Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Tijnje

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, glascorrosie, dichtgeslibde leidingen of huidirritaties? Dit heeft vaak te maken met de hardheid van het water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.90 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Tijnje zorgt voor kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina lees je belangrijke informatie over de waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat ben ik kwijt?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.90 dH in Tijnje.
 • Dit kan leiden tot problemen als glascorrosie en matig presterende cv installaties.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Dit resulteert in lager stroom- en gasverbruik, fris kraanwater en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Vraag een offerte aan en geniet van de extra gemakken. Realiseer een besparing van wel €205 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: Waar op letten bij waterontharder kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid TijnjeWerkingDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode8406
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27200 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

De voordelen van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Besparing op de energierekening.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vergelijk offertes voor waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Tijnje

Wil je definitief afrekenen met dichtslibbende waterleidingen en/of minder lekker water uit de kraan? Een aanzienlijk aantal huishoudens installeren een slimme waterontharder. Deze installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, Geen glascorrosie of witte aanslag, water met een lekkere smaak en een efficiëntere verwarming. In en rondom gemeente Opsterland werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterontharder laten installeren in Tijnje was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. De installateur biedt je op korte termijn een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Zuinigste waterontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidMinder zeepproducten nodig. De CO2 uitstoot is lager omdatje verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan 30% langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals koffiezetapparaten zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of een glas water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Energiekosten besparingBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld CV-ketels. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Tijnje?

Vermoedelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Tijnje. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water leidt tot een gunstigere energierekening en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar hoe groot is de noodzaak? Hiervoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Tijnje ontvangt een waterhardheid van 6.90. Definitie: matig zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is nogal subjectief.
 • Het verkleinen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Denk aan lager energieverbruik, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Tijnje

De waterhardheid van het leidingwater in Tijnje is 6.90 Duitse graden. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-tijnje-8406

Vaak gekozen modellen

 • Delta Simplex compact
 • Bayard Ecosoft 15
 • Kinetico Essential 11
 • Ecowater eVOLUTION 300 Boost
 • BWT AQA viseo

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Delta) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Tijnje verklein je de dH waarde van 6.90 naar een zachte 3 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit beetje kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte ligt aan zaken als aantal personen in het huishouden, de gekozen resthardheid en het type ontharder (de grootte). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 installaties: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een interessante prijs, 0 energieverbruik en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, een lagere efficiëntie en minder instellingen mogelijk. Je koopt zo’n machine al vanaf €750.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Beschikbaar vanaf €1175.

Enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is circa €430,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het grootste voordeel van een extra cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Bij ontkalkers met maar één cilinder heb jij op het moment dat het systeem regenereert even geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitstekend geschikt voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Tijnje.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Wij koppelen je aan specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De prijs van een waterontharder variëren nogal. Je hebt ze vanaf €130 voor magnetische ontharders tot een slordige €1750 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, het type ontharder en het vermogen. In aanvulling op deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je kiest voor een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De prijzen van waterontkalkers starten vanaf €760, excl. installatie. Een slim apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1450 en €2250 inclusief installatiewerk. In het overzicht hieronder achterhaal je de actuele kosten van een waterontharder in Tijnje.

Benieuwd naar de kosten om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Ga aan de slag met onze vergelijker en bekijk actuele kosten bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos snel modellen, type systemen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €150
Mechanische waterontharderCirca €690
Elektronische waterontharderC.a. €1210
Onthardingszout€30 voor 50 kilo
OnderhoudskostenCirca €95 (jaarbasis)
PlaatsingC.a. €170
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Tijnje?
De hardheid van het kraanwater in Tijnje ligt op 6.90 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor water met een lekkere smaak en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: van iedere euro die je investeert zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Experts vinden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet kopen voor het comfort. Bijvoorbeeld minder huidirritatie na het douchen, lekkerdere koffie en thee, zachter wasgoed en veel minder poetsen in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit gebeurt doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium onderdelen hechten zich aan deze hars. In een additionele cilinder worden de harskorrels weer opgeladen door middel van een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werking van deze theorie is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontharders met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Regelmatig schoonmaken is belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Tijnje.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: verlaging van de maandlasten voor energie, lekker water uit de kraan, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, een zachte huid, geen kalkaanslag in de badkamer, blinkende glazen, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie