Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Oudenaarde

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, strepen op je ruiten, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droog haar na het douchen? Vaak ontstaan deze problemen door aanwezigheid van hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 22,40 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het toepassen van de beste waterverzachter in Oudenaarde heeft als doel kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze website check je bruikbare informatie met betrekking tot waterontharders: welke systemen zijn er, wat zijn de voordelen, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 22,40 dH in Oudenaarde.
 • Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld kalk op de lak van de auto en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: kalkvrije leidingen, verminderde eczeem klachtenen je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. Het kan veel opleveren, tot wel €255 op jaarbasis.

Direct naar: De juiste waterverzachter kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid OudenaardeFunctioneringKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode9700
Gem. Gasverbruik M33.510 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5450 kWh
Gem. Waterhardheid22,40 dH

De voordelen van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Oudenaarde

Wil je definitief afrekenen met apparaten die slecht werken en aanslag op servies? Een groot deel van de woningeigenaren lossen dit op met een slimme waterontkalker. Een dergelijk product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid en lagere energiekosten. In de gemeente Oudenaarde zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Oudenaarde gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goede waterverzachter.

PluspuntUitleg
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Langere levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals wasdrogers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, limonade of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Oudenaarde?

Wellicht bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Oudenaarde. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot fris kraanwater en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Oudenaarde zit met een waterhardheid van 22,40. Dit staat voor Heel hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid verlagen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijvoorbeeld efficiëntere verwarming, een zachte huid en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Opmerking: dit soort water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Oudenaarde

De waterhardheid van het drinkwater in Oudenaarde is om en nabij de 22,40 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Heel hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 22,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 63,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-oudenaarde-9700

Vraag prijzen op in de regio

Interessante installaties

 • Watertotaal Euro Combi Compact 25
 • Amysoft C-300
 • Delta Duplex unit
 • Euro Combi 25 Fleck
 • Judo Judomat Kompakt 60 M-KB

Hoe werkt de waterontkalker?

Het moge duidelijk zijn: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterverzachters (van merken zoals Kenmore) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op basis daarvan verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van de waterontkalker in Oudenaarde verklein je de dH waarde van 22,40 naar een Dh onder de 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit beetje kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Elke week moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemt men regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, de gekozen resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterverzachters
Wij differentiëren twee machines: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstig tarief, duurzaam qua energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De nadelen zijn: meer zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Je koopt zo’n machine al vanaf €830.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een zeer efficiënte werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Als grote nadelen noemen we: de installatiekosten, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1000.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €430,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het pluspunt van de 2e cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met 1 cilinder heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) niet de beschikking tot zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Ideaal bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Een dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Oudenaarde.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Leg nu contacten met erkende adviseurs voor een demo.

Wat is prijs van zo’n ontkalker?

De kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €65 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2175 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs wordt bepaald door het model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de doorstroomsnelheid. Naast deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in waterverzachters starten vanaf €760, excl. installatie. Een luxe installatie heeft een prijskaartje tussen de €1425 en €1925 inclusief montage en inregeling. In het overzicht hieronder vind je de geschatte kosten van een waterverzachter in Oudenaarde.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en check de huidige tarieven bij de beste installateurs. Via die service kan jij makkelijk supersnel vakmannen, soorten installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €85
Mechanische waterontharderVanaf €720
Elektrische waterontharderV.a €1190
Zouttabletten€15 voor 25 kilo
Onderhoud (indicatie)V.a €120 op jaarbasis
InstallatiekostenRond de €180
Tabel met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterverzachter nodig in Oudenaarde?
De hardheid van het kraanwater in Oudenaarde ligt rond de 22,40 dH. De waarde in de provincie Oost Vlaanderen bedraagt 14,53 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een geavanceerd ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en biedt verschillende voordelen zoals aantrekkelijk gas- en stroomverbruik en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
Doorgaans geldt: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet installeren voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. prettige douchebeurt, een lekkere watersmaak, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit regelt men doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een eventuele tweede cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen door zouttabletten. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van zo’n magneet is zeer twijfelachtig.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Machines met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Oudenaarde.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Onder andere: lagere energierekening, fris kraanwater, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, minder last van huidirritaties en/of eczeem, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, zijdezachte kleding, de apparaten in de woning werken effectiever en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie