Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Brussel

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, dichtgeslibde leidingen of droog haar na het douchen? Dat is doorgaans toe te schrijven aan de hardheid van het water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 20,27 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het kopen van de beste waterverzachter in Brussel resulteert in zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Middels onze specialisten vind je handige info over verschillende soorten waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de prijs?

 • Een waterhardheid van 20,27 dH in Brussel.
 • Dit is de oorsprong van onder andere minder lekker water en matig presterende cv installaties.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, lekkere watersmaak en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €310 per jaar.

Thema’s: Waar op letten bij een waterverzachter kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid BrusselZo werkt een waterontharderWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieBrussel
GemeenteBrussel
Postcode1000
Gem. Gasverbruik M33.445 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4000 kWh
Gem. Waterhardheid20,27 dH

De voordelen van zacht water

 • Zacht en smaakvol water.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Brussel

Heb je last van een irriterende huid en apparatuur dat te snel stuk gaat? Een groeiend aantal huishoudens nemen een betrouwbare waterontkalker. Een dergelijk product haalt kalk uit het leidingwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag in de badkamer, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, een zachte huid na bad of douche en een lagere energierekening. In de omgeving van de gemeente Brussel opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Brussel hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Waterontharder informatie.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustMinder zeepproducten nodig. De CO2 uitstoot is lager omdatje CV-ketel zuiniger werkt.
Langere levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals koffiezetapparaten hebben geen last meer van kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Lekkerder waterThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen waterkokers. De warmteoverdracht is minder effectief en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Brussel?

Waarschijnlijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Brussel. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot lekkerdere koffie en thee en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Brussel ontvangt een waterhardheid van 20,27. Dit staat voor Heel hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Onder andere maandelijks lagere energielasten, minder huidproblemen en huidirritaties en geen strepen meer op glas en lak.
 • Belangrijk: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Brussel

De waterhardheid van het water in Brussel bedraagt circa 20,27 dH. Dit betekent dat het water Heel hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 20,27 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 57,73 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-brussel-1000

Vaak gekozen modellen

 • 038waterontharder Compact 10
 • Atag Descale 5
 • Ecowater eVOLUTION 100 compact
 • General electric GE-18C
 • Lubron Easysoft 450 Classic

Hoe werkt nu precies waterontkalker eigenlijk?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Ecowater) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Brussel reduceer je de dH waarde van 20,27 naar een zachte 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit kleine % kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken. Wekelijks moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemt men regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. hoeveel water je gebruikt, instellingen zoals resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Na verloop van tijd zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Er bestaan twee producten: Elektronische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een interessante prijs, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €960.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de tarieven, het gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Te bestellen vanaf c.a. €1175.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterverzachter kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €420,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het positieve effect van deze tweede cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Brussel.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Kom in contact met erkende adviseurs voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De prijs van een waterontharder lopen zeer uiteen. Dit begint vanaf €90 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1725 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van het model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het vermogen. Behalve deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van deze systemen zijn zo’n €720 (montage niet inbegrepen). Een goed systeem heeft een prijskaartje tussen de €1425 en €2000 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je de geraamde kosten van een waterverzachter in Brussel.

Overweeg je om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Maak nu gebruik van onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de prijzen bij de beste installateurs. Via die service kan jij zonder gedoe supersnel installateurs, verschillende installaties en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €110
Mechanische waterontharderBegint bij €810
Waterontharder (elektronisch)V.a €990
Zouttabletten€50 per 100 kg
Onderhoud (indicatie)Begint bij €85 op jaarbasis
InstallatiekostenRond de €220
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterverzachter zinvol in Brussel?
De hardheid in Brussel is doorgaans 20,27 dH. De meting in de provincie Brussel is plus minus 17,09 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een slim ontkalkingssysteem trekt kalk moleculen uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Zacht water smaakt beter en heeft als bijkomende voordelen verminderde eczeem klachten en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke euro die je uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij zijn van mening dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Onder andere een minder droge huid, lekkerdere koffie en thee, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium stoffen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de 2e cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen middels een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt vul je ieder kwartaal bij met zout. Een gereinigde installatie is noodzakelijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Eventueel heb je de keuze hiervoor te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Brussel.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Onder andere: lagere energiekosten, smaakvol water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag in de badkamer, extra schoon servies, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het feit dat het erg milieubewust is.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie