Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jonkerslân

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, strepen op de ramen, dichtslibbende waterleidingen of irritaties aan de huid? Waarschijnlijk komt dat door te hard water in de leiding. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het toepassen van de beste waterontharder in Jonkerslân zorgt voor kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze website verzamel je praktische informatie alle mogelijke waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.90 dH in Jonkerslân.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals eczeem klachten en dichtgeslibde leidingen.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Dat zorgt voor verlaging van de maandlasten voor energie, zachter wasgoed en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. Bespaar tot wel €315 op jaarbasis.

Thema’s: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid JonkerslânZo werkt een waterontharderDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8403
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Goed voor het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Gratis offertes voor een waterontharder

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Jonkerslân

Heb je last van een te hoge stroomrekening en/of kalkaanslag op kranen en tegels? Steeds meer Nederlanders bestellen een innovatieve waterontharder. Een dergelijk systeem onttrekt kalk uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, kleding en ander textiel gaat langer mee en structureel lagere energiekosten. In de omgeving van de gemeente Opsterland vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Jonkerslân hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Bezoek ook de pagina over: Zuinigste waterverzachter.

PluspuntBeschrijving
EcologischMinder zeepproducten nodig. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Langere levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals vaatwassers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, limonade of glas kraanwater smaakt veel beter.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals heetwaterkranen. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Jonkerslân?

Mogelijkerwijs zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Jonkerslân. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot lagere stookkosten en heerlijk zachte kleding. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Jonkerslân heeft een gemeten waterhardheid van 6.90. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren is goed voor mens en milieu.
 • Denk aan lager energieverbruik, minder last van een droge huid en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Belangrijk: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Jonkerslân

De waterhardheid van het water in Jonkerslân is om en nabij de 6.90 dH. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-jonkerslan-8403

Vraag prijzen op in de regio

Veel gekozen merken

 • Delta Onega duplex
 • Judo Quicksoft Uno
 • Bayard Minima
 • BWT AQA smart
 • Judo Quicksoft Duo

Hoe werkt een waterverzachter precies?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterontharders (van bijv. Durlem) werken op basis van ionenuitwisseling. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Jonkerslân reduceert je de dH waarde van 6.90 naar een fijne 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Het resterende kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars zijn kracht verliezen. 4 keer per maand moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Na een tijd raken geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd door middel van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische of elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een schappelijke tarief, staat los van het stroomnet en lagere onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: er vinden onnodige spoelingen plaats, een beperkte efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €950.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de smart-functies en brede mogelijkheden. De nadelen zijn: de montagekosten, het gebruikt stroom en meer kans op storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1000.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van een installatie met 2 cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In het geval van 1 cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Installaties met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Twee cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Jonkerslân.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Wij koppelen je aan product-specialisten voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterverzachter kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €60 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2200 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De kosten hangen af van het model, het type ontharder en de omvang van het systeem. Behalve deze aanschafkosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je kiest voor een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van ontharders beginnen vanaf ongeveer €840, zonder installeren. Een goed systeem ligt qua kosten tussen €1225 en €2150 incl. installatie. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de gemiddelde kosten van een waterontharder in Jonkerslân.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Ga aan de slag met onze vergelijker en achterhaal de kosten bij regionale installateurs. Via die service kan jij zonder gedoe supersnel specialisten, verschillende opstellingen en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €130
Mechanische waterontharderRond de €750
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1150
Tabletten€27,50 per 50 kilo
OnderhoudVanaf €130 per jaar
InstallatieRond de €275
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Jonkerslân?
De hardheid in Jonkerslân ligt op 6.90 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor onder andere een beter presterende CV-ketel en bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Bijvoorbeeld verminderde eczeem klachten, lekkerdere koffie en thee, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder poetsen in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium deeltjes kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt het systeem gereinigd door middel van pekelwater. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van magnetische producten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontharders met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde machine is cruciaal om de hardheid van het water laag te houden. Vaak wordt aanbevolen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Jonkerslân.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Denk dan aan: lager energieverbruik, zacht en smaakvol water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, stukken minder last van kalkaanslag, een super zachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie