Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Mater

Zit jij thuis ook met kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, water met een vreemde smaak of een erg droge huid? Dit heeft wellicht te maken met te hard water in de leiding. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 22,40 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het toepassen van de beste waterverzachter in Mater heeft als effect zacht en schoon water zonder kalk. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal verzamel je praktische info over verschillende soorten waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 22,40 dH in Mater.
 • Mogelijk heb jij last van problemen als een irriterende huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • De resultaten daarvan zijn gunstig energieverbruik, zacht en smaakvol water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Wacht niet langer en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €215 op jaarbasis.

Klik door naar: Waterverzachter kooptipsVoordelenWat levert het echt op?Waterhardheid MaterHoe werkt het?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteOudenaarde
Postcode9700
Gem. Gasverbruik M31.515 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4950 kWh
Gem. Waterhardheid22,40 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Mater

Ben jij ook klaar met een inefficiënte hr-ketel of water uit de kraan met een vreemd smaakje? Veel woningeigenaren lossen dit op met een handige waterontkalker. Een dergelijke installatie onttrekt calcium en magnesium aan het water. Een aanwinst voor iedere woning. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, het textiel gaat langer mee en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In de buurt van de gemeente Oudenaarde kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterverzachter in Mater heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. De installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goedkoopste ontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatjouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Langere levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals heetwaterkranen vertonen veel minder kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. De overdracht van warmte is inefficiënter en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Tabel met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Mater?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Mater. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot smaakvoller water en textiel dat langer mee gaat. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Mater ontvangt een waterhardheid van 22,40. Dit staat voor Heel hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn lagere stookkosten, smaakvol water en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Opmerking: dit soort water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Mater

De waterhardheid van het water in Mater bedraagt ongeveer 22,40 dH. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 22,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 63,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-mater-9700

Vind een vakman in de buurt

Populaire merken en modellen

 • Hattem B65 MAXI (Elegant B65)
 • Ecowater ESM25 CE+
 • Boshuis Twin
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 10
 • Puricom Stratos UFW15

Zo werkt een waterontkalker

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterverzachters (van bijv. Aquacell) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Zo zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Mater voer je de dH waarde terug van 22,40 naar een fijne 2.5 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit procentuele aantal kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na verloop van tijd zal de onthardingshars verzadigen. Om de 6/7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemt men regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan grootte van het huishouden, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische of mechanische waterverzachters
Er zijn eigenlijk 2 soorten: Mechanische en elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. Het gemak zit ‘m in een laag tarief, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een inefficiënte werking en geen inzicht in leuke gegevens. Te bestellen vanaf c.a. €880.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout noodzakelijk, de innovatieve werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan moet je een keuze maken uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs is ongeveer €370,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van meerdere cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb jij tijdens de regeneratiecyclustijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Mater.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Kom in contact met professionals voor advies.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De totale kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Van €70 voor magnetische ontharders tot wel €1875 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De kosten hangen af van de fabrikant, het type ontharder en het aantal liter. In aanvulling op deze kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van waterontharders starten bij €850 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed systeem varieert tussen ongeveer €1350 en €2150 inclusief installatiewerk. In het volgende schema tref je de geschatte kosten van een waterverzachter in Mater.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Open onze waterontharder-vergelijker en bekijk actuele kosten bij erkende installateurs. Zo kan je gemakkelijk snel merken, soorten ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €75
Mechanische waterontharderVanaf €730
Elektrische waterontharderC.a. €1040
Onthardingstabletten€50 per 100 kg
OnderhoudstarievenC.a. €105 (jaarbasis)
PlaatsingC.a. €230
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterverzachter zinvol in Mater?
De hardheid in Mater is plus minus 22,40 dH. De tabelwaarde in de provincie Oost Vlaanderen is gemiddeld 14,53 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt kalk moleculen uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en biedt voordelen als lager energieverbruik en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
Normaliter geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij merken op dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijv. geen droge huid na het douchen, lekkerdere koffie en thee, zijdezachte kleding en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om water vrij van kalk te maken filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit is mogelijk doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium deeltjes hechten zich aan deze korrels. In de alternatieve cilinder wordt de hars weer opgeladen d.m.v. geplande regeneratie. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werkzaamheid van zo’n magneet wordt door wetenschappers afgekeurd.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een degelijke schoonmaakbehandeling wordt voorgeschreven voor een lange levensduur en goede werking. Sommige mensen kiezen ervoor om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Mater.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Bijvoorbeeld: lager energieverbruik, een betere smaak van het water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, een aangenaam zachte huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding dat langer meegaat, de apparaten in de woning werken effectiever en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie