Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Gelinden

Heb je in huis last van kalkneerslag, kalkstrepen op glas en lak, slecht functionerende apparaten of huidirritaties? Dat is doorgaans toe te schrijven aan aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 25,76 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterverzachter in Gelinden maakt mogelijk dat je kan genieten van zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Hier tref je nuttige informatie over verschillende soorten waterontharders: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 25,76 dH in Gelinden.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld water met een vreemde smaak en hoge stookkosten.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: structureel lagere energiekosten, een glanzende vaat en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €225 per jaar.

Lees verder over: Een waterverzachter kopen en installerenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid GelindenHoe functioneert zo’n installatie?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode3800
Gem. Gasverbruik M31.460 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4100 kWh
Gem. Waterhardheid25,76 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Smaakvol water.
 • Lagere energierekening.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Gelinden

Zit jij thuis ook met droog haar na het douchen of onnodig veel schoonmaken? Een aanzienlijk aantal huizenbezitters plaatsen een professionele waterontkalker. Een dergelijk systeem haalt kalk uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, je hebt minder wasmiddelen nodig, zacht en smaakvol water en een gunstig energieverbruik. In en rondom gemeente Sint-Truiden werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Gelinden heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Professionele waterverzachter.

PositiefBeschrijving
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan 30% langer meeApparatuur zoals vaatwassers hebben minder last van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Lekkerder waterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwsmaakt stukken beter.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Prettig voor je huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Besparen op energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Gelinden?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Gelinden. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor een verlaging van de maandlasten voor energie en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar heb ik het wel echt nodig? Hiervoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Gelinden heeft een waterhardheid van 25,76. Dit houdt in Heel hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is per persoon weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Bijv. lager stroom- en gasverbruik, kleding en ander textiel gaat langer mee en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Uit de test: water met deze hardheid (dH) is niet ongezond.

Hardheid water in Gelinden

De waterhardheid van het drinkwater in Gelinden ligt op ong. 25,76 Duitse graden. Dit betekent dat het water Heel hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 25,76 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 73,36 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-gelinden-3800

Vergelijk vakmannen in de buurt

Bekende modellen en merken

 • Ecowater eVOLUTION 200 compact
 • Boshuis Combilux plus 150
 • Watertotaal Euro Combi Compact 14
 • North Star 9ED
 • Grunbeck Weichwassermeister GSX5

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterverzachters (van merken als BWT) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Door dat proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Gelinden verlaag je de dH waarde van 25,76 naar een Dh van ongeveer 2. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit percentage kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd raakt de hars verzadigd. Wekelijks worden de harskorrels weer opgeladen. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte hangt af van de totale waterconsumptie, instellingen zoals resthardheid en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Speciale harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterverzachters
We behandelen twee types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Het gemak zit ‘m in een voordelige prijs, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: het systeem spoelt soms onnodig, een inefficiënte werking en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Deze installaties worden al geplaatst voor €750.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, het kost stroom en meer kans op storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1225.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €360,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Als je kiest voor ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens de regeneratiecyclustijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Meerdere cilinders heeft dus dezelfde werking, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Gelinden.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Ontvang contactgegevens van product-experts voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n ontkalker?

De kosten van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Ze zijn er al vanaf €60 voor magnetische ontharders tot een slordige €1675 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en hoeveel liter het systeem aankan. Naast deze eerste kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan als je instemt met een onderhoudscontract. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in waterverzachters lopen op vanaf €830 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een systeem met uitgebreide opties gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1125 en €1900 inclusief plaatsing. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Gelinden.

Overweeg je om een waterontkalker in je huis te installeren? Ga aan de slag met onze online offerteservice en check de huidige kosten bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos en snel installatiebedrijven, verschillende installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €145
Waterontharder (mechanisch)Circa €840
Waterontharder (elektronisch)V.a €1160
Reinigingszout€45 voor 100 kilo
OnderhoudstarievenC.a. €160 (jaarbasis)
InstallatieC.a. €170
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Gelinden?
De hardheid in Gelinden is plus minus 25,76 dH. De tabelwaarde in de provincie Limburg is ongeveer 13,12 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een slim ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als bijkomende voordelen een zachte huid na bad of douche en textiel slijt minder snel.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die in de installatie wordt gestoken verdien je zo’n €0,75 weer terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je hoofdzakelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals een zachte huid en droog haar, een lekkere watersmaak, extra schoon servies en minder schrobben en poetsen. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium onderdelen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden de harskorrels weer opgeladen middels regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die werken op basis van magnetische velden. Het effect van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Installaties met ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een gereinigde machine is cruciaal zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Gelinden.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. De belangrijksten zijn: gunstig energieverbruik, smaakvoller water, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, geen kalkaanslag op bestek en servies, extra schoon servies, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie