Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Sonnega

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een erg droge huid? Dit heeft wellicht te maken met hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.90 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het installeren van de beste waterontharder in Sonnega maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, het milieu en je portemonnee. Hier verzamel je nuttige informatie met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat zijn de kosten?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.90 dH in Sonnega.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals onnodig veel zeepverbruik en hoge stookkosten.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dat zorgt voor lagere stookkosten, water met een lekkere smaak en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Realiseer een besparing van wel €240 op jaarbasis.

Snel naar: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid SonnegaHoe gaat het in z’n werk?Begroting totale kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8478
Gem. Gasverbruik M31630 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27400 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De effecten van te hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Sonnega

Ben jij ook klaar met rendementsverlies van verwarming en/of kalk op de lak van de auto? Veel woningeigenaren nemen een betrouwbare waterontharder. Een dergelijk product onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Toepasbaar op elk type huis. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, kleding en ander textiel gaat langer mee en een lager energieverbruik. In de gemeente Weststellingwerf zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Voordelig een waterontharder laten installeren in Sonnega gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De positieve effecten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Beste ontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals heetwaterkranen hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Lekkerder waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwsmaakt stukken beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Prettig voor je huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Verminderde energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. waterkokers. De warmteoverdracht is minder effectief en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Sonnega?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Sonnega. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt verminderde eczeem klachten en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor dit advies is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Sonnega heeft een waterhardheid van 6.90. Samengevat: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is erg persoonlijk.
 • Het reduceren van de waterhardheid biedt comfort.
 • Bijv. lager energieverbruik, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Belangrijk: deze waterhardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Sonnega

De waterhardheid van het water in Sonnega bedraagt circa 6.90 dH. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-sonnega-8478

Vaak gekozen modellen

 • Euraqua Europe Pallas Mono mini
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 25
 • Electric GXOF27KE
 • Judo Judomat Kompakt 30 M-KB
 • General electric GXOF27KE

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Innovatieve waterontharders (van bijv. Pallas) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op deze wijze wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Sonnega verlaag je de dH waarde van 6.90 naar een Dh van ongeveer 3. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit procentuele aantal kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken. Eens per week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. aantal personen in het huishouden, de hardheid van het water en het type ontharder (de grootte). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Unieke harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd met het regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden 2 types: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. De belangrijkste voordelen zijn een schappelijke prijs, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Dit systeem is beschikbaar vanaf €920.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Het regenereren start op slimme momenten. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het kost stroom en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1050.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Ga je een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs ligt rond de €375,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het voordeel van een extra cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb jij tijdens de regeneratiecyclusgeen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Sonnega.

Jouw hele huis kalkvrij?

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De prijs van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Van €160 voor magnetische ontharders tot ruim €2175 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke kosten worden bepaald door de fabrikant, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de inhoud van het systeem. Behalve deze eenmalige investering heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van waterverzachters beginnen bij €820 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goede installatie heeft een prijskaartje tussen de €1400 en €1800 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder bieden we de geraamde kosten van een waterontharder in Sonnega.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Maak nu gebruik van onze vergelijker en achterhaal de kosten bij de beste installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder problemen en kosteloos merken, soorten installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €135
Mechanische waterontharderCirca €750
Elektrische waterontharderBegint bij €1040
Reinigingszout€40 voor 75 kilo
OnderhoudV.a €160 p/jaar
InstallatieRond de €250
Rekenvoorbeeld met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Sonnega?
De hardheid van het water in Sonnega is ongeveer 6.90 dH. De meting in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat resulteert in aangenaam zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt verschillende voordelen zoals kleding en ander textiel gaat langer mee en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: per €1,00 die je eraan uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Natuurlijk is het zo dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet aanschaffen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijv. minder huidirritatie na het douchen, smaakvoller water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder poetsen in huis. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium deeltjes worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De effectiviteit van deze magneten is zeer twijfelachtig.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Ontharders met een vat voor ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Een degelijke schoonmaakbehandeling is nodig voor een goede efficiënte werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Sonnega.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: lager energieverbruik, lekker water uit de kraan, minder schoonmaakmiddelen benodigd, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, een glanzende vaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie