Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Kortrijk

Heb je last van kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, bittere thee of koffie of een droge huid? Dit heeft vaak te maken met een hoge waterhardheid. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 14,00 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het toepassen van de beste waterverzachter in Kortrijk zorgt voor water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Hier tref je praktische informatie met betrekking tot waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van gemiddeld 14,00 dH in Kortrijk.
 • Hierdoor ontstaan problemen als een witte aanslag op het glaswerk en verwarmingselementen die isoleren.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dat zorgt voor lagere energiekosten, kleding en ander textiel gaat langer mee en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Laat een systeem plaatsen en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €220 per jaar.

Thema’s: Waar op letten bij een waterverzachter kopenPluspuntenIs het echt nodig?Waterhardheid KortrijkHoe gaat het in z’n werk?Geschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode8500
Gem. Gasverbruik M33.490 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5050 kWh
Gem. Waterhardheid14,00 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Minder huidproblemen en huidirritaties.
 • Lager energieverbruik.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Glascorrosie.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Kortrijk

Wil je definitief afrekenen met een cv-ketel die niet meer optimaal werkt of onnodig poets- en boenwerk? Een aanzienlijk aantal Belgen lossen dit op met een elektrische waterontkalker. Zo’n installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, minder poetsen en boenen, minder huidproblemen en huidirritaties en een efficiëntere verwarming. In de buurt van de gemeente Kortrijk werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Kortrijk gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een lokale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder in huis is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Waterverzachter informatie.

PositiefUitleg
MilieubewustMinder zeepproducten wegspoelen. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Verlenging levensduur apparatenApparatuur zoals Quookers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of een glaasje water smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemJe huid voelt zachter aan na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld waterkokers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat kost geld.
Lijst met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Kortrijk?

Waarschijnlijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Kortrijk. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel een mooie besparing op de energierekening en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Hoeveel ga ik er van merken? Aangaande deze vraag moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Kortrijk heeft een waterhardheid van 14,00. Dit staat voor Hard water.
 • Het effect daarvan is afhankelijk van veel factoren.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • O.a. apparatuur gaat langer mee, kleding en ander textiel gaat langer mee en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Belangrijk: deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Kortrijk

De waterhardheid van het leidingwater in Kortrijk is 14,00 Duitse graden. Dit betekent dat het water Hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 14,00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 39,87 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-kortrijk-8500

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Lubron Easysoft 750 SXT2
 • North Star 17UD
 • AEG 18 L
 • BWT AQA smart C
 • Ecowater Galaxy VDR25

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe werkt dat precies? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Aqua Soft) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Door dat proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Kortrijk minimaliseer je de dH waarde van 14,00 naar een fijne 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit kleine % kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per 5 of 6 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Dit noemen we ook wel regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van hoeveel water je gebruikt, de hardheid van het water en het type ontharder (de grootte). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Unieke harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We onderscheiden twee installaties: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Belangrijke pluspunten zijn een schappelijke tarief, geen stroomkosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Beschikbaar vanaf €860.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de tarieven, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Beschikbaar vanaf €1200.

Enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil ligt rond de €390,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het positieve effect van een ontharder met dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Kortrijk.

Overal en altijd zacht water in huis?

Neem contact op met experts voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De investering van een waterontharder zijn nogal verschillend. De prijzen starten vanaf €75 voor magnetische ontharders tot een slordige €1550 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs hangt af van het merk en model, het type ontharder en de inhoud van het systeem. Behalve deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De tarieven van waterontkalkers beginnen vanaf ongeveer €740, exclusief installatiekosten. Een luxe systeem kost gemiddeld tussen de €1175 en €2075 incl. installatie. In het volgende schema vind je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Kortrijk.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in je huis te installeren? Probeer dan onze vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele installateurs. Op deze manier kun je makkelijk en direct installateurs, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €120
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €830
Waterontharder (elektronisch)Circa €990
Tabletten€15 per 25 kg
OnderhoudskostenRond de €90 (jaarbasis)
PlaatsingC.a. €225
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterverzachter zinvol in Kortrijk?
De waterhardheid in Kortrijk is circa 14,00 dH. De waarde in de provincie West Vlaanderen is gemiddeld 15,09 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem onttrekt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. De smaak wordt beter & zachter en heeft als extra pluspunten: een zachte huid na bad of douche en geen glascorrosie of witte aanslag.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
Er is een makkelijke vuistregel: van iedere euro die je investeert zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijv. een zachte huid, lekkerdere koffie en thee, een glanzende vaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium elementen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt het filter schoongespoeld a.d.h.v. regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werking van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Systemen met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schoon apparaat is noodzakelijk voor een goede efficiënte werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Kortrijk.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, een lekkere watersmaak, minder zeep en wasmiddel nodig, minder last van droge huid, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, zachter wasgoed, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie