Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Brakel

Heb je last van kalkneerslag, strepen op de ramen, water met een vreemde smaak of huidirritaties? Waarschijnlijk komt dat door hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 19,60 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Brakel zorgt voor water waar amper kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal check je nuttige info info over diverse types waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 19,60 dH in Brakel.
 • Dit kan zorgen voor onder andere veel schoonmaken en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, betere smaak van water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €340 per jaar.

Lees verder over: Waar op letten bij een waterverzachter kopenVoordelenIs het echt nodig?Waterhardheid BrakelWerkingWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode9660
Gem. Gasverbruik M33.490 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5250 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

Het effect van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Brakel

Heb je last van huidirritaties of onnodig veel schoonmaken? Een groot deel van de Belgen kiezen een slimme waterontkalker. Een dergelijke installatie onttrekt calcium en magnesium aan het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, een glanzende vaat en maandelijks besparen op de energiekosten. In de omgeving van de gemeente Brakel kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Brakel was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Mogelijk ook interessant: Duurzame ontkalker.

VoordeelUitleg
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Lekkerder waterEen kopje thee, koffie of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Goed voor huidziektenEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Verminderde energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Brakel?

Vermoedelijk wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Brakel. En dat is geen gek idee. Zacht water leidt tot apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Brakel kent een waterhardheid van 19,60. Dit houdt in Erg hard water.
 • De consequenties hiervan is nogal subjectief.
 • Het terugdringen van de waterhardheid biedt comfort.
 • Voorbeelden zijn structureel lagere energiekosten, water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Goed om te weten: dit soort water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Brakel

De waterhardheid van het water in Brakel bedraagt circa 19,60 dH. Men zegt dan ook wel dat het water Erg hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-brakel-9660

Vraag prijzen op in de regio

Interessante installaties

 • Wateronthardershop Eruo Twin 25
 • AEG 22 L
 • Delta Arenal
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Judo Quicksoft Uno

Hoe werkt een waterontkalker precies?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Kenmore) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zo wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van de waterontkalker in Brakel minimaliseer je de dH waarde van 19,60 naar een Dh van ongeveer 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. 4 keer per maand worden de harskorrels weer opgeladen. Het regenereren is erg belangrijk. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, de Dh waarde van het water en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Unieke harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden weer schoongespoeld door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterverzachters
We onderscheiden 2 soorten: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een aantrekkelijke prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en het is onderhoudsarm. Natuurlijk zijn er nadelen: een hoger zoutverbruik, een inefficiënte werking en minder instellingen mogelijk. Je koopt zo’n machine al vanaf €750.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gaat op vraag. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. Nadelen: de montagekosten, het kost stroom en soms dure onderhoudscontracten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1200.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €390,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het positieve effect van meerdere cilinders is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In de situatie met ontkalkers met 1 cilinder heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Installaties met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder heeft dus dezelfde werking, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Brakel.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Vraag contactgegevens aan voor product-specialisten voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Van €85 voor magnetische ontharders tot zo’n €1500 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, 1 of 2 cilinders en de capaciteit van het systeem. Naast deze kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Tenslotte is er speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in ontharders beginnen bij €790 (montage niet inbegrepen). Een slimme installatie kost gemiddeld tussen de €1150 en €1800 inclusief montage en inregeling. In het volgende schema tref je de geraamde kosten van een waterverzachter in Brakel.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Kies dan nu voor onze vergelijker en achterhaal de tarieven bij de beste installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos en vandaag nog vakmannen, verschillende installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €150
Waterontharder (mechanisch)Circa €650
Elektrische waterontharderC.a. €1070
Tabletten€17,50 per 25 kilo
OnderhoudskostenRond de €140 p/jaar
PlaatsingskostenRond de €150
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterverzachter te hebben in Brakel?
De waterhardheid in Brakel is doorgaans 19,60 dH. De meting in de provincie Oost Vlaanderen bedraagt 14,53 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een slim ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat zorgt voor zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor minder huidproblemen en huidirritaties en textiel slijt minder snel.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
Er is een makkelijke vuistregel: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij merken op dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het gemak en wooncomfort. O.a. prettige douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, kleding dat langer meegaat en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium delen hechten zich aan deze korrels. In een additionele cilinder worden de harskorrels schoongespoeld via de regeneratie functie. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar waarbij wordt ingezet op magnetisme. De doeltreffendheid van deze theorie vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Apparaten met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is cruciaal om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Sommige mensen kiezen ervoor om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Brakel.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, een zijdezachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je bent super duurzaam bezig.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie