Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Aa en Hunze

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, apparaten die slecht werken of droge haren na een douchebeurt? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.38 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het toepassen van de beste waterontharder in Aa en Hunze heeft als effect zacht en schoon water zonder kalk. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze pagina check je uitgebreide informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat zijn de kosten?

 • Gemeten waterhardheid van 6.38 dH in Aa en Hunze.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere kalkstrepen op ramen en verstopte leidingen.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De resultaten daarvan zijn gunstig energieverbruik, zachter wasgoed en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Laat een systeem plaatsen en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €320 op jaarbasis.

Thema’s: Een waterontharder kopen en installerenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid Aa en HunzeWerking eenvoudig uitgelegdInvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9463
Gem. Gasverbruik M31900 M3
Gem. Stroomverbruik kWh31400 kWh
Gem. Waterhardheid6.38 dH

De voordelen van zacht water

 • Zachte kleding, bedlinnen en handdoeken.
 • Lagere energiekosten.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Water met een vreemde smaak.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Aa en Hunze

Ben jij ook klaar met slecht werkende huishoudelijke apparaten en/of extra zeep en shampoo nodig? Een aanzienlijk aantal huishoudens kiezen een elektrische waterontharder. Zo’n installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, minder poetsen en boenen, lekkere watersmaak en besparen op de energiekosten. In de gemeente Aa en Hunze zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Aa en Hunze was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Milieuvriendelijke ontharder.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat apparaten zuiniger werken.
Levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals boilers vertonen veel minder kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Smaakvoller waterThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
Besparen op schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Energiekosten besparingKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Is een waterontkalker nodig in Aa en Hunze?

Wellicht wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Aa en Hunze. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water biedt apparatuur die langer meegaat en zijdezachte kleding. Kan ik dan niet zonder? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Aa en Hunze zit met een waterhardheid van 6.38. Samengevat: matig zacht water.
 • Het effect daarvan verschilt erg per persoon.
 • Een lagere waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • O.a. verlaging van de maandlasten voor energie, een glanzende vaat en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Aa en Hunze

De waterhardheid van het drinkwater in Aa en Hunze bedraagt ongeveer 6.38 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.38 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 18,17 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-aa-en-hunze-9463

Vergelijk vakmannen in de buurt

Interessante installaties

 • Watertotaal Euro Combi Elegant 20
 • Amysoft C-300
 • Culligan Medallist 915
 • Boshuis iQualQ Combi 200
 • Kinetico Kube 15

Technische uitleg werking waterverzachter

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar hoe werkt dat precies? De moderne waterontharders (van merken zoals Tubilite) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zo wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Aa en Hunze reduceert je de dH waarde van 6.38 naar een zachte 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat overblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Na een periode zal de werkingskracht van de hars verminderen. 4 keer per maand gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De hoeveelheid zout hangt af van grootte van het huishouden, de gekozen resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 types: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een lage prijs, duurzaam qua energieverbruik en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Beschikbaar vanaf €870.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Belangrijke pluspunten zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en inzicht in statistieken. De minpunten zijn: de hogere aanschafprijs, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1200.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil is circa €450,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het positieve effect van een installatie met 2 cilinders is dat je ook water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder is echt geen noodzaak, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Aa en Hunze.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Vraag contactgegevens aan voor product-specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De prijs van een ontharder lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €95 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1475 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De prijs hangt af van het merk, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het vermogen. Behalve deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je kiest voor een onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De tarieven van ontharders starten vanaf €740 (montage niet inbegrepen). Een uitgebalanceerde installatie ligt qua kosten tussen €1625 en €1725 incl. installatie. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst achterhaal je de geraamde kosten van een waterontharder in Aa en Hunze.

Meteen weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Probeer dan onze online offerteservice en achterhaal de kosten bij erkende installateurs. Op deze manier kun je zonder gedoe en gratis monteurs, soorten ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €110
Mechanische waterontharderBegint bij €850
Elektronische waterontharderC.a. €920
Zouttabletten€17,50 voor 25 kg
OnderhoudskostenC.a. €160 per 12 maanden
PlaatsingskostenV.a €275
Rekenvoorbeeld van de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Aa en Hunze?
De waterhardheid in Aa en Hunze is grofweg 6.38 dH. De referentiewaarde in de provincie Drenthe komt uit op ongeveer 6.55 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Zacht water smaakt beter en zorgt voor lagere stookkosten en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij merken op dat je vooral een waterontharder moet kopen voor de directe immateriële voordelen. Zoals een zachte huid en droog haar, zacht en fris water, een glanzende vaat en minder schoonmaakwerkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium bouwstenen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen door een natriumoplossing. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De uitwerking van dit soort modellen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Ontharders met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schoon apparaat is cruciaal zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Aa en Hunze.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Neem nou aspecten als: gunstig energieverbruik, smaakvoller water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, altijd een schone en zachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie