Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Henis

Wil jij ook af van kalkneerslag, kalk op de lak van de auto, bittere thee of koffie of irritaties aan de huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 23,52 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. De beste waterverzachter in Henis zorgt voor kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Middels onze specialisten lees je handige info aangaande waterontharders: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van ongeveer 23,52 dH in Henis.
 • Hierdoor ontstaan onder andere aanslag op servies en verwarmingselementen die isoleren.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Dit resulteert in aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, verminderde eczeem klachtenen geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Start met vergelijken en ondervind zelf de voordelen. Profiteer van besparingen tot c.a. €270 per jaar.

Klik door naar: In 5 stappen een waterverzachter kopenVoordelenIs het zinvol?Waterhardheid HenisHoe werkt het?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode3700
Gem. Gasverbruik M31.405 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3650 kWh
Gem. Waterhardheid23,52 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Lekkerdere koffie en thee.
 • Lagere stookkosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Glascorrosie.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Henis

Ben jij ook klaar met geïrriteerde huid of koffie of thee dat bitter smaakt? Meer en meer huishoudens bestellen een professionele waterontkalker. Een dergelijk systeem filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, minder poetsen en boenen, textiel slijt minder snel en een verlaging van de energielasten. In de omgeving van de gemeente Tongeren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Henis gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een lokale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een heldere offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Aanbieding waterontharder.

VoordeelUitleg
DuurzaamJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan minder snel stukDagelijkse apparaten zoals CV-ketels zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwis lekkerder, frisser en smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Henis?

Wellicht overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Henis. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water biedt fris kraanwater en heerlijk zachte kleding. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Henis ontvangt een waterhardheid van 23,52. Definitie: Heel hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid reduceren biedt comfort.
 • Bijvoorbeeld lagere stookkosten, fris kraanwater en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Belangrijk: dit type water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Henis

De waterhardheid van het leidingwater in Henis is ongeveer 23,52 dH. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 23,52 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 66,98 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-henis-3700

Vraag prijzen op in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • BWC Omega Jubileum 400
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 20
 • Puricom Stratos UFW25
 • Hydrotense Seduction 8
 • Erie IQsoft Eco18

Technische uitleg werking waterontkalker

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterontharder zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Ecowater) werken op basis van het uitwisselen van ionen. De cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op basis daarvan wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Henis minimaliseer je de dH waarde van 23,52 naar een fijne 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit procentuele aantal kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Na een tijd zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte hangt af van grootte van het huishouden, de Dh waarde van het water en de grootte van de installatie. Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. De slimme harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische of mechanische waterverzachters
We bieden 2 installaties: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een lage prijs, het gebruikt geen energie en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: meer zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Je koopt zo’n machine al vanaf €930.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Dit model is zeer in trek vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een zeer efficiënte werking en uitgebreide instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €400,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het positieve effect van de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens de regeneratiecycluseven geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Een stukje comfort voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • 2 cilinders is niet schoner of beter, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Henis.

Overal en altijd zacht water in huis?

Neem contact op met professionals voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De kosten van een waterontharder variëren nogal. Dit loopt van €165 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1975 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs hangt af van het merk en model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het vermogen. In aanvulling op deze initiële kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je kiest voor een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De onkosten van waterverzachters lopen op vanaf €710 (montage niet inbegrepen). Een slimme installatie heeft een prijskaartje tussen de €1600 en €1800 inclusief inregelen. In het volgende schema check je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Henis.

Overweeg je om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Gebruik dan onze waterontharder-vergelijker en check de huidige tarieven bij de beste installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk en vandaag nog vakmannen, type ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €75
Waterontharder (mechanisch)Circa €680
Elektronische waterontharderC.a. €1080
Reinigingszout€15 voor 25 kg
OnderhoudskostenVanaf €80 (jaarbasis)
PlaatsingskostenVanaf €210
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter nodig in Henis?
De hardheid van het leidingwater in Henis ligt op 23,52 dH. De waarde in de provincie Limburg is om en nabij de 13,12 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt kalk moleculen uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en heeft als bijkomende voordelen betekent het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken en minder poetsen en boenen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Installateurs zeggen dan ook dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet kopen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals een fijne douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, zachter wasgoed en veel minder poetsen in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om kalk uit het water te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium onderdelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen middels een regeneratie behandeling. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De effectiviteit van dit soort modellen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Ontharders met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is belangrijk om de hardheid van het water laag te houden. Optioneel kan je ervoor kiezen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Henis.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: efficiëntere warmteoverdracht, zacht en fris water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van droge huid, niet langer last van kalkaanslag, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie