Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Rottevalle

Wil jij ook af van kalkaanslag, glascorrosie, apparaten die slecht werken of droge haren na een douchebeurt? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in erg hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 7.20 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. De beste waterontharder in Rottevalle heeft als doel water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Via onze adviseurs vind je handige informatie over de waterverzachters: wat is het, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 7.20 dH in Rottevalle.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals kalkstrepen op glas en lak en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: lagere energiekosten, zachter wasgoed en textiel slijt minder snel.
 • Vraag een offerte aan en geniet van de extra gemakken. Bespaar tot wel €350 op jaarbasis.

Lees verder over: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid RottevalleHoe werkt zo’n systeem?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9221
Gem. Gasverbruik M31440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Lager energieverbruik.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Water met een vreemde smaak.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Rottevalle

Heb je in huis last van een erg droge huid en/of koffie of thee dat bitter smaakt? Steeds meer Nederlanders plaatsen een betrouwbare waterontharder. Een dergelijk systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, een zachte huid na bad of douche en lagere stookkosten. In de omgeving van de gemeente Smallingerland werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Rottevalle was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een gespecificeerde offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder kopen heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Goedkoopste waterverzachter.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals wasmachines zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Meer smaak aan het waterJe verse koffie & thee of een glaasje water smaakt stukken beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld vaatwassers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Rottevalle?

Mogelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Rottevalle. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en textiel dat langer mee gaat. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor dit advies moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Rottevalle heeft een gemeten waterhardheid van 7.20. Dit houdt in matig hard water.
 • Het gevolg van deze score is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan lagere stookkosten, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Noemenswaardig: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Rottevalle

De waterhardheid van het leidingwater in Rottevalle bedraagt ongeveer 7.20 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig hard water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-rottevalle-9221

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Detandt-Simon Primo 12
 • Erie Softline Eco10
 • Kinetico Essential 17
 • Bayard Tenera 14
 • Atag Descale 20

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Galaxy) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op deze wijze wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van de waterontkalker in Rottevalle verlaag je de dH waarde van 7.20 naar een fijne 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Na een periode raakt de hars verzadigd. Elke 5/6 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De zoutbehoefte hangt af van het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en de grootte van de installatie. Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig middels regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan 2 soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Het gemak zit ‘m in een gunstig tarief, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: er vinden onnodige spoelingen plaats, minder efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Dit systeem is beschikbaar vanaf €810.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de tarieven, het gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €1075.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €430,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van twee cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met ontkalkers met maar één cilinder heb jij tijdens het regeneratieprocesgeen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Extra handig voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder werkt dus niet beter of schoner, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Rottevalle.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Wij koppelen je aan product-experts voor montage.

Hoeveel kost zo’n machine?

De prijs van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Dit loopt van €110 voor een magnetische ontharder tot ruim €1950 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, het type ontharder en de capaciteit van het systeem. Naast deze aanschafkosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van ontharders starten bij €740, exclusief installatiekosten. Een slim apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1375 en €2075 inclusief montage en inregeling. In het volgende schema bieden we de huidige kosten van een waterontharder in Rottevalle.

Nieuwsgierig wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Probeer dan de offerte vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs. Via die service kan jij gemakkelijk en kosteloos installatiebedrijven, soorten installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €105
Mechanische waterontharderCirca €890
Waterontharder (elektrisch)C.a. €1160
Zouttabletten€15 per 25 kilo
OnderhoudskostenCirca €115 op jaarbasis
InstallatieBegint bij €210
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Rottevalle?
De hardheid van het leidingwater in Rottevalle is grofweg 7.20 dH. De meting in de provincie Friesland schatten we op 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een professioneel ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: structureel lagere energiekosten en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Doorgaans geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijvoorbeeld minder huidirritatie na het douchen, fris kraanwater, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Voor kalkvrij water zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium grondstoffen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt de hars weer opgeladen door middel van een regeneratie behandeling. Het onthardingszout is online te bestellen. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De uitwerking van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Installaties met speciale ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone machine is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Veel kopers besluiten om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Rottevalle.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Onder andere: lagere energiekosten, smaakvoller water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, minder last van droge huid, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, kleding die langer mooi blijft, de apparaten in de woning werken effectiever en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie