Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wytgaard

Heb je last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, bittere thee of een erg droge huid? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterontharder in Wytgaard zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Hier verzamel je handige info alle mogelijke waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Wytgaard.
 • Dit is de oorsprong van situaties als slecht functionerende apparaten en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Pluspunten: lagere energiekosten, zacht en smaakvol water en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €230 op jaarbasis.

Thema’s: In 5 stappen een waterontharder kopenVoordelenWat levert het echt op?Waterhardheid WytgaardHoe werkt het?Geschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9089
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Het effect van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Wytgaard

Zit jij in de woning ook met situaties als droge haren na een douchebeurt of kalkaanslag op douchekop? Een aanzienlijk aantal huizenbezitters kiezen een betrouwbare waterontharder. Dit systeem haalt kalk uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, betere smaak van water en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In de buurt van de gemeente Leeuwarden kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Wytgaard hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis kent verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Mogelijk ook interessant: Beste waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals wasdrogers hebben minder last van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Meer smaak aan het waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater is veel smaakvoller.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen CV-ketels. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat kost geld.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Wytgaard?

Misschien zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wytgaard. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water leidt tot ren glanzende vaat en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Kan ik dan niet zonder? Hiervoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Wytgaard heeft een waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid terugdringen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere structureel lagere energiekosten, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Belangrijk: deze hardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Wytgaard

De waterhardheid van het water in Wytgaard is om en nabij de 5.90 Duitse graden. Dit betekent dat het water zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wytgaard-9089

Vind een vakman in de buurt

Vaak geplaatste ontharders

 • Boshuis Combilux plus 400
 • Kinetico 2050C
 • Mooiwater Medium+
 • Watertotaal Euro Twin 40
 • Watercompany Softflow 15

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De meeste waterontharders (van bijv. Aquacell) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Door wat daar gebeurd zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wytgaard verlaag je de dH waarde van 5.90 naar een acceptabele 2.5 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het resterende kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Dit noemen we ook wel regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld met het regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee installaties: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een lage prijs, 0 energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een inefficiënte werking en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Dit systeem is beschikbaar vanaf €900.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Belangrijke pluspunten zijn: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en inzicht in verschillende gegevens. Nadelen: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hoge kosten qua onderhoud. Beschikbaar vanaf €1025.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €450,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het pluspunt van een twee cilinderige installatie is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb je tijdens het regeneratieprocesgeen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • 2 cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Wytgaard.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n machine?

De investering van een waterontkalker liggen nogal uiteen. De prijzen starten vanaf €90 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €2025 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Afsluitend heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De investeringen in waterverzachters zijn zo’n €660, excl. installatie. Een luxe systeem heeft een prijskaartje tussen de €1350 en €2025 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bekijk je de actuele kosten van een waterontharder in Wytgaard.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te plaatsen? Start meteen met de offerte vergelijker en achterhaal de tarieven bij toonaangevende installateurs. Op basis daarvan kun jij eenvoudig en zonder kosten experts, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €130
Mechanische waterontharderV.a €870
Elektronische waterontharderVanaf €1180
Reinigingszout€30 per 50 kilo
OnderhoudCirca €80 per 12 maanden
PlaatsingCirca €275
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Wytgaard?
De waterhardheid in Wytgaard is plus minus 5.90 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor een zachte huid en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld verminderde eczeem klachten, zacht en fris water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit is mogelijk doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. De magnesium en calcium elementen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars worden schoongespoeld a.d.h.v. natrium. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van dergelijke systemen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet je zeker niet overslaan. Ontkalkers met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Optioneel kan je ervoor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wytgaard.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. verlaging van de maandlasten voor energie, lekker water uit de kraan, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van huidirritaties en/of eczeem, geen kalkaanslag in de badkamer, een super zachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie