Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wyns

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, smerig water of geïrriteerde huid? Waarschijnlijk komt dat door een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 9.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Wyns maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Via onze adviseurs vind je belangrijke info aangaande waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de prijs?

 • Gemiddelde waterhardheid van 9.30 dH in Wyns.
 • Dit kan leiden tot problemen als een droge huid en slecht functionerende HR-ketel.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Dat zorgt voor lager energieverbruik, fris kraanwater en geen strepen meer op glas en lak.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €270 per jaar.

Lees verder over: Waar op letten bij waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid WynsHoe werkt zo’n systeem?Geschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9091
Gem. Gasverbruik M31590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26000 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Lager energieverbruik.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Wyns

Heb je last van een onnodig hoge energierekening en/of veel schoonmaakproducten nodig? Meer en meer mensen bestellen een professionele waterontharder. Een dergelijke installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag in de badkamer, veel minder zeep en wasmiddel nodig, kleding die langer mooi blijft en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In de buurt van de gemeente Tytsjerksteradiel werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterontharder laten installeren in Wyns gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een professionele installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder kopen is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten staan samengevat in de tabel hierna. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goedkoopste waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustMinder zeepproducten wegspoelen. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals vaatwassers hebben minder last van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, bouillon en het water uit de kraan is veel smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Wyns?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Wyns. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water leidt tot een besparing op gas- en stroomverbruik en minder noodzaak voor poetsen en boenen. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Wyns heeft een waterhardheid van 9.30. Dit houdt in hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water verschilt erg per persoon.
 • De waterhardheid verkleinen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijvoorbeeld een beter presterende CV-ketel, zacht en fris water en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Niet vergeten: deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Wyns

De waterhardheid van het water in Wyns is 9.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wyns-9091

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Vaak gekozen modellen

 • Boshuis Duolux plus 100
 • 038waterontharder Separaat 14
 • BWT AQA life
 • Watertotaal Euro Combi Elegant 20
 • Watertotaal Euro Twin 14

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

De basis is eenvoudig: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Autotrol) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zodoende ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wyns verlaag je de dH waarde van 9.30 naar een zachte 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit kleine % kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een gegeven moment raakt de hars verzadigd. Elke week gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout hangt af van hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de grootte van de installatie. Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na ongeveer een week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 machines: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een aantrekkelijke prijs, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: het systeem spoelt soms onnodig, een inefficiënte werking en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Dit systeem is beschikbaar vanaf €775.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Dit model is zeer in trek vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de innovatieve werking en inzicht in verschillende gegevens. Natuurlijk zijn er nadelen: een hogere prijs, het systeem gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1200.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €360,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het handige van een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens het regeneratieproceshelaas geen zacht water beschikbaar.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een uitkomst voor huishoudens met kinderen.
 • Een systeem met dubbele cilinder is niet schoner of beter, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Wyns.

Een woning zonder kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor product-specialisten voor montage.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De prijs van een waterontharder zijn nogal verschillend. De prijzen starten vanaf €165 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2125 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van het merk, 1 of 2 cilinders en de doorstroomsnelheid. Behalve deze kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Tenslotte is er ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De tarieven van waterontkalkers beginnen vanaf ongeveer €730 (montage niet inbegrepen). Een goed apparaat ligt qua kosten tussen €1200 en €2200 inclusief inregelen. In de onderstaande tabel bekijk je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Wyns.

Weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Probeer dan de offerte vergelijker en check de huidige prijzen bij de beste installateurs. Via die service kan jij zonder problemen supersnel experts, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €80
Waterontharder (mechanisch)V.a €880
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1190
Regeneratiezout€30 per 50 kg
OnderhoudskostenCirca €100 per beurt
MontagekostenBegint bij €175
Tabel met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Wyns?
De hardheid van het kraanwater in Wyns is om en nabij de 9.30 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit je kraanwater wat resulteert in aangenaam zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals betekent het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken en minder poetsen en boenen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor de directe immateriële voordelen. Onder andere verminderde eczeem klachten, betere smaak van water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Voor kalkvrij water zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit gebeurt doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium stoffen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de 2e cilinder worden de harskorrels schoongemaakt via regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werking van deze magneten is niet erg betrouwbaar.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Machines met ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schoon apparaat is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wyns.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Denk dan aan: efficiëntere warmteoverdracht, smaakvoller water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, kleding die langer mooi blijft, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie