Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Smallingerland

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, slecht werkende huishoudelijke apparaten of geïrriteerde huid? De kans is groot dat dit komt door te hard water in de leiding. Deze plaats kent een waterhardheid van 7.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het toepassen van de beste waterontharder in Smallingerland heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal vind je praktische info met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, wat zijn de voordelen, en wat is de investering?

 • Gemiddelde waterhardheid van 7.20 dH in Smallingerland.
 • Mogelijk heb jij last van situaties als veel schoonmaakwerk en verwarmingselementen die isoleren.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Pluspunten: kalkvrije leidingen, lekkerdere koffie en thee en minder poetsen en boenen.
 • Laat een systeem plaatsen en geniet van de extra gemakken. Bespaar tot wel €250 per 12 maanden.

Klik door naar: Een waterontharder kopen en installerenVoordelenWat levert het mij op?Waterhardheid SmallingerlandHoe werkt zo’n systeem?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9214
Gem. Gasverbruik M31440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Het risico van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Aanslag op servies.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Smallingerland

Ben jij ook klaar met een inefficiënte hr-ketel of water uit de kraan met een vreemd smaakje? Meer en meer woningeigenaren installeren een elektrische waterontharder. Deze installatie filtert kalk uit kraanwater. Toepasbaar op elk type huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, water met een lekkere smaak en een lagere energierekening. In de gemeente Smallingerland zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Smallingerland was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Duurzame waterontkalker.

PositiefBeschrijving
EcologischMinder zeepresten en plastic afval. De CO2 uitstoot is lager omdatjouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Verlenging levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals koffiezetapparaten hebben geen last meer van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan is veel smaakvoller.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals CV-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Smallingerland?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Smallingerland. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water heeft als voordeel een lager energieverbruik en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Smallingerland ontvangt een waterhardheid van 7.20. Definitie: matig hard water.
 • Het gevolg van deze score verschilt erg per persoon.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • O.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een zachte huid en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Belangrijk: deze waterhardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Smallingerland

De waterhardheid van het leidingwater in Smallingerland is ongeveer 7.20 dH. Dit houdt in dat het water matig hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-smallingerland-9214

Interessante installaties

 • Watertotaal Euro Twin 25
 • North Star 14UD
 • Bayard Tenera 14
 • Wateronthardershop Eruo Twin 25
 • Watertotaal Euro Twin 20

Technische uitleg werking waterverzachter

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterontharders (van merken zoals BWT) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Zodoende zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Smallingerland reduceert je de dH waarde van 7.20 naar een gezonde 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit beetje kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de hars zijn kracht verliezen. 4 keer per maand moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Het zoutverbruik is afhankelijk van aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Ongeveer eens per week raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden weer schoongespoeld door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We bieden 2 machines: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstig tarief, duurzaam qua energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: het aanzienlijke zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €850.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Het gemak zit ‘m in: kostenbesparing voor regeneratiezout, de innovatieve werking en uitgebreide instellingen. De minpunten zijn: de duurdere prijzen, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €1150.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €410,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het handige van een machine met een dubbele cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Bij ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het schoonmaken geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • 2 cilinders werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Smallingerland.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Neem contact op met specialisten voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €105 voor magnetische ontharders tot ruim €2275 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Buiten deze eenmalige investering heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs geven korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van deze systemen zijn zo’n €800, exclusief installatiekosten. Een luxe systeem kost gemiddeld tussen de €1100 en €1950 incl. installatie. In onderstaande schema bieden we de actuele kosten van een waterontharder in Smallingerland.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in je huis te installeren? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en check de huidige kosten bij betrouwbare installateurs. Zo kan men eenvoudig en snel merken, soorten ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €90
Mechanische waterontharderBegint bij €790
Waterontharder (elektrisch)C.a. €1020
Tabletten€15 voor 25 kilo
OnderhoudstarievenV.a €140 per jaar
PlaatsingskostenCirca €230
Rekenvoorbeeld met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Smallingerland?
De hardheid van het leidingwater in Smallingerland is plus minus 7.20 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een slim ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Zacht water smaakt beter en biedt verschillende voordelen zoals een zachte huid na bad of douche en geen strepen meer op glas en lak.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke euro die je uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder moet laten plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Bijv. een zachte huid, lekkerdere koffie en thee, een zijdezachte was en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit regelt men doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes hechten zich aan deze korrels. In de andere cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen a.d.h.v. het regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De doeltreffendheid van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Installaties met unieke ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een gereinigde installatie wordt voorgeschreven zodat het systeem efficiënt blijft werken. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Smallingerland.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lagere stookkosten, smaakvoller water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, niet langer last van kalkaanslag, zijdezachte kleding, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie