Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jistrum

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een irriterende huid? Vaak ontstaan deze problemen door te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 9.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het installeren van de beste waterontharder in Jistrum heeft als doel water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en je bent milieuvriendelijk bezig. Hier verzamel je handige informatie met betrekking tot waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van gemiddeld 9.30 dH in Jistrum.
 • Dit resulteert mogelijk in bijvoorbeeld aanslag op servies en hoge stookkosten.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: een besparing op de energierekening, kleding die langer mooi blijft en minder poetsen en boenen.
 • Vraag een offerte aan en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €325 op jaarbasis.

Klik door naar: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid JistrumFunctioneringInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9258
Gem. Gasverbruik M31590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26000 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Het effect van zacht water

 • Smaakvol water.
 • Lagere stookkosten.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Zet het milieu op 1!

Nadelen van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een irriterende huid.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Jistrum

Heb je last van een irriterende huid en/of extra zeep en shampoo nodig? Steeds meer mensen lossen dit op met een professionele waterontharder. Een dergelijke installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Toepasbaar op elk type huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, geen strepen meer op glas en lak, zachter wasgoed en apparatuur die langer meegaat. In de gemeente Tytsjerksteradiel vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterontharder laten installeren in Jistrum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Lees ook verder over: Voordeligste waterverzachter.

PositiefBeschrijving
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter geleid wordt.
Levensduur apparatenApparatuur zoals koffiezetapparaten werken efficiënter door minder kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee of een glaasje water smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat kost geld.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Jistrum?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Jistrum. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water heeft als voordeel een zachte huid na bad of douche en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Jistrum heeft een gemeten waterhardheid van 9.30. Dat betekent hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijv. efficiëntere warmteoverdracht, een glanzende vaat en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Uit de test: dit type water kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Jistrum

De waterhardheid van het drinkwater in Jistrum is om en nabij de 9.30 Duitse graden. Dit houdt in dat het water hard water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-jistrum-9258

Bekijk specialisten in deze regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Ecowater ESM9 CE+
 • Aquatechnic Ultrasoft 20
 • Kinetico 2020C HE
 • Delta Duplex duet
 • Delta Garona

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat precies? De moderne waterontharders (van merken zoals Whirlpool) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Jistrum verklein je de dH waarde van 9.30 naar een acceptabele 3 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit beetje kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (Regenereren)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken. Eens per 5 of 6 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Dit noemen we ook wel regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan grootte van het huishouden, de waterhardheid en het type ontharder (de grootte). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw opgeladen middels regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 machines: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. De belangrijkste voordelen zijn een laag tarief, er zijn geen energieverbruik kosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €880.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, het gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1175.

Enkele of dubbele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €430,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het grootste voordeel van deze tweede cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer we spreken over één cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert niet de beschikking tot zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Jistrum.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Dit begint vanaf €55 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1875 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs wordt bepaald door het model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige investering heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Ook heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De tarieven van ontharders zijn zo’n €810 (montage niet inbegrepen). Een goed systeem kost gemiddeld tussen de €1450 en €1775 inclusief installatiewerk. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst check je de geschatte kosten van een waterontharder in Jistrum.

Benieuwd naar de kosten om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Gebruik dan de offerte vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij professionele installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en gratis specialisten, verschillende opstellingen en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €160
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €790
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1150
Zouttabletten€40 per 75 kilo
OnderhoudstarievenRond de €110 per jaar
MontageCirca €220
Rekenvoorbeeld van de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Jistrum?
De waterhardheid in Jistrum is circa 9.30 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een slim ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen glascorrosie of witte aanslag.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke euro die je uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Natuurlijk is het zo dat je vooral een waterontharder moet laten plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, fris kraanwater, extra schoon servies en minder poets- en boenwerk. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. Deze calcium en magnesium delen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats aan de hand van een natriumoplossing. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Systemen met ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone installatie is essentieel voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Jistrum.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, extra schoon servies, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie