Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Húns

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, koffie of thee dat bitter smaakt of droog haar na het douchen? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Húns zorgt voor kalkvrij water in huis. Dat is gezond voor jou, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier check je waardevolle informatie over de waterverzachters: wat is het, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van 5.90 dH in Húns.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere veel schoonmaken en dichtslibbende waterleidingen.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, zachter wasgoed en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Dien vandaag een aanvraag in en kies voor meer wooncomfort. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €325 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waterontharder kooptipsVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid HúnsTechnische uitleg werkingGeschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8832
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

De voordelen van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Besparing op de energierekening.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Water met een vreemde smaak.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Húns

Zit jij thuis ook met dichtgeslibde leidingen en/of strepen op je ruiten? Een groot deel van de Hollanders en Belgen bestellen een professionele waterontharder. Zo’n systeem onttrekt calcium en magnesium aan het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag meer, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, kleding en ander textiel gaat langer mee en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In en rondom gemeente Leeuwarden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Húns was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Bezoek ook de pagina over: Milieuvriendelijke ontharder.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatje CV-ketel zuiniger werkt.
Verlenging levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals vaatwassers hebben minder last van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Smaakvoller waterEen kop koffie, thee of een glaasje water is veel smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Húns?

Vermoedelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Húns. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water zorgt voor een besparing op gas- en stroomverbruik en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Húns heeft een waterhardheid van 5.90. Dat betekent zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijv. efficiëntere warmteoverdracht, zijdezachte kleding en huid en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Niet vergeten: deze waterhardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Húns

De waterhardheid van het leidingwater in Húns ligt op ong. 5.90 dH. Men zegt dan ook wel dat het water zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-huns-8832

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Wateronthardershop Euro Combi 5 Fleck 5600SXT
 • Watertotaal Euro Combi Compact 25
 • Judo Judomat Kompakt 60 M-KB
 • North Star 17UD
 • Delta Simplex compact

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat precies? Innovatieve waterontharders (van bijv. Honeywell) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Op die manier zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Húns minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een zachte 3 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit kleine % kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Op een gegeven moment raakt de hars verzadigd. Eens per 5 of 6 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout hangt af van het waterverbruik, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterontharders
We behandelen twee installaties: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een concurrerende prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: veel zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €860.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en uitgebreide instellingen. De minpunten zijn: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en meer kans op storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1225.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? We maken onderscheid tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is ongeveer €400,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het positieve effect van meerdere cilinders is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je tijdens het regeneratieprocesniet de beschikking tot zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Extra handig voor huishoudens met kinderen.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Húns.

Reken af met kalk!

Ontvang contactgegevens van product-experts voor een demo.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Dit loopt van €125 voor magnetische ontharders tot zo’n €1500 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke kosten worden bepaald door de fabrikant, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de inhoud van het systeem. Buiten deze aanschafkosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van deze systemen zijn zo’n €750, zonder installeren. Een goed systeem varieert tussen ongeveer €1250 en €1800 inclusief montage en inregeling. In het overzicht hieronder bekijk je de actuele kosten van een waterontharder in Húns.

Overweeg je om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze vergelijker en check de huidige tarieven bij professionele installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en zonder kosten installatiebedrijven, type ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €85
Mechanische waterontharderCirca €840
Waterontharder (elektrisch)V.a €1200
Zout€40 per 75 kilo
OnderhoudskostenRond de €100 per jaar
PlaatsingCirca €230
Rekenvoorbeeld van de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Húns?
De hardheid van het water in Húns ligt op 5.90 dH. De meting in de provincie Friesland schatten we op 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit leidingwaterwat zorgt voor zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als bijkomende voordelen heerlijk zachte kleding en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die je in dit product steekt verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je overwegend een waterontharder neemt als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. O.a. prettige douchebeurt, betere smaak van water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium bouwstenen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt het hars schoongespoeld door een speciaal regeneratie moment. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De effectiviteit van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Installaties met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is essentieel voor een goede efficiënte werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Húns.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. De belangrijksten zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, lekkerdere koffie en thee, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, een zijdezachte was, de apparaten in de woning werken effectiever en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie