Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Drachten-Azeven

Wil jij ook af van kalkaanslag, strepen op de ramen, koffie of thee dat bitter smaakt of irritaties aan de huid? De reden daarvan is vaak erg hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.90 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het kopen van de beste waterontharder in Drachten-Azeven leidt tot zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Middels onze specialisten verzamel je belangrijke informatie met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.90 dH in Drachten-Azeven.
 • Dit kan zorgen voor onder andere aanslag op servies en matig presterende cv installaties.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, smaakvol water en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Wacht niet langer en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €230 per jaar.

Direct naar: In 5 stappen een waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid Drachten-AzevenZo werkt een waterontharderGeschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9207
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

De voordelen van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Zet het milieu op 1!

De risico’s bij hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Een irriterende huid.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Drachten-Azeven

Zit jij in de woning ook met situaties als een droge huid en veel schoonmaakwerk? Meer en meer woningeigenaren kiezen voor de installatie van een innovatieve waterontharder. Een dergelijke installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, smaakvol water en een lager stroom- en gasverbruik. In de omgeving van de gemeente Opsterland werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Drachten-Azeven hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een interessante offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen kent verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Goedkoopste ontharder.

PositiefUitleg
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals boilers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Ook neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee en het water uit de kraan heeft een betere smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Is een waterontkalker nodig in Drachten-Azeven?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Drachten-Azeven. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel een besparing op gas- en stroomverbruik en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Drachten-Azeven ontvangt een waterhardheid van 6.90. Dit houdt in matig zacht water.
 • Het effect daarvan is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Voorbeelden zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en fris water en textiel slijt minder snel.
 • Opmerking: water met deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Drachten-Azeven

De waterhardheid van het drinkwater in Drachten-Azeven is 6.90 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-drachten-azeven-9207

Bekijk installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Delta Morava
 • Delta Onega
 • BWT Aquadial softlife bio 25
 • Judo Quicksoft-C
 • Kinetico Sumo 2

Zo werkt een waterverzachter

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De moderne waterontharders (van merken zoals Van Marcke) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zo wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Drachten-Azeven verlaag je de dH waarde van 6.90 naar een zachte 2.5 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Dit noemt men regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte wordt bepaald door het waterverbruik, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We bieden twee machines: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een lage prijs, duurzaam qua energieverbruik en minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: een relatief hoog zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt minder geavanceerde instellingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €750.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Het voordeel is: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de tarieven, het gebruikt een beetje stroom en soms dure onderhoudscontracten. Te bestellen vanaf c.a. €1025.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €430,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van deze tweede cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met 1 cilinder heb jij op het moment dat het systeem regenereert geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam als het watergebruik hoog is.
 • Een systeem met dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Drachten-Azeven.

Een woning zonder kalkaanslag?

Kom in contact met specialisten voor een demo.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterverzachter zijn erg wisselend. Dit begint vanaf €135 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1650 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, het aantal cilinders en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eenmalige investering heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van dergelijke installaties lopen op vanaf €830 (montage niet inbegrepen). Een uitgebalanceerd systeem zit ergens tussen de €1600 en €2000 inclusief inregelen. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst achterhaal je de actuele kosten van een waterontharder in Drachten-Azeven.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Surf verder naar onze vergelijker en check de huidige tarieven bij betrouwbare installateurs. Via die service kan jij moeiteloos en gratis experts, soorten installaties en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €100
Mechanische waterontharderVanaf €740
Elektrische waterontharderCirca €1110
Zout€25 per 50 kg
OnderhoudscontractRond de €160 per beurt
MontageCirca €225
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Drachten-Azeven?
De waterhardheid in Drachten-Azeven is circa 6.90 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere een beter presterende CV-ketel en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van iedere euro die je investeert zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je hoofdzakelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals prettige douchebeurt, smaakvol water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schrobben en poetsen. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit regelt men doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium onderdelen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door gebruik te maken van regenereren. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De werking van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone machine wordt voorgeschreven zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Drachten-Azeven.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Denk dan aan: gunstig energieverbruik, smaakvol water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een aangenaam zachte huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie