Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Ichtegem

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, aanslag op servies, dichtslibbende waterleidingen of een irriterende huid? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 22,40 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterverzachter in Ichtegem maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina check je praktische info over de waterontharders: welke systemen zijn er, hoe werkt het, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 22,40 dH in Ichtegem.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals een droge huid en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: verlaging van de maandlasten voor energie, een glanzende vaat en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Start met vergelijken en ondervind zelf de voordelen. Het kan veel opleveren, tot wel €280 per jaar.

Snelkoppelingen: In 5 stappen een waterverzachter kopenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid IchtegemHoe gaat het in z’n werk?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIchtegem
Postcode8480
Gem. Gasverbruik M33.480 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4950 kWh
Gem. Waterhardheid22,40 dH

Pluspunten van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Ichtegem

Zit jij in de woning ook met situaties als irritaties aan de huid en/of strepen op de ramen? Een groeiend aantal woningeigenaren kiezen voor de installatie van een slimme waterontkalker. Een dergelijk systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op douchekop, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zacht en smaakvol water en een verlaging van de energielasten. In de gemeente Ichtegem zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een laten installeren van een waterverzachter in Ichtegem hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. De installateur zal jou benaderen met een interessante offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Milieuvriendelijke waterontharder.

VoordeelBeschrijving
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals heetwaterkranen zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Water met meer smaakEen kop koffie, thee of een glaasje water is lekkerder, frisser en smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Prettig voor je huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. De warmteoverdracht is minder effectief en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Ichtegem?

Mogelijkerwijs zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Ichtegem. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water leidt tot smaakvoller water en heerlijk zachte kleding. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Ichtegem heeft een waterhardheid van 22,40. Concreet: Heel hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid reduceren heeft verschillende voordelen.
 • O.a. efficiëntere warmteoverdracht, kleding die langer mooi blijft en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Opmerking: dit soort water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Ichtegem

De waterhardheid van het leidingwater in Ichtegem is om en nabij de 22,40 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Heel hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 22,40 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 63,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-ichtegem-8480

Vraag prijzen op in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Lubron Easysoft 450 SXT2
 • North Star 11UD
 • 038waterontharder Separaat 14
 • BWT AQA Perla Duo
 • Ecowater Galaxy VDR14

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De meeste waterverzachters (van bijv. Aquacell) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door dat proces wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Ichtegem verklein je de dH waarde van 22,40 naar een zachte 2.5 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit procentuele aantal kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Wekelijks moet de hars worden schoongespoeld met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Unieke harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Ongeveer eens per week raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig middels regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Er zijn eigenlijk twee soorten: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Het gemak zit ‘m in een lage prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen inzicht in statistieken. Deze installaties worden al geplaatst voor €800.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de smart-functies en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en meer kans op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1200.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €430,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het belangrijkste voordeel van een machine met een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een stukje comfort voor huishoudens met kinderen.
 • Twee cilinders is niet schoner of beter, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Ichtegem.

Ook klaar met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor vakmannen voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een ontharder zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €135 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1825 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de doorstroomsnelheid. Naast deze eenmalige kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van waterontharders beginnen vanaf ongeveer €820, exclusief installatiekosten. Een systeem met uitgebreide opties ligt qua kosten tussen €1200 en €1825 incl. installatie. In de onderstaande tabel bekijk je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Ichtegem.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Open de offerte vergelijker en vraag prijzen op bij professionele installateurs. Op deze manier kun je zonder problemen snel installateurs, soorten installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €145
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €730
Waterontharder (elektrisch)Rond de €990
Zout€17,50 voor 25 kg
OnderhoudscontractCirca €95 (jaarbasis)
InstallatieBegint bij €230
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterverzachter in Ichtegem?
De waterhardheid in Ichtegem is doorgaans 22,40 dH. De referentiewaarde in de provincie West Vlaanderen is doorgaans 15,09 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als bijkomende voordelen efficiëntere verwarming en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn van mening dat je altijd een waterontharder moet aanschaffen voor de directe immateriële voordelen. O.a. minder huidirritatie na het douchen, zacht en fris water, een glanzende vaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om water vrij van kalk te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium delen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door middel van zouttabletten. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van magnetische producten is zeer twijfelachtig.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Installaties met unieke ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces vul je ieder kwartaal bij met zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Ichtegem.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Bijvoorbeeld: lagere energiekosten, een betere smaak van het water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, verminderde eczeem klachten, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, een zijdezachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie