Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Enkhuizen

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, bittere thee of droge haren na een douchebeurt? De kans is groot dat dit komt door de hardheid van het water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.00 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Enkhuizen resulteert in zacht en schoon water zonder kalk. Het draagt bij aan de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten verzamel je nuttige informatie aangaande waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en welke investering is nodig?

 • Een waterhardheid van 6.00 dH in Enkhuizen.
 • Dit is de oorsprong van bijvoorbeeld strepen op de ramen en slecht functionerende HR-ketel.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: kalkvrije leidingen, een glanzende vaat en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Wacht niet langer en probeer het direct uit. Profiteer van besparingen tot c.a. €230 op jaarbasis.

Klik door naar: Tips bij een waterontharder kopenVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid EnkhuizenHoe gaat het in z’n werk?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieNoord-Holland
GemeenteEnkhuizen
Postcode1601
Gem. Gasverbruik M31250 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Enkhuizen

Heb jij genoeg van apparaten die slecht werken en/of minder lekker water uit de kraan? Een aanzienlijk aantal huishoudens lossen dit op met een slimme waterontharder. Een dergelijk systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag meer, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zachter wasgoed en apparatuur die langer meegaat. In de gemeente Enkhuizen vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterontharder in Enkhuizen was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Goedkoopste waterontharder.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepresten en plastic afval. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals vaatwassers hebben geen last meer van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee of glas kraanwater smaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals heetwaterkranen. De warmteoverdracht is minder effectief en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Enkhuizen?

Vermoedelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Enkhuizen. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water heeft als voordeel een lagere energierekening en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Enkhuizen zit met een waterhardheid van 6.00. Samengevat: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score verschilt erg per persoon.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijv. langere levensduur van huishoudelijke apparaten, lekkerdere koffie en thee en het textiel gaat langer mee.
 • Uit de test: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Enkhuizen

De waterhardheid van het leidingwater in Enkhuizen bedraagt circa 6.00 Duitse graden. Dit betekent dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-enkhuizen-1601

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • AquaCombi AquaCell
 • Watertotaal Euro Twin 60
 • Euro Twin 20
 • BWT Aquadial softlife bio 10
 • Judo Judomat Kompakt 45 M-KB

Hoe werkt een waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Tapworks) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op die manier wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Enkhuizen verklein je de dH waarde van 6.00 naar een fijne 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit beetje kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (regeneratie)
Op een gegeven moment zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout ligt aan zaken als aantal personen in het huishouden, de Dh waarde van het water en het soort ontharder (klein of groot). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Unieke harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Ongeveer eens per week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 producten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een schappelijke prijs, geen stroomkosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €920.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De voordelen zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en uitgebreide instellingen. Nadelen: de duurdere prijzen, het gebruikt een beetje stroom en hoge kosten qua onderhoud. De prijs van zo’n systeem begint bij €1150.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €430,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het grootste voordeel van een twee cilinderige installatie is dat je wel zacht water kunt gebruiken als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer we spreken over één cilinder ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) even geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitermate handzaam voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Enkhuizen.

Overal en altijd zacht water in huis?

Leg nu contacten met vakmannen voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter variëren nogal. Dit loopt van €110 voor magnetische ontharders tot ruim €2175 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De kosten hangen af van het merk, het aantal cilinders en het aantal liter. Naast deze eerste kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De prijzen van ontkalkers beginnen vanaf ongeveer €690, exclusief installatiekosten. Een luxe installatie gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1525 en €2150 inclusief montage en inregeling. In onderstaande schema bekijk je de huidige kosten van een waterontharder in Enkhuizen.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Probeer dan onze handige offerte-service en bekijk actuele prijzen bij erkende installateurs. Zo kan men eenvoudig en kosteloos monteurs, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €80
Waterontharder (mechanisch)V.a €890
Elektrische waterontharderVanaf €1150
Reinigingszout€27,50 voor 50 kg
OnderhoudstarievenC.a. €145 per jaar
MontagekostenCirca €225
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Enkhuizen?
De waterhardheid in Enkhuizen is plus minus 6.00 dH. De referentiewaarde in de provincie Noord-Holland is plus minus 6.24 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een professioneel ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit je kraanwater wat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor een glanzende vaat en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Experts vinden dat je overwegend een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan comfortabel douchen, smaakvoller water, blinkende glazen en veel minder poetsen in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium onderdelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd middels natrium. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet je zeker niet overslaan. Apparaten met speciale ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigd apparaat is belangrijk voor een lange levensduur en goede werking. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Enkhuizen.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Neem nou aspecten als: efficiëntere verwarming, smaakvoller water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding blijft langer mooi, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie