Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Burgum

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, vies water of een irriterende huid? Dit heeft vaak te maken met een hoge waterhardheid. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 9.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het gebruik van de beste waterontharder in Burgum leidt tot schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het is een duurzame investering. Hier check je handige info met betrekking tot waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 9.30 dH in Burgum.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals bittere thee en een hoge energierekening.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in langere levensduur van huishoudelijke apparaten, zachter wasgoed en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €280 per 12 maanden.

Snel naar: Waar op letten bij waterontharder kopenPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid BurgumZo werkt een waterontharderGeschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9251
Gem. Gasverbruik M31590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26000 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Het effect van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Te veel schoonmaken.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Burgum

Heb jij genoeg van slecht functionerende apparaten en/of strepen op je ruiten? Meer en meer mensen kiezen voor de installatie van een betrouwbare waterontharder. Deze installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag in de badkamer, Geen glascorrosie of witte aanslag, lekkerdere koffie en thee en een verlaging van de energielasten. In en rondom gemeente Tytsjerksteradiel zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Burgum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een regionale installateur neemt contact met je op en stuurt een concurrerende offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten vind je terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Duurzame ontkalker.

PluspuntBeschrijving
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals heetwaterkranen hebben minder last van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld heetwaterkranen. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Burgum?

Vermoedelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Burgum. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water leidt tot een meer gunstig energieverbruik en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Burgum ontvangt een waterhardheid van 9.30. Dat betekent hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid reduceren is goed voor mens en milieu.
 • Bijv. gunstig energieverbruik, zijdezachte kleding en huid en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Noemenswaardig: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Burgum

De waterhardheid van het water in Burgum is 9.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-burgum-9251

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Ecowater eVOLUTION Refiner Power
 • AquaCombi AquaCell
 • 038waterontharder Compact 10
 • Ecowater ESM 11
 • Amysoft C-100

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het moge duidelijk zijn: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Durlem) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op die manier wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Burgum minimaliseer je de dH waarde van 9.30 naar een gezonde 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Om de 6/7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout is afhankelijk van de totale waterconsumptie, instellingen zoals resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische of mechanische waterontharders
Wij differentiëren 2 soorten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. De voordelen zijn een concurrerende prijs, staat los van het stroomnet en minder onderhoud nodig. Als grote nadelen noemen we: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en minder instellingen mogelijk. De prijs van zo’n systeem begint bij €940.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en inzicht in statistieken. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, het kost stroom en soms dure onderhoudscontracten. Beschikbaar vanaf €1150.

Enkele of dubbele harscilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbele- of enkele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €440,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een machine met een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens het regeneratieproceseven geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een dubbele cilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Burgum.

Een woning zonder kalkaanslag?

Kom in contact met product-specialisten voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De prijs van een waterontkalker variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €165 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1750 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs hangt af van het merk, 1 of 2 cilinders en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je direct een onderhoudscontract neemt. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De prijzen van ontharders beginnen vanaf ongeveer €700, zonder installeren. Een geavanceerd apparaat ligt qua kosten tussen €1325 en €2175 inclusief montage en inregeling. In het overzicht hieronder bekijk je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Burgum.

Benieuwd naar de kosten om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Open onze waterontharder-vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij regionale installateurs. Op deze manier kun je zonder gedoe en snel specialisten, soorten waterverzachters en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €135
Waterontharder (mechanisch)C.a. €800
Elektrische waterontharderBegint bij €940
Zout€27,50 voor 50 kg
OnderhoudskostenVanaf €150 per beurt
InstallatiekostenBegint bij €270
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Burgum?
De hardheid van het kraanwater in Burgum is doorgaans 9.30 dH. De waarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Zacht water smaakt beter en biedt voordelen als langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen strepen meer op glas en lak.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
We hanteren een simpele berekening: per €1,00 die je eraan uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je bovenal een waterontharder moet installeren voor de directe immateriële voordelen. O.a. een zachte huid en droog haar, zacht en fris water, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Voor kalkvrij water zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium stoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden de harskorrels weer opgeladen door gebruik te maken van geplande regeneratie. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werkzaamheid van dit soort modellen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een gereinigd apparaat is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Burgum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: efficiëntere warmteoverdracht, smaakvol water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, de huid voelt zachter aan, bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding dat langer meegaat, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie