Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Rutten

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft vaak te maken met erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 23,52 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het installeren van de beste waterverzachter in Rutten maakt mogelijk dat je kan genieten van zacht en schoon water zonder kalk. Schoon water goed voor onze gezondheid, het milieu en je portemonnee. Hier tref je uitgebreide informatie over de waterontharders: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 23,52 dH in Rutten.
 • Dit kan zorgen voor onder andere slecht functionerende apparaten en verwarmingselementen die isoleren.
 • De waterverzachter verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Pluspunten: efficiëntere warmteoverdracht, zacht en fris water en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €290 per jaar.

Onderwerpen: In 5 stappen een waterverzachter kopenPluspuntenIs het echt nodig?Waterhardheid RuttenHoe werkt zo’n systeem?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode3700
Gem. Gasverbruik M31.455 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4150 kWh
Gem. Waterhardheid23,52 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed voor het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Rutten

Heb je in huis last van een irriterende huid en/of minder lekker water uit de kraan? Een groot deel van de woningeigenaren kiezen een innovatieve waterontkalker. Dit systeem onttrekt kalk uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, verminderde eczeem klachten en apparatuur die langer meegaat. In en rondom gemeente Tongeren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Rutten heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een professionele installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder in huis heeft verschillende voordelen. De meest prominente voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Klik direct door naar: Beste ontkalker.

PositiefUitleg
EcologischEr is minder zeep noodzakelijk. De CO2 uitstoot is lager omdatjouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals vaatwassers vertonen veel minder kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Smaakvoller waterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwzal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Vermindering huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Verminderde energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasmachines. De warmteoverdracht is minder effectief en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Rutten?

Waarschijnlijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Rutten. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water zorgt voor minder huidproblemen en huidirritaties en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar hoe groot is de noodzaak? Aangaande deze vraag moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Rutten ontvangt een waterhardheid van 23,52. Dat betekent Heel hard water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Onder andere apparatuur die langer meegaat, minder last van een droge huid en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Opmerking: deze waterhardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Rutten

De waterhardheid van het drinkwater in Rutten is ongeveer 23,52 dH. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 23,52 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 66,98 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-rutten-3700

Installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • BWT Aquadial softlife bio 10
 • 038waterontharder Separaat 20
 • Remon Waterontharders Tisa
 • Judo Judomat Kompakt 45 M-KB
 • Erie Softline Eco20

Technische uitleg werking waterontkalker

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Bayard) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op deze wijze verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Rutten minimaliseer je de dH waarde van 23,52 naar een Dh van ongeveer 2. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd zal de hars verzadigd raken. Elke week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel zout er nodig is ligt aan zaken als hoeveel water je gebruikt, de Dh waarde van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee producten: Mechanische en elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. De belangrijkste voordelen zijn een interessante prijs, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, minder efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Te bestellen vanaf c.a. €930.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en inzicht in statistieken. De nadelen zijn: een hogere prijs, bij een stroomstoring werkt het niet en het onderhoud is duurder. Je koopt zo’n machine al vanaf €1200.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er 2 opties: enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs komt uit rond de €375,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het grootste voordeel van een extra cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als de regeneratie plaatsvindt.
 • Als je kiest voor ontkalkers met maar één cilinder heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Uitermate handzaam voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Twee cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Rutten.

Reken af met kalk!

Kom in contact met vakmannen voor een demo.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De prijs van een ontharder zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €55 voor een magnetische ontharder tot ruim €2250 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, 1 of 2 cilinders en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze initiële kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan als je direct een onderhoudscontract neemt. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De onkosten van waterontkalkers zijn zo’n €780 (montage niet inbegrepen). Een systeem met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1425 en €2025 (met montage inbegrepen). In de bijgaande tabel tref je de geraamde kosten van een waterverzachter in Rutten.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Ga aan de slag met onze vergelijkingstool en check de huidige prijzen bij de beste installateurs. Op basis daarvan kun jij eenvoudig en snel merken, verschillende opstellingen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €145
Mechanische waterontharderCirca €800
Waterontharder (elektrisch)C.a. €1130
Regeneratiezout€17,50 voor 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Vanaf €90 op jaarbasis
PlaatsingskostenCirca €230
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterverzachter nodig in Rutten?
De waterhardheid in Rutten bedraagt 23,52 dH. De tabelwaarde in de provincie Limburg is plus minus 13,12 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt kalk uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en heeft als bijkomende voordelen kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag in de badkamer.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
We hanteren een simpele berekening: van elke €1 die je in dit product steekt bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Het is belangrijk om te vermelden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet installeren als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Je kunt denken aan verminderde eczeem klachten, betere smaak van water, zijdezachte kleding en minder schoonmaakwerkzaamheden. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit is mogelijk doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt de hars worden schoongespoeld door middel van de regeneratie functie. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werking van deze magneten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Ontkalkers met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigd apparaat is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Rutten.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Neem nou aspecten als: verlaging van de maandlasten voor energie, lekker water uit de kraan, minder zeep en wasmiddel nodig, minder last van droge huid, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, een glanzende vaat, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie