Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hoorn

Heb je last van kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, slecht werkende huishoudelijke apparaten of huidirritaties? Dit heeft vaak te maken met te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.00 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het installeren van de beste waterontharder in Hoorn resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina verzamel je nuttige informatie aangaande waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.00 dH in Hoorn.
 • Dit resulteert mogelijk in issues zoals kalkaanslag en dichtgeslibde leidingen.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: efficiëntere warmteoverdracht, kleding die langer mooi blijft en geen strepen meer op glas en lak.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €340 per jaar.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid HoornHoe gaat het in z’n werk?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieNoord-Holland
GemeenteHoorn
Postcode1689
Gem. Gasverbruik M31200 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27000 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Pluspunten van zacht water

 • Smaakvol water.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Goed voor het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Strepen op de ramen.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Hoorn

Wil je definitief afrekenen met rendementsverlies van verwarming en/of extra zeep en shampoo nodig? Flink wat huishoudens installeren een goede waterontharder. Zo’n systeem haalt kalk uit het leidingwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag in de badkamer, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zacht en fris water en besparen op de energiekosten. In de buurt van de gemeente Hoorn werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Hoorn heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een professionele installateur neemt contact met je op en stuurt een goede offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Lees ook verder over: Duurzame ontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamheidEr is minder zeep noodzakelijk. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals wasmachines hebben minder last van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJouw koffie, thee of een glaasje water smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Gunstigere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Samenvatting van de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Hoorn?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Hoorn. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel smaakvol water en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Kan ik dan niet zonder? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Hoorn heeft een gemeten waterhardheid van 6.00. Dat betekent matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • Het reduceren van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Denk aan apparatuur die langer meegaat, lekkerdere koffie en thee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Noemenswaardig: dit soort water kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Hoorn

De waterhardheid van het leidingwater in Hoorn is om en nabij de 6.00 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-hoorn-1689

Vaak geplaatste ontharders

 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • Boshuis iQualQ Duo 400
 • Hydrotense Seduction 22
 • Boshuis iQualQ Combi 200
 • Euraqua Europe Pallas Duo mini

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Aqua Soft) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Op die manier verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van de waterontkalker in Hoorn reduceert je de dH waarde van 6.00 naar een Dh onder de 2. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit kleine % kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (regeneratie)
Op een gegeven moment zal de werkingskracht van de hars verminderen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden automatisch gereinigd door middel van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee installaties: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Belangrijke pluspunten zijn een interessante prijs, het gebruikt geen energie en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en minder instellingen mogelijk. Beschikbaar vanaf €860.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Nadelen: de tarieven, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1250.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs bedraagt circa €400,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het grootste voordeel van een extra cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinderige ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Extra handig als het watergebruik hoog is.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Hoorn.

Jouw hele huis kalkvrij?

Ontvang contactgegevens van erkende adviseurs voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker liggen nogal uiteen. Dit loopt van €100 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1750 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, het type ontharder en hoeveel liter het systeem aankan. Naast deze eerste kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van waterontkalkers lopen op vanaf €720 (zonder installatiewerk). Een luxe systeem varieert tussen ongeveer €1500 en €1925 (met montage inbegrepen). In de tabel hieronder achterhaal je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Hoorn.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je huis te installeren? Ga aan de slag met onze vergelijkingstool en bekijk actuele prijzen bij professionele installateurs. Met die methode kan iedereen makkelijk en direct merken, verschillende installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €65
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €750
Elektrische waterontharderC.a. €1120
Reinigingszout€17,50 per 25 kg
OnderhoudscontractVanaf €115 op jaarbasis
PlaatsingskostenC.a. €175
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Hoorn?
De waterhardheid in Hoorn komt uit op ong. 6.00 dH. De waarde in de provincie Noord-Holland is doorgaans 6.24 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit het water wat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die in de installatie wordt gestoken verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je overwegend een waterontharder neemt voor het comfort. Denk aan een minder droge huid, smaakvoller water, een zijdezachte was en minder schoonmaakwerkzaamheden. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium deeltjes worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt het filter schoongespoeld d.m.v. regenereren. Het onthardingszout is online te bestellen. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De werking van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontkalkers met ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars vul je ieder kwartaal bij met zout. Een schoon apparaat is cruciaal om de hardheid van het water laag te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Hoorn.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Bijvoorbeeld: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, meer smaak aan koffie en thee, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, de huid voelt zachter aan, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, kleding blijft langer mooi, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie