Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Dormaal

Zit jij thuis ook met kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, bittere thee of koffie of een droge huid? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 16,25 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Dormaal resulteert in water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is gezond voor jou, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal bekijk je nuttige informatie over verschillende soorten waterontharders: wat voor installaties zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van 16,25 dH in Dormaal.
 • Mogelijk heb jij last van irritaties zoals strepen op je ruiten en een inefficiënte CV-ketel.
 • De waterverzachter verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De voordelen: structureel lagere energiekosten, een glanzende vaat en textiel slijt minder snel.
 • Wacht niet langer en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €220 op jaarbasis.

Thema’s: Waterverzachter kooptipsWelke voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid DormaalWerkingDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZoutleeuw
Postcode3440
Gem. Gasverbruik M31.465 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4650 kWh
Gem. Waterhardheid16,25 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Lekkerdere koffie en thee.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Te veel schoonmaken.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Dormaal

Ben jij ook klaar met droog haar na het douchen of kalkaanslag op kranen en douchekoppen? Veel huizenbezitters kiezen een slimme waterontkalker. Een dergelijke installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag meer, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, een zachte huid na bad of douche en kalkvrije leidingen. In de gemeente Zoutleeuw zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een laten installeren van een waterverzachter in Dormaal hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een professionele installateur stuurt jou zo snel mogelijk een concurrerende offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter
Een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De positieve effecten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Goede ontharder.

PositiefUitleg
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan smaakt veel beter.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Vermindering huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld strijkijzers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Dormaal?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Dormaal. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor een langere levensduur van huishoudelijke toestellen en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor dit advies is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Dormaal ontvangt een waterhardheid van 16,25. Concreet: Erg hard water.
 • Het effect daarvan is nogal subjectief.
 • De waterhardheid terugdringen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere lager energieverbruik, minder huidproblemen en huidirritaties en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid (dH) is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Dormaal

De waterhardheid van het drinkwater in Dormaal is ongeveer 16,25 dH. Dit betekent dat het water Erg hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 16,25 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 46,28 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-dormaal-3440

Veel gekozen merken

 • North Star 17ED
 • Grunbeck softliQ:SC18
 • Ecowater eVOLUTION Refiner Boost
 • Boshuis Duolux plus 200
 • Watertotaal Euro Twin 14

Zo werkt een waterontkalker

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Het gros van de waterverzachters (van merken als Aqua Clean) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op basis daarvan wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Dormaal voer je de dH waarde terug van 16,25 naar een fijne 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte is afhankelijk van de totale waterconsumptie, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterverzachters
We bieden 2 producten: Elektronische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. De voordelen zijn een concurrerende prijs, gebruikt geen stroom en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en minder instellingen mogelijk. Deze installaties worden al geplaatst voor €860.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Een populair model vanwege: besparing op regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en inzicht in statistieken. De nadelen zijn: de installatiekosten, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1050.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €350,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer we spreken over enkele cilinder ontkalkers heb jij tijdens het regeneratieprocesgeen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Twee cilinders is niet schoner of beter, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Dormaal.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Ontvang contactgegevens van professionals voor montage.

Wat is prijs van zo’n ontkalker?

De totale kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €135 voor magnetische ontharders tot ruim €1575 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, het type ontharder en de doorstroomsnelheid. Naast deze kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Een aantal Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van waterontharders lopen op vanaf €660, zonder installeren. Een luxe installatie kost gemiddeld tussen de €1225 en €2225 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bekijk je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Dormaal.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en check de huidige tarieven bij erkende installateurs. Zo kan je gemakkelijk en vandaag nog experts, type systemen en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €140
Waterontharder (mechanisch)V.a €850
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1160
Onthardingstabletten€15 per 25 kilo
OnderhoudstarievenV.a €145 (jaarbasis)
MontagekostenVanaf €180
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Dormaal?
De hardheid van het water in Dormaal bedraagt 16,25 dH. De tabelwaarde in de provincie Vlaams Brabant schatten we op 16,91 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit leidingwaterwat zorgt voor zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als bijkomende voordelen minder huidproblemen en huidirritaties en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Natuurlijk is het zo dat je vooral een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijv. minder huidirritatie na het douchen, betere smaak van water, een zijdezachte was en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om kalk uit het water te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de extra cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen d.m.v. pekelwater. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die echter werken op een andere wijze. Het effect van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontharders met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigde installatie is nodig voor een goede efficiënte werking. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Dormaal.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Bijvoorbeeld: lagere stookkosten, een betere smaak van het water, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid en minder droog haar, minder last van kalkaanslag, extra schoon servies, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie