Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wijnjewoude

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, dichtslibbende waterleidingen of een erg droge huid? Waarschijnlijk komt dat door een hoge waterhardheid. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.90 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Wijnjewoude zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op waterontharderrevolutie.nl check je belangrijke informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.90 dH in Wijnjewoude.
 • Dit resulteert mogelijk in bijvoorbeeld droge haren na een douchebeurt en hoge stookkosten.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: gunstig energieverbruik, kleding en ander textiel gaat langer mee en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €310 per 12 maanden.

Klik door naar: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid WijnjewoudeWerkingGeschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9241
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Smaakvol water.
 • Besparing op de energierekening.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Wijnjewoude

Wil jij ook af van een droge huid en/of aanslag op servies? Flink wat huizenbezitters installeren een slimme waterontharder. Dit systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag in de badkamer, besparen op schoonmaakmiddelen, lekkere watersmaak en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Opsterland zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Wijnjewoude gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten staan samengevat in de tabel hierna. Bekijk daarnaast ook informatie over: Beste waterontharder.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidEr is minder zeep noodzakelijk. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals HR-ketels hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld vaatwassers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat kost geld.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Wijnjewoude?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wijnjewoude. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot een mooie besparing op de energierekening en minder noodzaak voor poetsen en boenen. Maar is het echt noodzakelijk? Hiervoor is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Wijnjewoude heeft een gemeten waterhardheid van 6.90. Samengevat: matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • O.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een zachte huid na bad of douche en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Niet vergeten: dit soort water is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Wijnjewoude

De waterhardheid van het drinkwater in Wijnjewoude ligt op ong. 6.90 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wijnjewoude-9241

Populaire merken en modellen

 • Digisoft DS-2000 HE
 • Apic Zetes
 • Remon Waterontharders Kama
 • Electric GXOF27KE
 • Lubron Easysoft 1700 Classic

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat precies? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua-o-Matic) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Middels deze handeling zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wijnjewoude verlaag je de dH waarde van 6.90 naar een Dh van ongeveer 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het resterende kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd raakt de hars verzadigd. Elke 5/6 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. het waterverbruik, de gekozen resthardheid en het type ontharder (de grootte). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Speciale harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Ongeveer eens per week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee producten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een interessant tarief, geen stroomkosten en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €925.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: besparing op regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en uitgebreide instellingen. De minpunten zijn: de hogere aanschafprijs, bij een stroomstoring werkt het niet en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1200.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €400,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het handige van een machine met een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Wanneer we spreken over 1 cilinderige ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect voor huishoudens met kinderen.
 • 2 cilinders heeft dus dezelfde werking, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Wijnjewoude.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van professionals voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Dit begint vanaf €100 voor magnetische ontharders tot ruim €2300 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De kosten hangen af van het merk en model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De tarieven van ontharders zijn zo’n €730, zonder installeren. Een uitgebalanceerd apparaat varieert tussen ongeveer €1650 en €1825 inclusief plaatsing. In onderstaande schema check je de geschatte kosten van een waterontharder in Wijnjewoude.

Overweeg je om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Ga aan de slag met onze handige offerte-service en vraag vrijblijvend offertes aan bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je zonder problemen en gratis modellen, soorten waterverzachters en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €70
Mechanische waterontharderRond de €810
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1180
Zout€27,50 per 50 kilo
OnderhoudscontractV.a €85 p/jaar
PlaatsingVanaf €230
Rekenvoorbeeld van de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Wijnjewoude?
De hardheid van het kraanwater in Wijnjewoude schatten we op 6.90 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit je kraanwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals aantrekkelijk gas- en stroomverbruik en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Natuurlijk is het zo dat je in de eerste plaats een waterontharder moet installeren voor het comfort. O.a. een minder droge huid, fris kraanwater, extra schoon servies en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium stoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars weer opgeladen aan de hand van een natriumoplossing. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van deze magneten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Systemen met unieke ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Ook het schoonmaken van de installatie is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Optioneel kan je ervoor kiezen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Wijnjewoude.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. lager energieverbruik, lekker water uit de kraan, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, mooie schone glazen, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie