Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Runkelen

Wil jij ook af van kalkneerslag, aanslag op servies, dichtgeslibde leidingen of een droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 25,76 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Runkelen zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal bekijk je praktische informatie met betrekking tot waterontharders: welke type ontharders zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 25,76 dH in Runkelen.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals een droge huid en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Pluspunten: een beter presterende CV-ketel, zacht en smaakvol water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en probeer het direct uit. Bespaar tot wel €235 op jaarbasis.

Lees verder over: Tips bij een waterverzachter kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid RunkelenHoe werkt het?De uiteindelijke kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode3803
Gem. Gasverbruik M31.500 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4500 kWh
Gem. Waterhardheid25,76 dH

De voordelen van zacht water

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Lagere energiekosten.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Goed voor het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Een erg droge huid.
 • Glascorrosie.
 • Bittere thee en koffie.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Runkelen

Wil je definitief afrekenen met dichtslibbende waterleidingen en kalkstrepen op ramen? Meer en meer Belgen plaatsen een innovatieve waterontkalker. Deze installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, verminderde eczeem klachten en maandelijks besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Sint-Truiden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een laten installeren van een waterverzachter in Runkelen hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen is voor iedereen het overwegen waard. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Milieuvriendelijke waterontharder.

PositiefUitleg
EcologischMinder zeepproducten nodig. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan 30% langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Runkelen?

Vermoedelijk overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Runkelen. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water zorgt voor een efficiëntere warmteoverdracht en je kleding blijft langer mooi. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Runkelen kent een waterhardheid van 25,76. Samengevat: Heel hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Bijv. verlaging van de maandlasten voor energie, zijdezachte kleding en huid en minder poetsen en boenen.
 • Belangrijk: deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Runkelen

De waterhardheid van het leidingwater in Runkelen bedraagt ongeveer 25,76 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Heel hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 25,76 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 73,36 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-runkelen-3803

Vaak geplaatste ontharders

 • Ecowater Galaxy VDR20
 • Boshuis iQualQ Combi 150
 • Watertotaal Euro Twin 40
 • North Star 9UD
 • Grunbeck WINNI-mat VGX19

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterontharder haalt kalk uit het water. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De moderne waterverzachters (van merken zoals Aqua-o-Matic) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Door dat proces zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Runkelen verklein je de dH waarde van 25,76 naar een zachte 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit kleine % kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de hars zijn kracht verliezen. Elke 5/6 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de grootte van de installatie. Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de ontkalkingsinstallatie binnen via de leidingen.
 2. De slimme harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Op een bepaald moment raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We bieden 2 types: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Belangrijke pluspunten zijn een interessant tarief, het gebruikt geen energie en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: een hoger zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Beschikbaar vanaf €870.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Het voordeel is: minder regeneratiezout, de innovatieve werking en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: de hogere aanschafprijs, het systeem gebruikt stroom en soms dure onderhoudscontracten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1100.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €410,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het voordeel van twee cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb je (tijdens de reinigingsbeurten) niet de beschikking tot zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Dubbele harscilinder is echt geen noodzaak, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Runkelen.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Ontvang contactgegevens van product-experts voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Dit loopt van €120 voor magnetische ontharders tot een slordige €2075 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze eenmalige kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in waterontkalkers starten vanaf €690, zonder installeren. Een apparaat met uitgebreide opties heeft een prijskaartje tussen de €1300 en €1975 incl. installatie. In de bijgaande tabel vind je de geraamde kosten van een waterverzachter in Runkelen.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Kies dan nu voor onze handige offerte-service en vraag prijzen op bij de beste installateurs. Zo kan je gemakkelijk en vandaag nog installateurs, soorten installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €90
Mechanische waterontharderVanaf €740
Waterontharder (elektronisch)C.a. €930
Zout€45 per 100 kg
OnderhoudscontractV.a €115 per beurt
MontageVanaf €175
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Runkelen?
De hardheid van het water in Runkelen schatten we op 25,76 dH. Het gemiddelde in de provincie Limburg is plus minus 13,12 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak wordt beter & zachter en biedt verschillende voordelen zoals langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het textiel gaat langer mee.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je voornamelijk een waterontharder moet aanschaffen voor het gemak en wooncomfort. Zoals geen droge huid na het douchen, lekkerdere koffie en thee, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dat kan bereikt worden doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium deeltjes hechten zich aan deze korrels. In de extra cilinder wordt de hars weer opgeladen via zout. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die op een totaal andere manier functioneren. De werking van magnetische producten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Machines met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Regelmatig schoonmaken is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Runkelen.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, lekker water uit de kraan, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een aangenaam zachte huid na het douchen, stukken minder last van kalkaanslag, een super zachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie