Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Terwispel

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, dichtgeslibde leidingen of droge haren na een douchebeurt? De reden daarvan is vaak te hard water in de leiding. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het gebruik van de beste waterontharder in Terwispel heeft als doel kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op waterontharderrevolutie.nl vind je nuttige informatie over de waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.90 dH in Terwispel.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als veel schoonmaken en dichtslibbende waterleidingen.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: gunstig energieverbruik, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Wacht niet langer en geniet van de extra gemakken. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €275 per jaar.

Snelkoppelingen: Waterontharder kooptipsPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid TerwispelHoe gaat het in z’n werk?InvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8407
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zachter wasgoed.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Goed voor het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Bittere thee en koffie.

Gratis offertes voor een waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Terwispel

Zit jij in de woning ook met situaties als rendementsverlies van verwarming of aanslag op servies? Veel huizenbezitters nemen een professionele waterontharder. Zo’n systeem onttrekt kalk uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, Geen glascorrosie of witte aanslag, zacht en smaakvol water en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In en rondom gemeente Opsterland werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Terwispel was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een professionele installateur neemt contact met je op en stuurt een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Beste waterontharder.

PluspuntBeschrijving
MilieubewustHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals boilers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Smaakvoller waterJouw koffie, thee of een glaasje water is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Minder last van eczeemJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Minder energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld vaatwassers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Terwispel?

Vermoedelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Terwispel. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water leidt tot structureel lagere energiekosten en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Terwispel heeft een waterhardheid van 6.90. Dat betekent matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. gunstig energieverbruik, zacht en fris water en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Goed om te weten: deze hardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Terwispel

De waterhardheid van het leidingwater in Terwispel bedraagt circa 6.90 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-terwispel-8407

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Interessante installaties

 • Delta Tibera
 • Lubron Proline Classic
 • Kinetico Essential 17
 • Lubron Softstar SXT2
 • Digisoft EC-500

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

De basis is eenvoudig: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar hoe werkt dat precies? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Ecowater) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op deze wijze ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van de waterontkalker in Terwispel minimaliseer je de dH waarde van 6.90 naar een gezonde 2.5 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Om de 6/7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Het regenereren is erg belangrijk. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De hoeveelheid zout hangt af van hoeveel water je gebruikt, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Unieke harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee machines: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessante prijs, het gebruikt geen energie en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: het systeem spoelt soms onnodig, relatief inefficiënt en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €925.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een efficiënte werking en geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de aanschafkosten, je hebt iets hogere stroomkosten en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1075.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €375,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het grootste voordeel van meerdere cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) even geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Terwispel.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor een demo.

Wat is prijs van zo’n machine?

De totale kosten van een waterontharder liggen nogal uiteen. Je hebt ze vanaf €135 voor een magnetische ontharder tot wel €1825 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, 1 of 2 cilinders en de omvang van het systeem. Behalve deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De tarieven van waterontkalkers starten bij €740, zonder installeren. Een apparaat met uitgebreide opties ligt qua kosten tussen €1275 en €1775 inclusief montage en inregeling. In de bijgaande tabel tref je de huidige kosten van een waterontharder in Terwispel.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Kies dan nu voor onze vergelijker en vraag prijzen op bij toonaangevende installateurs. Zo kan je moeiteloos en snel installatiebedrijven, soorten waterverzachters en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €145
Mechanische waterontharderC.a. €850
Elektronische waterontharderCirca €960
Zouttabletten€25 voor 50 kilo
OnderhoudscontractCirca €80 per 12 maanden
PlaatsingskostenRond de €170
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Terwispel?
De hardheid van het water in Terwispel ligt op 6.90 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt verschillende voordelen zoals gunstig energieverbruik en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Experts vinden dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Denk aan een zachte huid, smaakvol water, extra schoon servies en veel minder poetsen in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water vrij van kalk te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. De magnesium en calcium delen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars weer opgeladen d.m.v. geplande regeneratie. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die echter werken op een andere wijze. De werkzaamheid van deze theorie is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Systemen met eigen ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een goede reiniging is essentieel voor een goede efficiënte werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Terwispel.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, een lekkere watersmaak, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, een minder droge huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, mooie schone glazen, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie