Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Sumar

Heb je in huis last van kalkaanslag, strepen op de ramen, smerig water of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 9.30 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het toepassen van de beste waterontharder in Sumar zorgt voor zacht en schoon water zonder kalk. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op deze website vind je waardevolle info alle mogelijke waterverzachters: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van 9.30 dH in Sumar.
 • Dit resulteert mogelijk in voorvallen als bittere thee koffie en verwarmingselementen die isoleren.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor lager stroom- en gasverbruik, verminderde eczeem klachtenen geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. Profiteer van besparingen tot c.a. €270 op jaarbasis.

Lees verder over: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid SumarWerkingInvesteringVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9262
Gem. Gasverbruik M31590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26000 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

De voordelen van zacht water

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Huidirritaties.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Sumar

Zit jij in de woning ook met situaties als een droge, geïrriteerde huid en/of apparatuur dat te snel stuk gaat? Een groeiend aantal huishoudens bestellen een goede waterontharder. Dit product filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, geen strepen meer op glas en lak, heerlijk zachte kleding en lagere stookkosten. In de buurt van de gemeente Tytsjerksteradiel zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Sumar was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een regionale installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest prominente voordelen hebben we verzameld in een lijst. Klik direct door naar: Goede waterontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeDagelijkse apparaten zoals koffiezetapparaten hebben minder last van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Lekkerder waterJouw koffie, thee of glas kraanwater zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld boilers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Sumar?

Wellicht zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Sumar. En dat is geen gek idee. Zacht water leidt tot zacht en smaakvol water en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Sumar heeft een geschatte waterhardheid van 9.30. Concreet: hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is per persoon weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Denk aan verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvol water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Uit de test: deze waterhardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Sumar

De waterhardheid van het drinkwater in Sumar is ongeveer 9.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-sumar-9262

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Ecowater ESM15 CE+
 • Amysoft C-100
 • Watertotaal Euro Twin 14
 • Watertotaal Euro Combi Elegant 20
 • Bayard Tenera 14

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De meeste waterontharders (van bijv. GE) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zodoende verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Sumar voer je de dH waarde terug van 9.30 naar een Dh van ongeveer 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit gezond voor ons is. Deze hoeveelheid kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Tijdens het gebruiken van de installatie raakt de hars verzadigd. Wekelijks wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemt men regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Het zoutverbruik hangt af van grootte van het huishouden, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterontharders
We onderscheiden twee machines: Mechanische en elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een interessant tarief, duurzaam qua energieverbruik en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: meer zoutverbruik, een matige efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €790.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gaat op vraag. De voordelen zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de montagekosten, het gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. Je koopt zo’n machine al vanaf €1025.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €380,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het belangrijkste voordeel van een machine met een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer we spreken over één cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen zacht water uit de kraan.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Vaak gekozen bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Sumar.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Wij koppelen je aan professionals voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €60 voor een magnetische ontharder tot ruim €2075 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De prijs hangt af van het model, het type ontharder en het vermogen. Buiten deze initiële kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van waterverzachters beginnen vanaf ongeveer €740 (montage niet inbegrepen). Een luxe installatie gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1625 en €1800 (met montage inbegrepen). In het volgende schema tref je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Sumar.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en check de huidige tarieven bij regionale installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk supersnel monteurs, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €145
Waterontharder (mechanisch)Circa €830
Elektrische waterontharderRond de €930
Onthardingstabletten€17,50 voor 25 kilo
OnderhoudV.a €100 per 12 maanden
PlaatsingskostenVanaf €190
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Sumar?
De hardheid van het kraanwater in Sumar ligt rond de 9.30 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat de waterhardheid doet dalen. Zacht water smaakt beter en biedt verschillende voordelen zoals een besparing op de energierekening en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij zijn van mening dat je overwegend een waterontharder moet aanschaffen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijvoorbeeld geen droge huid na het douchen, smaakvol water, een super zachte was en minder poets- en boenwerk. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water vrij van kalk te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. Deze calcium en magnesium elementen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de andere cilinder worden de harskorrels schoongemaakt aan de hand van een natriumoplossing. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van deze magneten is zeer twijfelachtig.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Ontharders met ontkalkingstabletten voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de machine is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Sumar.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: lagere energierekening, lekker water uit de kraan, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, zachter wasgoed, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie