Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Elst

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, strepen op de ramen, slecht werkende huishoudelijke apparaten of een droge huid? De reden daarvan is vaak te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 19,60 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Elst resulteert in water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze website verzamel je waardevolle informatie alle mogelijke waterontharders: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en wat zijn de kosten?

 • Een waterhardheid van 19,60 dH in Elst.
 • Dit is de oorsprong van situaties als een witte aanslag op het glaswerk en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: lagere stookkosten, lekkere watersmaak en textiel slijt minder snel.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. Het kan veel opleveren, tot wel €230 per jaar.

Onderwerpen: Waterverzachter kooptipsWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid ElstTechnische detailsWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode9660
Gem. Gasverbruik M31.600 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3750 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Besparing op de energierekening.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Elst

Heb je last van een droge, geïrriteerde huid en te veel schoonmaken? Meer en meer woningeigenaren kiezen een handige waterontkalker. Dit product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, je hebt minder wasmiddelen nodig, het textiel gaat langer mee en apparatuur die langer meegaat. In de buurt van de gemeente Brakel vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterverzachter in Elst hoeft weinig tijd te kosten.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een lokale installateur neemt contact met je op en stuurt een scherpe offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Een goede waterontharder in huis kent verschillende voordelen. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Professionele ontkalker.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals heetwaterkranen zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld koffiezetapparaten. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Is een waterontkalker nodig in Elst?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Elst. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water zorgt voor een mooie besparing op de energierekening en je kleding blijft langer mooi. Kan ik dan niet zonder? Daarvoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Elst ontvangt een waterhardheid van 19,60. Definitie: Erg hard water.
 • De consequenties hiervan verschilt erg per persoon.
 • Het reduceren van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • O.a. apparatuur gaat langer mee, lekkere watersmaak en geen strepen meer op glas en lak.
 • Opmerking: water uit deze categorie is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Elst

De waterhardheid van het water in Elst is om en nabij de 19,60 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Erg hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-elst-9660

Vaak gekozen modellen

 • Fegon AquaStar S1000 HE
 • Delta Tibera
 • Atlantis Cabinet A-20R
 • Wateronthardershop Euro Twin 5
 • Mooiwater Mini+

Hoe werkt nu precies waterontkalker eigenlijk?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterontharder zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Aqua Clean) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Elst voer je de dH waarde terug van 19,60 naar een fijne 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit gezond voor ons is. Deze hoeveelheid kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na een periode zal de onthardingshars verzadigen. Wekelijks moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, hoe hard het water is en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische of mechanische waterverzachters
Wij differentiëren 2 types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een interessante prijs, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: een relatief hoog zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Te bestellen vanaf c.a. €930.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en inzicht in verschillende gegevens. Natuurlijk zijn er nadelen: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en het onderhoud is duurder. Deze installaties worden al geplaatst voor €1100.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €360,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij één cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Ideaal voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Elst.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Leg nu contacten met specialisten voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n ontkalker?

De totale kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Van €105 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1825 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en de omvang van het systeem. Behalve deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van deze systemen zijn zo’n €750 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd systeem kost gemiddeld tussen de €1625 en €2200 incl. installatie. In het volgende schema vind je de geraamde kosten van een waterverzachter in Elst.

Meteen weten wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Kies dan nu voor de offerte vergelijker en check de huidige prijzen bij betrouwbare installateurs. Zo kan men makkelijk supersnel installatiebedrijven, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €120
Mechanische waterontharderC.a. €710
Elektronische waterontharderRond de €940
Regeneratiezout€50 per 100 kilo
OnderhoudC.a. €150 (jaarbasis)
InstallatieRond de €230
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Elst?
De waterhardheid in Elst bedraagt 19,60 dH. De waarde in de provincie Oost Vlaanderen is om en nabij de 14,53 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem neemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als extra pluspunten: efficiëntere verwarming en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk hierbij aan geen droge huid na het douchen, zacht en smaakvol water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium bestanddelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt het systeem gereinigd aan de hand van natrium. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van zo’n magneet is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de installatie is cruciaal om de hardheid van het water laag te houden. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Elst.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. efficiëntere verwarming, zacht en fris water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, verminderde eczeem klachten, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie