Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Houtigehage

Wil jij ook af van kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, water met een vreemde smaak of droog haar na het douchen? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 7.20 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterontharder in Houtigehage heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier lees je uitgebreide informatie over de waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom is het zo populair, en verdien ik het ook terug?

 • Gemeten waterhardheid van 7.20 dH in Houtigehage.
 • Dit kan leiden tot situaties als veel schoonmaken en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dit resulteert in een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, minder huidproblemen en huidirritaties en geen strepen meer op glas en lak.
 • Laat een systeem plaatsen en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €315 per 12 maanden.

Thema’s: Een waterontharder kopen en installerenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid HoutigehageHoe functioneert zo’n installatie?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9223
Gem. Gasverbruik M31440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

Het effect van zacht water

 • Zachter wasgoed.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Bittere smakende thee.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Houtigehage

Zit jij in de woning ook met situaties als een erg droge huid en/of kalkstrepen op ramen? Veel Nederlanders kiezen een elektrische waterontharder. Een dergelijk product filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, veel minder zeep en wasmiddel nodig, lekkerdere koffie en thee en lagere stookkosten. In de omgeving van de gemeente Smallingerland kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterontharder in Houtigehage hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Beste waterontkalker.

VoordeelUitleg
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan minder snel stukApparatuur zoals HR-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Houtigehage?

Waarschijnlijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Houtigehage. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar hoe groot is de noodzaak? Aangaande deze vraag bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Houtigehage heeft een waterhardheid van 7.20. Dit houdt in matig hard water.
 • De consequenties hiervan is nogal subjectief.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid biedt comfort.
 • Voorbeelden zijn gunstig energieverbruik, een zachte huid na bad of douche en geen strepen meer op glas en lak.
 • Opmerking: water met deze hardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Houtigehage

De waterhardheid van het leidingwater in Houtigehage is ongeveer 7.20 Duitse graden. Dit betekent dat het water matig hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-houtigehage-9223

Bekijk installateurs in de regio

Interessante installaties

 • Detandt-Simon Primo 25
 • Erie Slimline Eco8
 • Lubron Easysoft 450 Classic
 • Erie Softline Eco20
 • Atlantis AT210

Hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De moderne waterontharders (van merken zoals Kenmore) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op basis daarvan wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Houtigehage verklein je de dH waarde van 7.20 naar een fijne 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Na een periode zal de onthardingshars verzadigen. Om de 6/7 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Dit noemt men regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Innovatieve harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
We behandelen 2 soorten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessant tarief, duurzaam qua energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: er vinden onnodige spoelingen plaats, minder efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €875.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gaat op vraag. Een populair model vanwege: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en verschillende geavanceerde instellingen. De nadelen zijn: een hogere prijs, het kost stroom en het onderhoud is duurder. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1100.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €400,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het positieve effect van een extra cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als hij aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor ontkalkers met maar één cilinder heb je (tijdens de reinigingsbeurten) even geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Perfect voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Houtigehage.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Leg nu contacten met product-specialisten voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter variëren nogal. Dit begint vanaf €85 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1550 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs hangt af van het merk, het type ontharder en het vermogen. Behalve deze kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je instemt met een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in waterontharders lopen op vanaf €670 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd systeem gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1325 en €1725 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een waterontharder in Houtigehage.

Kijk jij ook naar de opties om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Start meteen met onze vergelijker en bekijk actuele kosten bij toonaangevende installateurs. Via die service kan jij moeiteloos snel modellen, soorten waterverzachters en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €70
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €880
Elektrische waterontharderV.a €1070
Zouttabletten€25 per 50 kilo
OnderhoudstarievenBegint bij €100 per 12 maanden
InstallatieC.a. €270
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Houtigehage?
De hardheid van het water in Houtigehage komt uit op ong. 7.20 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een slim ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit je kraanwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en heeft als extra pluspunten: een zachte huid en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Het is belangrijk om te vermelden dat je overwegend een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Onder andere prettige douchebeurt, smaakvol water, kleding dat langer meegaat en minder schrobben en poetsen. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium onderdelen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongemaakt door gebruik te maken van het regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van zo’n magneet is zeer twijfelachtig.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Machines met eigen ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schoon apparaat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Houtigehage.

Welke voordelen kent een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Neem nou aspecten als: efficiëntere warmteoverdracht, een lekkere watersmaak, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, de huid voelt zachter aan, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, mooie schone glazen, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie