Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Boornbergum

Wil jij ook af van kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, vies water of een droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 7.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. De beste waterontharder in Boornbergum zorgt voor schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Middels onze specialisten verzamel je nuttige informatie over de waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Gemeten waterhardheid van 7.20 dH in Boornbergum.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld kalkaanslag en hoge stookkosten.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Positieve gevolgen zijn: lagere energiekosten, een zachte huid na bad of douche en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €305 op jaarbasis.

Klik door naar: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid BoornbergumWerkingGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9212
Gem. Gasverbruik M31440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

Het effect van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Boornbergum

Wil je definitief afrekenen met dichtslibbende waterleidingen en slecht schuimende schoonmaakartikelen? Een aanzienlijk aantal woningeigenaren bestellen een professionele waterontharder. Een dergelijk systeem filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, je hebt minder wasmiddelen nodig, een zachte huid en een beter presterende CV-ketel. In de buurt van de gemeente Smallingerland zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Boornbergum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een lokale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De voornaamste pluspunten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Beste ontkalker.

PluspuntUitleg
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Verlenging levensduur apparatenKostbare apparaten zoals vaatwassers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. boilers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Is een waterontkalker nodig in Boornbergum?

Waarschijnlijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Boornbergum. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water heeft als voordeel lagere stookkosten en geen strepen meer op glas en lak. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Daarvoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Boornbergum ontvangt een waterhardheid van 7.20. Samengevat: matig hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt verschilt erg per persoon.
 • Een lagere waterhardheid biedt comfort.
 • Bijvoorbeeld lager stroom- en gasverbruik, lekkere watersmaak en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Belangrijk: water met deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Boornbergum

De waterhardheid van het leidingwater in Boornbergum is ongeveer 7.20 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-boornbergum-9212

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Delta Onega
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 14
 • Grunbeck WINNI-mat VGX9
 • Waterluxe Duo 25
 • Ecowater eVOLUTION 200 compact

Zo werkt een waterverzachter

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Van Marcke) werken op basis van ionenuitwisseling. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op basis daarvan vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in Boornbergum reduceer je de dH waarde van 7.20 naar een acceptabele 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit procentuele aantal kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Door de werking van de machine zal de werkingskracht van de hars verminderen. Elke week moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt berekend a.d.h.v. het waterverbruik, instellingen zoals resthardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De aanwezige harsbolletjes moeten worden schoongemaakt aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We behandelen twee types: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een voordelige prijs, staat los van het stroomnet en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: het systeem spoelt soms onnodig, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Beschikbaar vanaf €920.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: de montagekosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Te bestellen vanaf c.a. €1150.

Enkele of dubbele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil is circa €400,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een deze tweede cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als hij aan het regenereren is.
 • Bij ontkalkers met maar één cilinder heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Verzachters met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Boornbergum.

Ook klaar met kalkaanslag?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor advies.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De investering van een ontharder zijn erg wisselend. Dit begint vanaf €120 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €2025 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en de omvang van het systeem. Buiten deze aanschafkosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van waterontharders beginnen vanaf ongeveer €730 (zonder installatiewerk). Een geavanceerde installatie kost gemiddeld tussen de €1425 en €1975 inclusief montage en inregeling. In de bijgaande tabel achterhaal je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Boornbergum.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Kies dan nu voor onze handige offerte-service en check de huidige kosten bij toonaangevende installateurs. Zo kan je makkelijk supersnel experts, soorten ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €105
Mechanische waterontharderC.a. €670
Elektronische waterontharderVanaf €930
Onthardingszout€50 voor 100 kilo
Onderhoud (indicatie)Begint bij €120 op jaarbasis
MontagekostenRond de €250
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Boornbergum?
De waterhardheid in Boornbergum is grofweg 7.20 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een slim ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als extra pluspunten: lagere energierekening en geen glascorrosie of witte aanslag.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
In de basis geldt: van iedere euro die je investeert zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je bovenal een waterontharder moet installeren voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. O.a. minder huidproblemen en huidirritaties, lekkerdere koffie en thee, zachter wasgoed en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit is mogelijk doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium elementen hechten zich aan deze korrels. In de 2e cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werking van magnetische producten is zeer twijfelachtig.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Modellen met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone machine is nodig voor een goede efficiënte werking. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Boornbergum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Neem nou aspecten als: lagere energiekosten, fris kraanwater, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, de huid voelt zachter aan, bestaande kalkaanslag verdwijnt, altijd een schone en zachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie