Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Oentsjerk

Heb je last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, water met een vreemde smaak of een erg droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door aanwezigheid van hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 9.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterontharder in Oentsjerk resulteert in kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Via onze adviseurs verzamel je waardevolle info over diverse types waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van gemiddeld 9.30 dH in Oentsjerk.
 • Dit resulteert mogelijk in voorvallen als kalkstrepen op ramen en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De resultaten daarvan zijn langere levensduur van huishoudelijke apparaten, een zachte huid na bad of douche en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Vraag een offerte aan en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €205 per 12 maanden.

Onderwerpen: Waterontharder kooptipsWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid OentsjerkTechnische uitleg werkingInvesteringVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9062
Gem. Gasverbruik M31590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26000 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Fris kraanwater.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Oentsjerk

Heb je in huis last van verstopte leidingen of kalk op de lak van de auto? Veel Hollanders en Belgen nemen een betrouwbare waterontharder. Zo’n systeem haalt kalk uit het leidingwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, minder poetsen en boenen, een zachte huid en een lager stroom- en gasverbruik. In en rondom gemeente Tytsjerksteradiel vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Oentsjerk hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een professionele installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is voor iedereen het overwegen waard. De belangrijkste voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Klik direct door naar: Milieuvriendelijke waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Levensduur apparatenApparatuur zoals wasmachines vertonen veel minder kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Minder energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Oentsjerk?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Oentsjerk. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water heeft als voordeel een lager energieverbruik en textiel en kleding die langer mooi blijven. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Oentsjerk zit met een waterhardheid van 9.30. Definitie: hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is per persoon weer anders.
 • Een lagere waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijvoorbeeld een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een glanzende vaat en geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed om te weten: water uit deze categorie is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Oentsjerk

De waterhardheid van het drinkwater in Oentsjerk bedraagt circa 9.30 dH. Dit wil zeggen dat het water hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-oentsjerk-9062

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Interessante installaties

 • Aquatechnic Ultrasoft 10
 • Lubron Easysoft 1100 SXT2
 • Boshuis Combilux plus 100
 • BWT Aquadial softlife bio 10
 • Wateronthardershop Euro Combi 20 Fleck 5600SXT

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterontharders (van merken als Galaxy) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door wat daar gebeurd wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Oentsjerk voer je de dH waarde terug van 9.30 naar een zachte 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het resterende kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per week moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemt men regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de Dh waarde van het water en het soort ontharder (klein of groot). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met het regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterontharders
Wij differentiëren 2 machines: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstig tarief, staat los van het stroomnet en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: onnodige verspilling van water en zout, relatief inefficiënt en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Je koopt zo’n machine al vanaf €870.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en uitgebreide instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de tarieven, het systeem gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Je koopt zo’n machine al vanaf €1200.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €420,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het handige van twee cilinders is dat je ook water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • Als je kiest voor één cilinder ontkalkers heb jij tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Vaak gekozen voor huishoudens met kinderen.
 • 2 cilinders is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Oentsjerk.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Leg nu contacten met erkende adviseurs voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. Ze zijn er al vanaf €170 voor magnetische ontharders tot een slordige €1875 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door het model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de omvang van het systeem. Behalve deze eenmalige investering heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in waterontkalkers starten vanaf €660 (zonder installatiewerk). Een luxe installatie zit ergens tussen de €1175 en €1775 inclusief plaatsing. In het volgende schema vind je de actuele kosten van een waterontharder in Oentsjerk.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je huis te installeren? Start meteen met onze vergelijkingstool en achterhaal de prijzen bij regionale installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos en gratis modellen, verschillende opstellingen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €150
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €660
Elektrische waterontharderV.a €980
Regeneratiezout€45 voor 100 kg
OnderhoudC.a. €100 p/jaar
PlaatsingVanaf €190
Rekenvoorbeeld met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Oentsjerk?
De waterhardheid in Oentsjerk komt uit op ong. 9.30 dH. De meting in de provincie Friesland is doorgaans 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwaardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor onder andere aantrekkelijk gas- en stroomverbruik en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je altijd een waterontharder moet laten plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals een zachte huid en droog haar, zacht en smaakvol water, een super zachte was en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit proces kan doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium delen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door gebruik te maken van pekelwater. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De effectiviteit van zo’n magneet is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een gereinigde installatie wordt voorgeschreven om de hardheid van het water laag te houden. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Oentsjerk.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Neem nou aspecten als: een besparing op de energierekening, lekkerdere koffie en thee, minder schoonmaakmiddelen benodigd, geen droge, trekkerige huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, de apparaten in de woning werken effectiever en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie