Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Drachten

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, water met een vreemde smaak of irritaties aan de huid? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 7.20 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Drachten maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, het milieu en je portemonnee. Hier bekijk je praktische info over de waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 7.20 dH in Drachten.
 • Dit is de oorsprong van issues zoals strepen op je ruiten en dichtgeslibde leidingen.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: lagere energiekosten, water met een lekkere smaak en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Laat een systeem plaatsen en geniet van de extra gemakken. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €255 op jaarbasis.

Klik door naar: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid DrachtenHoe functioneert zo’n installatie?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9203
Gem. Gasverbruik M31440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

De voordelen van zacht water

 • Zacht en smaakvol water.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Strepen op je ruiten.
 • Bittere smakende thee.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Drachten

Zit jij thuis ook met slecht functionerende apparaten of minder lekker water uit de kraan? Flink wat huizenbezitters lossen dit op met een innovatieve waterontharder. Zo’n installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, textiel slijt minder snel en structureel lagere energiekosten. In de omgeving van de gemeente Smallingerland vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Voordelig een waterontharder laten installeren in Drachten hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een plaatselijke installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Beste ontharder.

PluspuntUitleg
EcologischMinder zeepresten en plastic afval. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals vaatwassers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Besparen op schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemEen minder droge huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen heetwaterkranen. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Drachten?

Mogelijkerwijs zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Drachten. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water zorgt voor een lager energieverbruik en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen. Hoeveel ga ik er van merken? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Drachten kent een waterhardheid van 7.20. Definitie: matig hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid verlagen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijvoorbeeld efficiëntere warmteoverdracht, minder last van een droge huid en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid (dH) is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Drachten

De waterhardheid van het water in Drachten bedraagt circa 7.20 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-drachten-9203

Bekijk specialisten in deze regio’s

Vaak gekozen modellen

 • Delta Isera
 • Wateronthardershop Eruo Twin 14 met groot zoutvat
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 25
 • North Star 40UD
 • BWT Rondomat 25M

Zo werkt een waterverzachter

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Aquacell) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Drachten reduceer je de dH waarde van 7.20 naar een zachte 2 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Deze hoeveelheid kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Deze harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er bestaan 2 installaties: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een concurrerende prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: meer zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen inzicht in leuke gegevens. Beschikbaar vanaf €830.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: de installatiekosten, het gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1025.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil is ongeveer €375,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het gemak van een een installatie met 2 cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • Wanneer we spreken over 1 cilinder ontkalkers heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Extra handig voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Twee cilinders werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Drachten.

Een woning zonder kalkaanslag?

Neem contact op met vakmannen voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Dit loopt van €55 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €1400 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de omvang van het systeem. Buiten deze aanschafkosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je instemt met een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De onkosten van ontkalkers lopen op vanaf €810, excl. installatie. Een goed apparaat varieert tussen ongeveer €1500 en €1700 inclusief montage en inregeling. In onderstaande schema bekijk je de geschatte kosten van een waterontharder in Drachten.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Gebruik dan de offerte vergelijker en check de huidige tarieven bij professionele installateurs. Zo kan je moeiteloos en kosteloos modellen, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €105
Mechanische waterontharderRond de €860
Elektronische waterontharderBegint bij €1060
Zouttabletten€50 voor 100 kilo
OnderhoudscontractCirca €120 per beurt
MontageV.a €160
Rekenvoorbeeld van de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Drachten?
De hardheid van het leidingwater in Drachten is gemiddeld 7.20 dH. De waarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een speciaal ontkalkingssysteem neemt kalk uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Zacht water smaakt beter en zorgt voor onder andere kleding en ander textiel gaat langer mee en geen kalkaanslag in de badkamer.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die je uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Experts vinden dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Zoals minder huidirritatie na het douchen, lekkerdere koffie en thee, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder poetsen in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt de hars weer opgeladen middels het regenereren. Het onthardingszout is online te bestellen. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. Het effect van dergelijke systemen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Systemen met eigen ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een goede reiniging is noodzakelijk om de hardheid van het water laag te houden. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Drachten.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: een besparing op de energierekening, zacht en smaakvol water, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, mooie schone glazen, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie