Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Kooigem

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, glascorrosie, smerig water of irritaties aan de huid? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 14,00 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het kopen van de beste waterverzachter in Kooigem resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze website check je praktische info over diverse types waterontharders: wat voor installaties zijn er, wat zijn de voordelen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van ongeveer 14,00 dH in Kooigem.
 • Hierdoor ontstaan onder andere onnodig veel zeepverbruik en hoge stookkosten.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, lekkere watersmaak en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €205 per 12 maanden.

Direct naar: Een waterverzachter kopen en installerenWelke voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid KooigemTechnische detailsInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortrijk
Postcode8510
Gem. Gasverbruik M31.430 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4800 kWh
Gem. Waterhardheid14,00 dH

Pluspunten van zacht water

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Lagere energiekosten.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Zet het milieu op 1!

De effecten van te hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Bittere thee en koffie.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Kooigem

Zit jij thuis ook met verstopte leidingen en onnodig poets- en boenwerk? Een toenemende groep huizenbezitters kiezen voor de installatie van een professionele waterontkalker. Dit systeem haalt kalk uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid en een lager energieverbruik. In en rondom gemeente Kortrijk vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Kooigem hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een erkende installateur zal jou benaderen met een goede offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Waterontharder informatie.

PluspuntBeschrijving
EcologischEr is minder zeep noodzakelijk. Verlaging van CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan 30% langer meeApparatuur zoals strijkijzers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Lekkerder waterThee, koffie, limonade of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Kooigem?

Waarschijnlijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Kooigem. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water biedt zacht en fris water en je kleding blijft langer mooi. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Kooigem heeft een waterhardheid van 14,00. Dit houdt in Hard water.
 • De consequenties hiervan is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid terugdringen is goed voor mens en milieu.
 • Voorbeelden zijn efficiëntere warmteoverdracht, kleding en ander textiel gaat langer mee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Opmerking: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Kooigem

De waterhardheid van het drinkwater in Kooigem bedraagt circa 14,00 dH. We kunnen stellen dat het water Hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 14,00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 39,87 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-kooigem-8510

Vergelijk prijzen in de regio

Interessante installaties

 • Lubron Softstar SXT2
 • Fegon AquaStar 800 SHE
 • Delta Rusela
 • Atlantis Cabinet A-10R
 • Wateronthardershop Euro Combi 20 Fleck 5600SXT

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De huidige generatie waterverzachters (bijv. van merken als Bayard) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op basis daarvan zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Kooigem minimaliseer je de dH waarde van 14,00 naar een acceptabele 2.5 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit kleine % kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken. 4 keer per maand wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
We onderscheiden twee types: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Het gemak zit ‘m in een gunstige prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: het systeem spoelt soms onnodig, een matige efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €870.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: besparing op regeneratiezout, een slimme werking en geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op storingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €1000.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €360,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een een ontharder met dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een uitkomst als het watergebruik hoog is.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Kooigem.

Een woning zonder kalkaanslag?

Neem contact op met specialisten voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De prijs van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Van €160 voor magnetische ontharders tot ruim €2100 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door het model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het vermogen. Naast deze aanschafkosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Verder heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in waterverzachters beginnen vanaf ongeveer €730 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd apparaat varieert tussen ongeveer €1650 en €1775 (met montage inbegrepen). In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Kooigem.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en check de huidige prijzen bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen en zonder kosten modellen, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €60
Mechanische waterontharderV.a €670
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1160
Zout€40 per 75 kg
OnderhoudstarievenV.a €80 op jaarbasis
MontageBegint bij €200
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Kooigem?
De hardheid in Kooigem schatten we op 14,00 dH. De waarde in de provincie West Vlaanderen is gemiddeld 15,09 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een slim ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Zacht water smaakt beter en zorgt voor onder andere minder huidproblemen en huidirritaties en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
Globaal geldt: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij merken op dat je bovenal een waterontharder moet aanschaffen voor de directe immateriële voordelen. Denk hierbij aan een fijne douchebeurt, fris kraanwater, extra schoon servies en minder schoonmaakwerkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit gebeurt doordat het harde water door een filter heen gaat. Deze calcium en magnesium onderdelen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden de harskorrels schoongemaakt d.m.v. zouttabletten. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De doeltreffendheid van dergelijke systemen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontharders met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van de installatie is belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Kooigem.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Bijvoorbeeld: lagere energierekening, zacht en smaakvol water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, verminderde eczeem klachten, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, een zijdezachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie