Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Ternat

Heb je last van kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, apparaten die slecht werken of geïrriteerde huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 20,72 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het kopen van de beste waterverzachter in Ternat heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze website lees je nuttige info info over diverse types waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van gemiddeld 20,72 dH in Ternat.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals glascorrosie en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • Pluspunten: lagere energiekosten, een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. Bespaar tot wel €215 op jaarbasis.

Snel naar: Een waterverzachter kopen en installerenWat zijn de voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid TernatHoe werkt zo’n systeem?InvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTernat
Postcode1740
Gem. Gasverbruik M33.360 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4900 kWh
Gem. Waterhardheid20,72 dH

Het effect van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Ternat

Zit jij thuis ook met een inefficiënte hr-ketel en onnodig veel schoonmaken? Een aanzienlijk aantal Vlamingen nemen een slimme waterontkalker. Zo’n systeem filtert kalk uit kraanwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op douchekop, besparen op schoonmaakmiddelen, het textiel gaat langer mee en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In de omgeving van de gemeente Ternat zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Ternat heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een heldere offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Klik direct door naar: Waterontharder informatie.

VoordeelUitleg
EcologischEr is minder zeep noodzakelijk. Je stoot minder CO2 uit omdat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals CV-ketels zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Lekkerder waterJouw koffie, thee en het water uit de kraan is veel smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Prettig voor je huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Tabel met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Ternat?

Mogelijk wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Ternat. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water leidt tot kalkvrije leidingen en heerlijk zachte kleding. Maar heb ik het wel echt nodig? Hiervoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Ternat heeft een geschatte waterhardheid van 20,72. Dit houdt in Heel hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is afhankelijk van veel factoren.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Voorbeelden zijn apparatuur gaat langer mee, kleding en ander textiel gaat langer mee en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: deze hardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Ternat

De waterhardheid van het drinkwater in Ternat is om en nabij de 20,72 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Heel hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 20,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 59,01 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-ternat-1740

Bekijk installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Boshuis iQualQ Duo 150
 • Culligan Global Cabinet
 • Fegon AquaStar 800 SHE
 • Lubron Easysoft 1700 Classic
 • Watercompany Ultrasoft 14

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De meeste waterverzachters (van bijv. North Star) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Op deze wijze zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Ternat voer je de dH waarde terug van 20,72 naar een Dh onder de 2.5. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat overblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de onthardingshars verzadigen. Eens per week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemt men regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en het type ontharder (de grootte). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Unieke harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische of mechanische waterverzachters
Er bestaan 2 installaties: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De belangrijkste voordelen zijn een voordelige prijs, staat los van het stroomnet en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: het aanzienlijke zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €825.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Dit model is zeer in trek vanwege: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en inzicht in statistieken. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, bij een stroomstoring werkt het niet en het onderhoud is duurder. Je koopt zo’n machine al vanaf €1175.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Wil jij een waterverzachter kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €390,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het grootste voordeel van een twee cilinderige installatie is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met ontkalkers met maar één cilinder heb je op het moment dat het systeem regenereert even geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Ideaal voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Ternat.

Ook klaar met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor vakmannen voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Van €90 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2000 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De kosten hangen af van of je een A- of B-merk kiest, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. In aanvulling op deze eenmalige investering betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in waterontkalkers beginnen vanaf ongeveer €840, exclusief installatiekosten. Een slimme installatie varieert tussen ongeveer €1125 en €2100 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Ternat.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je huis te installeren? Maak nu gebruik van onze vergelijkingstool en check de huidige prijzen bij toonaangevende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen en gratis specialisten, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €125
Mechanische waterontharderVanaf €770
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1090
Regeneratiezout€50 voor 100 kg
OnderhoudscontractCirca €95 per jaar
PlaatsingRond de €275
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Ternat?
De waterhardheid in Ternat is om en nabij de 20,72 dH. Dit cijfer in de provincie Vlaams Brabant ligt op 16,91 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn van mening dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk aan prettige douchebeurt, zacht en smaakvol water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit proces kan doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. Deze calcium en magnesium elementen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd aan de hand van het regenereren. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werking van dit soort modellen is zeer twijfelachtig.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontharders met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van het apparaat wordt voorgeschreven om de hardheid van het water laag te houden. Vaak wordt aanbevolen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Ternat.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Bijvoorbeeld: lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, stukken minder last van kalkaanslag, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie