Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Tongeren

Zit jij thuis ook met kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, water met een vreemde smaak of een erg droge huid? De reden daarvan is vaak de hardheid van het water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 23,52 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Tongeren resulteert in kalkvrij water in de woning. Dat is gezond voor jou, en bespaart je ook nog eens geld. Hier vind je belangrijke info over diverse types waterontharders: welke systemen zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de investering?

 • Gemiddelde waterhardheid van 23,52 dH in Tongeren.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals droge haren na een douchebeurt en hoge stookkosten.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: lager stroom- en gasverbruik, kleding en ander textiel gaat langer mee en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Laat een systeem plaatsen en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €290 per jaar.

Thema’s: Waar op letten bij een waterverzachter kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid TongerenHoe werkt zo’n systeem?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode3700
Gem. Gasverbruik M33.415 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5750 kWh
Gem. Waterhardheid23,52 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachter wasgoed.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Tongeren

Zit jij in de woning ook met situaties als slecht werkende huishoudelijke apparaten en/of wit uitslaande wanden en tegels? Veel Vlamingen kiezen voor de installatie van een handige waterontkalker. Een dergelijk systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, betere smaak van water en structureel lagere energiekosten. In de gemeente Tongeren vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Tongeren hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een professionele installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een aantrekkelijke offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De meest prominente voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Zuinigste waterontharder.

PositiefUitleg
EcologischMinder zeepproducten nodig. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers hebben geen last meer van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Lekkerder waterThee, koffie, limonade of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Reduceer schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld CV-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat kost geld.
Lijst met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Tongeren?

Mogelijk wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Tongeren. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Daarvoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Tongeren heeft een waterhardheid van 23,52. Dit staat voor Heel hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Het reduceren van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijv. efficiëntere verwarming, heerlijk zachte kleding en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Opmerking: deze waterhardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Tongeren

De waterhardheid van het drinkwater in Tongeren ligt op ong. 23,52 dH. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 23,52 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 66,98 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-tongeren-3700

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Halutec SensorSoft
 • Kinetico Premier Compact HE
 • Wateronthardershop Euro Combi 20 Fleck 5600SXT
 • Atag Descale 30
 • Calex Calex 22L

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterontharder onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Aqua Care) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zodoende wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Tongeren minimaliseer je de dH waarde van 23,52 naar een gezonde 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat overblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Wanneer het apparaat filtert zal de onthardingshars verzadigen. Eens per week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. het waterverbruik, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Alle harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee soorten: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Dit model is nog steeds in trek vanwege een laag tarief, 0 energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Er zijn ook negatieve aspecten: het aanzienlijke zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Te bestellen vanaf c.a. €780.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout, de smart-functies en inzicht in statistieken. Nadelen: de installatiekosten, je hebt iets hogere stroomkosten en het onderhoud is duurder. Deze installaties worden al geplaatst voor €1300.

Enkele of dubbele harscilinder?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €350,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het gemak van een de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • Wanneer je gaat voor enkele cilinder ontkalkers heb je tijdens de regeneratiecycluseventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Perfect voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Dubbele harscilinder is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Tongeren.

Jouw hele huis kalkvrij?

Wij koppelen je aan professionals voor een demo.

Hoeveel kost zo’n ontkalker?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Van €65 voor ontharders die magnetisch werken tot wel €2025 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het vermogen. Buiten deze eerste kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van waterontharders beginnen bij €830, zonder installeren. Een slim systeem kost gemiddeld tussen de €1550 en €1825 inclusief montage en inregeling. In het volgende schema vind je de huidige kosten van een waterverzachter in Tongeren.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te plaatsen? Open onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de tarieven bij professionele installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en vandaag nog vakmannen, type systemen en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €65
Waterontharder (mechanisch)C.a. €800
Elektrische waterontharderBegint bij €1120
Tabletten€27,50 voor 50 kg
OnderhoudscontractVanaf €135 per jaar
PlaatsingBegint bij €200
Rekenvoorbeeld van de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterverzachter nodig in Tongeren?
De waterhardheid in Tongeren is doorgaans 23,52 dH. De waarde in de provincie Limburg is gemiddeld 13,12 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit leidingwaterwat leidt tot zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en biedt verschillende voordelen zoals zachter wasgoed en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn van mening dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijvoorbeeld een zachte huid en droog haar, zacht en fris water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder poets- en boenwerk. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium grondstoffen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen aan de hand van zouttabletten. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Machines met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Ook het schoonmaken van de installatie is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Tongeren.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Denk dan aan: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, fris kraanwater, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, een zijdezachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie