Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Gooik

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, strepen op de ramen, bittere thee of koffie of droge haren na een douchebeurt? Vaak ontstaan deze problemen door te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 14,95 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het installeren van de beste waterverzachter in Gooik heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier bekijk je praktische informatie over de waterontharders: wat voor installaties zijn er, waarom is het zo populair, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 14,95 dH in Gooik.
 • Dit kan leiden tot issues zoals slecht werkende huishoudelijke apparaten en een hoge energierekening.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn efficiëntere verwarming, verminderde eczeem klachtenen minder poetsen en boenen.
 • Laat een systeem plaatsen en probeer het direct uit. Profiteer van besparingen tot c.a. €315 per 12 maanden.

Lees verder over: Een waterverzachter kopen en installerenVoordelenWat levert het mij op?Waterhardheid GooikHoe werkt zo’n systeem?KostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGooik
Postcode1755
Gem. Gasverbruik M33.375 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5050 kWh
Gem. Waterhardheid14,95 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Gooik

Wil jij ook af van een erg droge huid of koffie of thee dat bitter smaakt? Een toenemende groep Belgen nemen een handige waterontkalker. Deze installatie onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, besparen op schoonmaakmiddelen, zachter wasgoed en een verlaging van de energielasten. In de omgeving van de gemeente Gooik zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Gooik heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een interessante offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De voornaamste pluspunten vatten we samen in de onderstaande tabel. Tevens relevant: Ontharder informatie.

PluspuntBeschrijving
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatje minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals HR-ketels hebben minder last van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Meer smaak aan het waterEen kop koffie, thee of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Gooik?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Gooik. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor een meer gunstig energieverbruik en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar hoe groot is de noodzaak? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Gooik kent een waterhardheid van 14,95. Dit houdt in Hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt verschilt erg per persoon.
 • Het verkleinen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Denk aan lagere stookkosten, zachter wasgoed en geen strepen meer op glas en lak.
 • Belangrijk: dit soort water hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Gooik

De waterhardheid van het water in Gooik ligt op ong. 14,95 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 14,95 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 42,58 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-gooik-1755

Vergelijk prijzen in de regio

Populaire merken en modellen

 • Boshuis Twin
 • Delta Arenal
 • Fegon AquaStar 1400 SHE
 • Lubron Softstar SXT2
 • Watergenius HWS 1500

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterontharder zorgt voor zachter water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterverzachters (van merken zoals Aqua Soft) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Gooik verklein je de dH waarde van 14,95 naar een Dh van ongeveer 3. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat overblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een periode zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, de waterhardheid en de capaciteit (type huishouden). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na ongeveer een week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee types: Mechanische of elektronische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een voordelige prijs, geen stroomkosten en het is onderhoudsarm. Natuurlijk zijn er nadelen: een relatief hoog zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Beschikbaar vanaf €820.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. De voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1125.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterverzachter kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €450,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een een ontharder met dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinderige ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort voor wat grotere huishoudens.
 • 2 cilinders werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Gooik.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder liggen nogal uiteen. Dit begint vanaf €165 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €1900 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eerste kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in waterontharders lopen op vanaf €730, exclusief installatiekosten. Een luxe systeem zit ergens tussen de €1225 en €2025 inclusief plaatsing. In de bijgaande tabel tref je de geschatte kosten van een waterverzachter in Gooik.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Kies dan nu voor onze vergelijkingstool en bekijk actuele tarieven bij regionale installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos snel monteurs, type ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €115
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €790
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €970
Regeneratiezout€25 per 50 kilo
OnderhoudV.a €80 per 12 maanden
PlaatsingVanaf €240
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Gooik?
De hardheid van het water in Gooik ligt rond de 14,95 dH. De referentiewaarde in de provincie Vlaams Brabant is grofweg 16,91 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een geavanceerd ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als extra pluspunten: lager energieverbruik en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
Normaliter geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je bovenal een waterontharder moet installeren voor het comfort. Bijv. een fijne douchebeurt, smaakvol water, een glanzende vaat en minder poets- en boenwerk. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Voor kalkvrij water zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een andere cilinder wordt de hars weer opgeladen a.d.h.v. een regeneratie behandeling. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die echter werken op een andere wijze. De effectiviteit van dergelijke systemen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Modellen met unieke ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde installatie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Gooik.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: efficiëntere warmteoverdracht, zacht en fris water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid en minder droog haar, bestaande kalkaanslag verdwijnt, extra schoon servies, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie