Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Mal

Wil jij ook af van kalkneerslag, glascorrosie, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of geïrriteerde huid? De reden daarvan is vaak hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 23,52 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Mal heeft als doel kalkvrij water in de woning. Dit is goed voor jouw gezondheid, het milieu en je portemonnee. Via onze adviseurs vind je handige informatie alle mogelijke waterontharders: wat is het precies, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 23,52 dH in Mal.
 • Mogelijk heb jij last van situaties als droog haar na het douchen en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterverzachter verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De resultaten daarvan zijn aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een zachte huid en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €235 per jaar.

Snel naar: Waterverzachter kooptipsPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid MalFunctioneringGeschatte kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode3700
Gem. Gasverbruik M31.425 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3850 kWh
Gem. Waterhardheid23,52 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Een erg droge huid.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Gratis offertes voor een waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Mal

Ben jij ook klaar met slecht werkende huishoudelijke apparaten en/of kalkstrepen op glas en lak? Een toenemende groep Vlamingen bestellen een handige waterontkalker. Dit systeem onttrekt calcium en magnesium aan het water. Een aanwinst voor iedere woning. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid en een lagere energierekening. In de buurt van de gemeente Tongeren zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Mal wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. De installateur zal jou benaderen met een interessante offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder kopen kent verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Waterontkalker informatie.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Verlenging levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals CV-ketels zullen geen kalkaanslag meer hebben. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterEen kop koffie, thee of eigen spa-blauwzal minder bitter smaken.
Reduceer schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Mal?

Waarschijnlijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Mal. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water leidt tot een lager stroom- en gasverbruik en zijdezachte kleding. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Mal ontvangt een waterhardheid van 23,52. Definitie: Heel hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Denk aan maandelijks lagere energielasten, smaakvol water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Uit de test: water met deze hardheid (dH) heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Mal

De waterhardheid van het water in Mal bedraagt ongeveer 23,52 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Heel hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 23,52 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 66,98 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-mal-3700

Bekijk installateurs in de regio

Populaire merken en modellen

 • BWC Omega ET VIP de luxe 600
 • Watts OneFlow
 • Remon Waterontharders Kama
 • Hydrotense HighFlow EL-18
 • Erie Slimline Eco14

Hoe werkt een waterontkalker precies?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterontharder zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Het gros van de waterverzachters (van merken als North Star) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zo ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Mal voer je de dH waarde terug van 23,52 naar een Dh onder de 2.5. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit beetje kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd raakt de hars verzadigd. Om de 6/7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt hangt af van hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De slimme harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Na ongeveer een week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterverzachters
We onderscheiden twee machines: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. De voordelen zijn een aantrekkelijke prijs, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: meer zoutverbruik, minder efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €775.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Het voordeel is: een relatief laag regeneratiezout verbruik, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1150.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterverzachter kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil ligt rond de €350,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens de spoelingen.
 • In het geval van één cilinder ontkalkers heb je tijdens het schoonmaken niet de beschikking tot zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt voor wat grotere huishoudens.
 • Dubbele harscilinder is niet strikt noodzakelijk, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Mal.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Neem contact op met vakmannen voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een ontharder liggen nogal uiteen. Van €110 voor magnetische ontharders tot een slordige €1425 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De kosten hangen af van het merk en model, het type ontharder en het aantal liter. Buiten deze eerste kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters kunnen extra korting geven als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in waterontharders starten bij €760, excl. installatie. Een geavanceerd systeem varieert tussen ongeveer €1525 en €1900 inclusief installatiewerk. In de onderstaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een waterverzachter in Mal.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Probeer dan onze handige offerte-service en bekijk actuele tarieven bij de beste installateurs. Zo kan je gemakkelijk en kosteloos monteurs, verschillende installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €75
Waterontharder (mechanisch)C.a. €760
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €920
Zout€30 voor 50 kilo
OnderhoudstarievenCirca €135 (jaarbasis)
PlaatsingskostenC.a. €190
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterverzachter nodig in Mal?
De hardheid in Mal is gemiddeld 23,52 dH. De waarde in de provincie Limburg is gemiddeld 13,12 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een slim ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor onder andere structureel lagere energiekosten en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij zijn van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder moet kopen voor het comfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, een lekkere watersmaak, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit is mogelijk doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium stoffen hechten zich aan deze hars. In de extra cilinder wordt het hars schoongespoeld middels regenereren. Het onthardingszout is online te bestellen. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De uitwerking van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Apparaten met ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Mal.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lager energieverbruik, lekker water uit de kraan, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, verminderde eczeem klachten, niet langer last van kalkaanslag, een super zachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie