Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Diest

Heb je last van kalkneerslag, strepen op de ramen, dichtgeslibde leidingen of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze plaats kent een waterhardheid van 5,04 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Diest resulteert in kalkvrij water in huis. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze pagina verzamel je nuttige informatie over verschillende soorten waterontharders: welke soorten zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en verdien ik het ook terug?

 • Gemiddelde waterhardheid van 5,04 dH in Diest.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere een witte aanslag op het glaswerk en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dit resulteert in lagere energiekosten, minder huidproblemen en huidirritaties en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €210 per jaar.

Snel naar: De juiste waterverzachter kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid DiestWerkingInvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDiest
Postcode3290
Gem. Gasverbruik M33.340 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4800 kWh
Gem. Waterhardheid5,04 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachte kleding, bedlinnen en handdoeken.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Te veel schoonmaken.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Diest

Heb je in huis last van verstopte leidingen of strepen op de ramen? Steeds meer Belgen plaatsen een slimme waterontkalker. Dit product onttrekt calcium en magnesium aan het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op bestek en servies, veel minder zeep en wasmiddel nodig, betere smaak van water en een lager stroom- en gasverbruik. In de gemeente Diest kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Diest gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een lokale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Voordeligste waterontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals strijkijzers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwis lekkerder, frisser en smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Vermindering huidziektenEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Diest?

Mogelijkerwijs bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Diest. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water leidt tot lagere stookkosten en geen kalkaanslag in de badkamer. Hoeveel ga ik er van merken? Aangaande deze vraag moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Diest heeft een gemeten waterhardheid van 5,04. Dat betekent Normaal water.
 • Hoeveel last je ervan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan een beter presterende CV-ketel, lekkere watersmaak en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Diest

De waterhardheid van het leidingwater in Diest bedraagt circa 5,04 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Normaal water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5,04 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 14,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-diest-3290

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Vaak gekozen modellen

 • Delta Garona
 • Ecowater ESM 11
 • Judo Judomat Kompakt 30 M-KB
 • Remon Waterontharders Kupa XL
 • Watertotaal Euro Twin 25

Zo werkt een waterontkalker

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Delta) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in Diest reduceert je de dH waarde van 5,04 naar een Dh onder de 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Elke 5/6 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt bepaald door het waterverbruik, de gekozen resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterverzachters
We onderscheiden twee types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstige prijs, geen stroomkosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Nadelen zijn er ook: een relatief hoog zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €940.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Een populair model vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Nadelen: de duurdere prijzen, het gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1250.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs is circa €410,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het grootste voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer we spreken over enkele cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitermate handzaam voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Diest.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met specialisten voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De investering van een waterontharder variëren nogal. Dit begint vanaf €165 voor een magnetische ontharder tot ruim €1975 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De kosten van ontkalkers beginnen bij €810, zonder installeren. Een luxe apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1100 en €1750 (met montage inbegrepen). In het overzicht hieronder tref je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Diest.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je huis te installeren? Probeer dan onze waterontharder-vergelijker en vraag prijzen op bij de beste installateurs. Op deze manier kun je makkelijk en zonder kosten experts, soorten waterverzachters en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €145
Mechanische waterontharderBegint bij €780
Waterontharder (elektronisch)Rond de €1070
Zouttabletten€27,50 voor 50 kg
OnderhoudstarievenRond de €90 p/jaar
InstallatieBegint bij €175
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Diest?
De hardheid van het leidingwater in Diest is gemiddeld 5,04 dH. De referentiewaarde in de provincie Vlaams Brabant komt uit op ongeveer 16,91 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een slim ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: zijdezachte kleding en huid en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
Globaal geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn van mening dat je overwegend een waterontharder moet kopen voor het comfort. Bijv. een zachte huid en droog haar, meer smaak aan koffie en thee, een glanzende vaat en minder schrobben en poetsen. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium bouwstenen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats via regenereren. Het onthardingszout is online te bestellen. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. Het effect van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Machines met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schoon apparaat is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Veel kopers besluiten om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Diest.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: lager energieverbruik, zacht en fris water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, mooie schone glazen, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie