Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Opsterland

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, strepen op de ramen, bittere thee of een erg droge huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.90 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. De beste waterontharder in Opsterland leidt tot water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op dit portaal verzamel je nuttige informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en welke investering is nodig?

 • Een waterhardheid van 6.90 dH in Opsterland.
 • Hierdoor ontstaan onder andere bittere thee koffie en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Positieve gevolgen zijn: efficiëntere warmteoverdracht, een zachte huid na bad of douche en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Start met vergelijken en ondervind zelf de voordelen. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €290 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid OpsterlandTechnische detailsKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9241
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Glascorrosie.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Opsterland

Heb jij genoeg van slecht functionerende apparaten en extra zeep en shampoo nodig? Steeds meer huishoudens bestellen een betrouwbare waterontharder. Zo’n systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag meer, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zacht en smaakvol water en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In en rondom gemeente Opsterland zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Opsterland wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Klik direct door naar: Goede waterontharder.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Je stoot minder CO2 uit omdat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals strijkijzers hebben geen last meer van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Lekkerder waterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Besparen op energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld vaatwassers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Opsterland?

Mogelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Opsterland. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot smaakvoller water en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Opsterland heeft een gemeten waterhardheid van 6.90. Dit staat voor matig zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verlagen biedt comfort.
 • Denk aan efficiëntere warmteoverdracht, lekkerdere koffie en thee en geen strepen meer op glas en lak.
 • Uit de test: water uit deze categorie kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Opsterland

De waterhardheid van het drinkwater in Opsterland is ongeveer 6.90 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-opsterland-9241

Populaire merken en modellen

 • Watertotaal Euro Twin 40
 • BWT Rondomat 100M
 • Boshuis Combilux plus 200
 • Hydrotense Seduction 16
 • Ecowater ESM15 CE+

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua Clean) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Middels deze handeling wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Opsterland verlaag je de dH waarde van 6.90 naar een gezonde 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit beetje kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Wanneer het apparaat filtert zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, hoe hard het water is en het type ontharder (de grootte). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd met het regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 soorten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een interessante prijs, geen stroomkosten en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €870.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Te bestellen vanaf c.a. €1025.

Enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil ligt rond de €360,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het positieve effect van een twee cilinderige installatie zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van 1 cilinderige ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Producten met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een stukje comfort bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Dubbele harscilinder werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Opsterland.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Ontvang contactgegevens van product-experts voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een ontharder lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €65 voor een magnetische ontharder tot ruim €2200 voor een 2-cilinder systeem. De prijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. In aanvulling op deze eenmalige kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van dergelijke installaties zijn zo’n €750 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed apparaat ligt qua kosten tussen €1400 en €2125 inclusief inregelen. In onderstaande schema vind je de geschatte kosten van een waterontharder in Opsterland.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Start meteen met onze online offerteservice en bekijk actuele kosten bij de beste installateurs. Op deze manier kun je zonder problemen snel installateurs, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €85
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €730
Elektrische waterontharderV.a €920
Reinigingszout€17,50 voor 25 kilo
OnderhoudstarievenBegint bij €145 per 12 maanden
InstallatieVanaf €150
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Opsterland?
De hardheid van het water in Opsterland is circa 6.90 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit je kraanwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en heeft als extra pluspunten: lager energieverbruik en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Natuurlijk is het zo dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Bijvoorbeeld prettige douchebeurt, zacht en fris water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schoonmaakwerkzaamheden. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit gebeurt doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen aan de hand van zout. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die echter werken op een andere wijze. De doeltreffendheid van deze theorie vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Modellen met ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Ook het schoonmaken van de installatie is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Opsterland.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: lager stroom- en gasverbruik, betere smaak van water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een aangenaam zachte huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie