Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Oud-Heverlee

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, dichtgeslibde leidingen of een irriterende huid? Waarschijnlijk komt dat door een hoge waterhardheid. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 21,84 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het installeren van de beste waterverzachter in Oud-Heverlee heeft als effect kalkvrij water in huis. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier lees je handige informatie met betrekking tot waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 21,84 dH in Oud-Heverlee.
 • Dit is de oorsprong van issues zoals droge haren na een douchebeurt en hoger gasverbruik.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, lekkere watersmaak en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €285 op jaarbasis.

Onderwerpen: Tips bij een waterverzachter kopenWelke voordelen zijn er?Is het zinvol?Waterhardheid Oud-HeverleeHoe gaat het in z’n werk?Geschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOud-Heverlee
Postcode3050
Gem. Gasverbruik M33.480 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4050 kWh
Gem. Waterhardheid21,84 dH

De voordelen van zacht water

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Water met een vreemde smaak.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Oud-Heverlee

Zit jij in de woning ook met situaties als huidirritaties of water uit de kraan met een vreemd smaakje? Flink wat mensen installeren een betrouwbare waterontkalker. Deze installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Elke familie kan ervan genieten. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en lagere energiekosten. In en rondom gemeente Oud-Heverlee zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Oud-Heverlee gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een interessante offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Voordeligste ontharder.

PositiefUitleg
MilieubewustMinder zeepproducten nodig. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals HR-ketels zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Oud-Heverlee?

Mogelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Oud-Heverlee. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water zorgt voor een meer efficiënte verwarming en textiel dat minder snel slijt. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Oud-Heverlee heeft een gemeten waterhardheid van 21,84. Dat betekent Heel hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijvoorbeeld lagere energiekosten, betere smaak van water en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed om te weten: deze waterhardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Oud-Heverlee

De waterhardheid van het water in Oud-Heverlee is om en nabij de 21,84 Duitse graden. Dit betekent dat het water Heel hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 21,84 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 62,20 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-oud-heverlee-3050

Vergelijk vakmannen in de buurt

Interessante installaties

 • BWT Rondomat 50M
 • Digisoft DS-1200 HE
 • Halutec Domus DPS 600
 • North Star 9UD
 • Wateronthardershop Eruo Twin 10 met rond zoutvat

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar hoe werkt dat precies? Het gros van de waterverzachters (van merken als GE) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Middels deze handeling zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Oud-Heverlee reduceer je de dH waarde van 21,84 naar een fijne 2.5 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De hoeveelheid zout loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan aantal personen in het huishouden, de hardheid van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De slimme harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na verloop van tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd middels regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterverzachters
Er zijn eigenlijk twee types: Mechanische en elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De voordelen zijn een schappelijke prijs, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: een relatief hoog zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Deze installaties worden al geplaatst voor €925.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren gaat op vraag. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en inzicht in verschillende gegevens. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, het gebruikt stroom en meer kans op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1025.

Enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterverzachter kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €430,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – even geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een uitkomst voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Oud-Heverlee.

Een woning zonder kalkaanslag?

Kom in contact met product-specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De prijs van een waterontkalker zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €105 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2250 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door de fabrikant, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het aantal liter. Behalve deze eenmalige kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in deze systemen starten bij €830 (montage niet inbegrepen). Een slim systeem heeft een prijskaartje tussen de €1475 en €1700 inclusief montage en inregeling. In het volgende schema check je de actuele kosten van een waterverzachter in Oud-Heverlee.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Probeer dan onze vergelijker en achterhaal de prijzen bij toonaangevende installateurs. Zo kan je eenvoudig snel vakmannen, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €125
Mechanische waterontharderRond de €890
Elektronische waterontharderV.a €1110
Onthardingszout€25 per 50 kilo
OnderhoudscontractBegint bij €125 per beurt
MontageC.a. €250
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Oud-Heverlee?
De hardheid van het kraanwater in Oud-Heverlee bedraagt 21,84 dH. De meting in de provincie Vlaams Brabant is gemiddeld 16,91 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een slim ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere structureel lagere energiekosten en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij merken op dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Onder andere een zachte huid en droog haar, fris kraanwater, zachter wasgoed en minder poets- en boenwerk. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door regenereren. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die alleen gebruik maken van een andere methode. De effectiviteit van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Apparaten met unieke ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schoon apparaat is nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Optioneel kan je ervoor kiezen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Oud-Heverlee.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een betere smaak van het water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, een zijdezachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie