Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Wemmel

Wil jij ook af van kalkneerslag, strepen op je ruiten, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droog haar na het douchen? Waarschijnlijk komt dat door aanwezigheid van hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 10,70 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het toepassen van de beste waterverzachter in Wemmel heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina verzamel je handige informatie aangaande waterontharders: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van ongeveer 10,70 dH in Wemmel.
 • Dit resulteert mogelijk in irritaties zoals kalkstrepen op ramen en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, betere smaak van water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €295 per jaar.

Thema’s: Een waterverzachter kopen en installerenWelke voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid WemmelWerking eenvoudig uitgelegdBegroting totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteWemmel
Postcode1780
Gem. Gasverbruik M33.390 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5200 kWh
Gem. Waterhardheid10,70 dH

De voordelen van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Een erg droge huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Wemmel

Heb je last van een inefficiënte hr-ketel en veel schoonmaakwerk? Een groeiend aantal huizenbezitters installeren een slimme waterontkalker. Deze installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, fris kraanwater en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In de omgeving van de gemeente Wemmel kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een laten installeren van een waterverzachter in Wemmel gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een professionele installateur stuurt jou zo snel mogelijk een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Tevens relevant: Goedkoopste ontharder.

PluspuntUitleg
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals Quookers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Water met meer smaakThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwsmaakt stukken beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld strijkijzers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Wemmel?

Vermoedelijk wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Wemmel. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel betere smaak van water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Wemmel heeft een gemeten waterhardheid van 10,70. Definitie: Tamelijk hard water.
 • Het gevolg van deze score is voor iedereen weer anders.
 • Een lagere waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Bijvoorbeeld lagere energiekosten, heerlijk zachte kleding en het textiel gaat langer mee.
 • Niet vergeten: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Wemmel

De waterhardheid van het leidingwater in Wemmel ligt op ong. 10,70 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Tamelijk hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 10,70 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 30,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-wemmel-1780

Vergelijk vakmannen in de buurt

Bekende modellen en merken

 • BWC Omega XSE de Luxe 550
 • Delta Duplex duet
 • Fegon AquaStar 2000 SHE
 • Mooiwater Mini
 • Watergenius Blue Line Advance

Hoe werkt de waterontkalker?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterontharder zorgt voor zachter water. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De meeste waterverzachters (van bijv. Van Marcke) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Wemmel minimaliseer je de dH waarde van 10,70 naar een fijne 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Deze hoeveelheid kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. 4 keer per maand gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Dit noemt men regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De zoutbehoefte wordt bepaald door het aantal m3 water dat je verbruikt, instellingen zoals resthardheid en het type ontharder (de grootte). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met het regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische & elektrische waterverzachters
We behandelen 2 machines: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een interessante prijs, het gebruikt geen energie en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Als grote nadelen noemen we: een hoger zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen extra opties zoals een vakantieregeling. De prijs van zo’n systeem begint bij €970.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een vaak gekozen systeem vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een slimme werking en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op storingen. Beschikbaar vanaf €1025.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan moet je een keuze maken uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is circa €375,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een installatie met 2 cilinders is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Vaak gekozen voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Wemmel.

Ook klaar met kalkaanslag?

Kom in contact met product-specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een ontharder variëren nogal. Dit loopt van €110 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €2250 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, het type ontharder en hoeveel liter het systeem aankan. In aanvulling op deze eerste kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van deze systemen lopen op vanaf €780 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goede installatie kost gemiddeld tussen de €1175 en €2175 inclusief installatiewerk. In het volgende schema tref je de huidige kosten van een waterverzachter in Wemmel.

Weten wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Klik dan door naar onze handige offerte-service en check de huidige prijzen bij professionele installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk en gratis specialisten, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €80
Mechanische waterontharderBegint bij €780
Waterontharder (elektronisch)Circa €1080
Zouttabletten€27,50 per 50 kilo
OnderhoudskostenCirca €95 per jaar
InstallatiekostenCirca €190
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Wemmel?
De hardheid van het kraanwater in Wemmel is ongeveer 10,70 dH. De referentiewaarde in de provincie Vlaams Brabant is ongeveer 16,91 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een slim ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat zorgt voor zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en biedt voordelen als langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het textiel gaat langer mee.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van iedere euro die je investeert krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Natuurlijk is het zo dat je voornamelijk een waterontharder moet installeren voor het comfort. Denk aan geen droge huid na het douchen, betere smaak van water, blinkende glazen en minder schoonmaakwerkzaamheden. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. Deze calcium en magnesium bouwstenen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt het systeem gereinigd aan de hand van de regeneratie functie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De uitwerking van magnetische producten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet je zeker niet overslaan. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigde installatie is belangrijk voor een goede efficiënte werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wemmel.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Onder andere: lagere energierekening, meer smaak aan koffie en thee, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid, geen kalkaanslag in de badkamer, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie