Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Olterterp

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, strepen op je ruiten, water met een vreemde smaak of droog haar na het douchen? De reden daarvan is vaak te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.90 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterontharder in Olterterp zorgt voor kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Middels onze specialisten vind je praktische info met betrekking tot waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de prijs?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.90 dH in Olterterp.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere water met een vreemde smaak en matig presterende cv installaties.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor apparatuur die langer meegaat, betere smaak van water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Laat een systeem plaatsen een kies voor duurzaam gemak. Profiteer van besparingen tot c.a. €300 per jaar.

Snelkoppelingen: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid OlterterpHoe gaat het in z’n werk?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9246
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Het effect van zacht water

 • Zachte kleding, bedlinnen en handdoeken.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Zet het milieu op 1!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Olterterp

Ben jij ook klaar met een droge huid en strepen op je ruiten? Flink wat mensen installeren een innovatieve waterontharder. Dit product onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op douchekop, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, fris kraanwater en een lager energieverbruik. In en rondom gemeente Opsterland kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Olterterp hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Selecteer het type huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een interessante offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste ontharder.

PositiefBeschrijving
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals waterkokers vertonen veel minder kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Meer smaak aan het waterEen kop koffie, thee of eigen spa-blauwzal minder bitter smaken.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Water schuimt beter zonder kalk. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Verminderde energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen HR-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Olterterp?

Mogelijkerwijs bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Olterterp. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water leidt tot smaakvoller water en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor het antwoord daarop moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Olterterp kent een waterhardheid van 6.90. Definitie: matig zacht water.
 • Het effect daarvan verschilt erg per persoon.
 • Het terugdringen van de waterhardheid biedt comfort.
 • Voorbeelden zijn efficiëntere warmteoverdracht, betere smaak van water en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Opmerking: dit soort water is niet ongezond.

Hardheid water in Olterterp

De waterhardheid van het drinkwater in Olterterp ligt op ong. 6.90 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-olterterp-9246

Populaire merken en modellen

 • Ecowater eVOLUTION 400 Boost
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 10
 • Atag Descale 15
 • Kinetico Mini KB
 • Fegon AquaStar S1000 HE

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Alleen, hoe kan dat? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Aqua Care) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Op basis daarvan zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Olterterp verlaag je de dH waarde van 6.90 naar een gezonde 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit gezond voor ons is. Dit procentuele aantal kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (Regenereren)
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per 5 of 6 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. de totale waterconsumptie, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na ongeveer een week raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
We behandelen twee producten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Het gemak zit ‘m in een concurrerend tarief, duurzaam qua energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, een inefficiënte werking en je hebt minder geavanceerde instellingen. Beschikbaar vanaf €890.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Het voordeel is: minder regeneratiezout noodzakelijk, de smart-functies en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Nadelen: de hogere aanschafprijs, bij een stroomstoring werkt het niet en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1125.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €420,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het handige van de 2e cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb jij tijdens het regeneratieprocestijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Uitermate handzaam voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Olterterp.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De totale kosten van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Van €165 voor een magnetische ontharder tot wel €2125 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De investeringen in waterontharders starten vanaf €740 (montage niet inbegrepen). Een goed systeem heeft een prijskaartje tussen de €1150 en €1950 inclusief plaatsing. In het overzicht hieronder bekijk je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Olterterp.

Benieuwd naar de kosten om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Maak nu gebruik van onze vergelijkingstool en bekijk actuele kosten bij de beste installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en vandaag nog experts, verschillende installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €95
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €780
Elektronische waterontharderC.a. €1090
Tabletten€45 voor 100 kg
OnderhoudRond de €155 per jaar
InstallatieBegint bij €170
Rekenvoorbeeld van de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Olterterp?
De hardheid van het leidingwater in Olterterp is gemiddeld 6.90 dH. De meting in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een geavanceerd ontkalkingssysteem neemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor efficiëntere warmteoverdracht en bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Installateurs zeggen dan ook dat je met name een waterontharder neemt voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijv. een fijne douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, een super zachte was en minder schrobben en poetsen. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water vrij van kalk te maken wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. De magnesium en calcium stoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de harskorrels schoongemaakt a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Het onthardingszout is online te bestellen. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De effectiviteit van magnetische producten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Installaties met eigen ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Olterterp.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, zacht en smaakvol water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, verminderde eczeem klachten, minder last van kalkaanslag, kleding dat langer meegaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie