Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Merchtem

Heb je last van kalkneerslag, strepen op je ruiten, verstopte leidingen of huidirritaties? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de hardheid van het water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 11,59 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het installeren van de beste waterverzachter in Merchtem heeft als doel water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en bespaart je ook nog eens geld. Op dit portaal lees je handige informatie alle mogelijke waterontharders: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 11,59 dH in Merchtem.
 • Dit resulteert mogelijk in issues zoals irritaties aan de huid en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterverzachter verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De resultaten daarvan zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zijdezachte kleding en huid en minder poetsen en boenen.
 • Start met vergelijken en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €235 per jaar.

Lees verder over: Waterverzachter kooptipsPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid MerchtemTechnische detailsGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteMerchtem
Postcode1785
Gem. Gasverbruik M33.395 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5250 kWh
Gem. Waterhardheid11,59 dH

Pluspunten van zacht water

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Lagere energiekosten.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Huidirritaties.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Te veel schoonmaken.

Gratis offertes voor een waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Merchtem

Wil jij ook af van een erg droge huid en veel schoonmaakproducten nodig? Veel huizenbezitters nemen een elektrische waterontkalker. Zo’n installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op douchekop, minder poetsen en boenen, zijdezachte kleding en huid en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de buurt van de gemeente Merchtem vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Merchtem was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een regionale installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Zuinigste ontharder.

VoordeelUitleg
DuurzaamheidMinder zeepresten en plastic afval. De CO2 uitstoot is lager omdatje minder energie gebruikt.
Langere levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals wasmachines zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. Quookers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Merchtem?

Wellicht overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Merchtem. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel een meer gunstig energieverbruik en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Merchtem heeft een gemeten waterhardheid van 11,59. Samengevat: Hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is voor iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Denk aan maandelijks lagere energielasten, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Opmerking: deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Merchtem

De waterhardheid van het water in Merchtem ligt op ong. 11,59 dH. We kunnen stellen dat het water Hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 11,59 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 33,01 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-merchtem-1785

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • BWC Omega ET VIP de luxe 100
 • Delta Duplex unit
 • General electric GE-18C
 • Mooiwater Mini+
 • Watergenius Blue Line Evolution

Hoe werkt een waterontkalker?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Aqua Service) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Merchtem voer je de dH waarde terug van 11,59 naar een gezonde 2.5 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Dit kleine % kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte ligt aan zaken als hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt de ontkalkingsinstallatie binnen via de leidingen.
 2. De slimme harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee machines: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. De voordelen zijn een interessante prijs, geen stroomkosten en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: er vinden onnodige spoelingen plaats, relatief inefficiënt en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €975.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Een populair model vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de innovatieve werking en je kunt veel instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de tarieven, het gebruikt stroom en meer kans op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1075.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €380,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van een installatie met 2 cilinders is dat je ook water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) niet de beschikking tot zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Merchtem.

Reken af met kalk!

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor montage.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €105 voor magnetische ontharders tot zo’n €1450 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de omvang van het systeem. Naast deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van deze systemen starten vanaf €840, exclusief installatiekosten. Een goed systeem varieert tussen ongeveer €1575 en €1700 inclusief plaatsing. In de bijgaande tabel achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Merchtem.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Start meteen met de offerte vergelijker en bekijk actuele kosten bij regionale installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en gratis merken, soorten ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €80
Waterontharder (mechanisch)Rond de €870
Waterontharder (elektrisch)C.a. €910
Regeneratiezout€40 voor 75 kg
OnderhoudstarievenVanaf €130 per 12 maanden
PlaatsingBegint bij €260
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Merchtem?
De hardheid van het leidingwater in Merchtem is ongeveer 11,59 dH. Dit cijfer in de provincie Vlaams Brabant bedraagt 16,91 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een positief effect heeft op de waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als bijkomende voordelen lager energieverbruik en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
In de basis geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je vooral een waterontharder moet installeren voor het comfort. Bijv. minder huidproblemen en huidirritaties, smaakvol water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om kalk uit het water te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit proces kan doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd d.m.v. een speciaal regeneratie moment. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar op basis van elektromagnetisme. Het effect van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Machines met ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schone installatie wordt voorgeschreven om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Merchtem.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, minder zeep en wasmiddel nodig, de huid voelt zachter aan, minder last van kalkaanslag, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je bent super duurzaam bezig.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie