Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Ename

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, slecht functionerende apparaten of droog haar na het douchen? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in te hard water in de leiding. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 22,40 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het installeren van de beste waterverzachter in Ename maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier vind je uitgebreide informatie aangaande waterontharders: wat is het precies, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van gemiddeld 22,40 dH in Ename.
 • Dit kan leiden tot voorvallen als kalkaanslag en hoger gasverbruik.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn gunstig energieverbruik, zacht en smaakvol water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €280 per jaar.

Lees verder over: In 5 stappen een waterverzachter kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid EnameTechnische detailsGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode9700
Gem. Gasverbruik M31.500 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4800 kWh
Gem. Waterhardheid22,40 dH

De voordelen van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Ename

Wil je definitief afrekenen met slecht functionerende apparaten en/of bittere thee en koffie? Een aanzienlijk aantal Belgen bestellen een betrouwbare waterontkalker. Een dergelijk systeem onttrekt kalk uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, heerlijk zachte kleding en een beter presterende CV-ketel. In de omgeving van de gemeente Oudenaarde zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Ename hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een plaatselijke installateur stuurt jou zo snel mogelijk een scherpe offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest bekende voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Goedkoopste ontharder.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Verlenging levensduur apparatenApparatuur zoals HR-ketels vertonen veel minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Meer smaak aan het waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater is veel smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Vermindering huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. boilers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Ename?

Mogelijkerwijs zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Ename. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water zorgt voor een gunstigere energierekening en betekend het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Ename heeft een gemeten waterhardheid van 22,40. Dit houdt in Heel hard water.
 • Het gevolg van deze score is voor iedereen weer anders.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Denk aan lager stroom- en gasverbruik, zachter wasgoed en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Ename

De waterhardheid van het water in Ename bedraagt ongeveer 22,40 Duitse graden. Dit betekent dat het water Heel hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 22,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 63,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-ename-9700

Bekijk installateurs in de regio

Veel gekozen merken

 • Halutec Domus DPS 500
 • Ecowater ESM 11
 • Boshuis iQualQ Duo 150
 • Watertotaal Euro Combi Elegant 14
 • North Star 22UD

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De huidige generatie waterverzachters (bijv. van merken als Siata) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Ename minimaliseer je de dH waarde van 22,40 naar een zachte 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit percentage kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd raakt de hars verzadigd. Elke week gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. aantal personen in het huishouden, de Dh waarde van het water en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We onderscheiden 2 types: Mechanische en elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Een vaak gekozen systeem vanwege een voordelige prijs, 0 energieverbruik en lagere onderhoudskosten. De minpunten zijn: een relatief hoog zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Te bestellen vanaf c.a. €940.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de innovatieve werking en brede mogelijkheden. Er zijn ook negatieve aspecten: de tarieven, het kost stroom en soms dure onderhoudscontracten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1200.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Van plan om een waterverzachter te kopen? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €450,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van deze tweede cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • In de situatie met ontkalkers met 1 cilinder heb je (tijdens de reinigingsbeurten) tijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Dubbele harscilinder is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Ename.

Overal en altijd zacht water in huis?

Kom in contact met experts voor montage.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. Dit loopt van €115 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2100 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De kosten hangen af van het merk, 1 of 2 cilinders en het aantal liter. Naast deze eenmalige kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je instemt met een onderhoudscontract. Tenslotte is er speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van waterverzachters starten vanaf €840, zonder installeren. Een luxe installatie heeft een prijskaartje tussen de €1475 en €2050 inclusief plaatsing. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst tref je de huidige kosten van een waterverzachter in Ename.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Start meteen met de offerte vergelijker en check de huidige kosten bij toonaangevende installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos en gratis specialisten, verschillende opstellingen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €105
Waterontharder (mechanisch)Circa €870
Elektronische waterontharderVanaf €940
Regeneratiezout€25 per 50 kilo
OnderhoudstarievenRond de €150 per 12 maanden
PlaatsingskostenRond de €270
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterverzachter te hebben in Ename?
De hardheid van het kraanwater in Ename bedraagt 22,40 dH. Dit cijfer in de provincie Oost Vlaanderen is om en nabij de 14,53 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. De smaak wordt beter & zachter en heeft als bijkomende voordelen apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en textiel slijt minder snel.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Natuurlijk is het zo dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijvoorbeeld verminderde eczeem klachten, lekkerdere koffie en thee, blinkende glazen en veel minder poetsen in huis. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water vrij van kalk te maken zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit gebeurt doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium bestanddelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt het filter schoongespoeld a.d.h.v. het regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. Het effect van deze magneten is zeer twijfelachtig.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet je zeker niet overslaan. Apparaten met speciale ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is cruciaal zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Ename.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Neem nou aspecten als: lagere energiekosten, smaakvoller water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, zijdezachte kleding, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie