Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Sint-Truiden

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, strepen op de ramen, bittere thee of koffie of irritaties aan de huid? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze plaats kent een waterhardheid van 25,76 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het installeren van de beste waterverzachter in Sint-Truiden heeft als effect kalkvrij water in de woning. Dat is gezond voor jou, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op dit portaal verzamel je handige informatie met betrekking tot waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van ongeveer 25,76 dH in Sint-Truiden.
 • Dit kan zorgen voor situaties als kalkstrepen op glas en lak en hoge stookkosten.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn lager energieverbruik, betere smaak van water en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Vraag een offerte aan en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €325 per jaar.

Lees verder over: Waterverzachter kooptipsWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid Sint-TruidenWerkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode3800
Gem. Gasverbruik M33.450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4050 kWh
Gem. Waterhardheid25,76 dH

De voordelen van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Bekijk de tarieven van waterontharders

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Sint-Truiden

Heb je in huis last van een inefficiënte hr-ketel en/of kalkstrepen op ramen? Meer en meer huizenbezitters installeren een slimme waterontkalker. Dit systeem haalt kalk uit het leidingwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, heerlijk zachte kleding en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Sint-Truiden werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Sint-Truiden was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. De installateur biedt je op korte termijn een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Het gebruik van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Goede verzachter.

PluspuntBeschrijving
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatapparaten zuiniger werken.
Langere levensduur apparatenKostbare apparaten zoals koffiezetapparaten worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Kalkvrij water smaakt beterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater heeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Sint-Truiden?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Sint-Truiden. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot zachter wasgoed en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Hoeveel ga ik er van merken? Hiervoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Sint-Truiden zit met een waterhardheid van 25,76. Concreet: Heel hard water.
 • Het gevolg van deze score ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijvoorbeeld apparatuur die langer meegaat, smaakvol water en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Belangrijk: deze waterhardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Sint-Truiden

De waterhardheid van het drinkwater in Sint-Truiden ligt op ong. 25,76 dH. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 25,76 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 73,36 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-sint-truiden-3800

Installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Hydrotense Seduction 16
 • Lubron Easysoft 750 Classic
 • Wateronthardershop Eruo Twin 14 met groot zoutvat
 • Bayard Minima
 • Delta Duplex compact

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterontharder zet hard water om in zacht water. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals GE) werken op basis van het uitwisselen van ionen. De cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Middels deze handeling zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Sint-Truiden verklein je de dH waarde van 25,76 naar een Dh van ongeveer 3. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De hoeveelheid zout is afhankelijk van grootte van het huishouden, de gekozen resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De aanwezige harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterverzachters
We bieden twee producten: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. De voordelen zijn een schappelijke tarief, het gebruikt geen energie en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: er vinden onnodige spoelingen plaats, een beperkte efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Te bestellen vanaf c.a. €820.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gaat op vraag. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en inzicht in verschillende gegevens. De nadelen zijn: de installatiekosten, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1000.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €410,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van een extra cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als hij aan het regenereren is.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens de regeneratiecycluseventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Twee cilinders is niet schoner of beter, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Sint-Truiden.

Reken af met kalk!

Ontvang contactgegevens van experts voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker variëren nogal. Dit begint vanaf €95 voor een magnetische ontharder tot ruim €2150 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter. Naast deze kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De investeringen in waterontkalkers beginnen bij €740 (montage niet inbegrepen). Een goed apparaat zit ergens tussen de €1250 en €2150 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema tref je de geschatte kosten van een waterverzachter in Sint-Truiden.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te plaatsen? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en check de huidige prijzen bij erkende installateurs. Op deze manier kun je zonder gedoe en snel installatiebedrijven, soorten ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €120
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €650
Waterontharder (elektrisch)V.a €910
Tabletten€50 per 100 kg
Onderhoud (indicatie)Begint bij €140 per jaar
MontagekostenCirca €160
Rekenvoorbeeld van de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Sint-Truiden?
De hardheid in Sint-Truiden schatten we op 25,76 dH. De meting in de provincie Limburg is gemiddeld 13,12 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en biedt verschillende voordelen zoals lager stroom- en gasverbruik en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet aanschaffen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Zoals een zachte huid, smaakvoller water, extra schoon servies en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water vrij van kalk te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit gebeurt doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium grondstoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt het systeem gereinigd via een regeneratie behandeling. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone installatie is belangrijk voor een lange levensduur en goede werking. Vaak wordt aanbevolen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Sint-Truiden.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. lagere stookkosten, lekkerdere koffie en thee, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van droge huid, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, een glanzende vaat, de apparaten in de woning werken effectiever en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie