Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Scherpenzeel

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, strepen op de ramen, water met een vreemde smaak of een droge huid? Waarschijnlijk komt dat door erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. De beste waterontharder in Scherpenzeel zorgt voor zacht en schoon water zonder kalk. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Op dit portaal tref je bruikbare informatie aangaande waterverzachters: wat is het, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van 6.90 dH in Scherpenzeel.
 • Dit kan leiden tot onder andere wit uitslaande wanden en tegels en een hoge energierekening.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, zacht en smaakvol water en het textiel gaat langer mee.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. Bespaar tot wel €240 per 12 maanden.

Onderwerpen: Waterontharder kooptipsPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid ScherpenzeelTechnische detailsGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8483
Gem. Gasverbruik M31630 M3
Gem. Stroomverbruik kWh27400 kWh
Gem. Waterhardheid6.90 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Lagere energierekening.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Water met een vreemde smaak.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Scherpenzeel

Zit jij thuis ook met huidirritaties of hoog shampoo/zeepverbruik? Een groot deel van de woningeigenaren installeren een slimme waterontharder. Dit product haalt de hardheidsmineralen uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag meer, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, zacht en fris water en een efficiëntere verwarming. In en rondom gemeente Weststellingwerf vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een laten installeren van een waterontharder in Scherpenzeel was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een lokale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een interessante offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De voornaamste pluspunten vatten we samen in de onderstaande tabel. Lees ook verder over: Goedkoopste verzachter.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidMinder zeepproducten wegspoelen. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan 30% langer meeHuishoudelijke apparaten zoals boilers vertonen veel minder kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Smaakvoller waterThee, koffie, limonade of glas kraanwater heeft een betere smaak.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals heetwaterkranen. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Scherpenzeel?

Mogelijkerwijs wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Scherpenzeel. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt zachter wasgoed en zijdezachte kleding. Maar heb ik het wel echt nodig? Daarvoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Scherpenzeel ontvangt een waterhardheid van 6.90. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is erg persoonlijk.
 • Een lagere waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Voorbeelden zijn lagere energierekening, verminderde eczeem klachtenen textiel slijt minder snel.
 • Belangrijk: dit type water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Scherpenzeel

De waterhardheid van het water in Scherpenzeel is 6.90 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,65 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-scherpenzeel-8483

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Waterluxe Combi 25
 • Ecowater eVOLUTION 600 Power
 • BWT Rondomat 50M
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 25

Hoe werkt de waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Pentair Fleck) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Op basis daarvan zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Scherpenzeel verlaag je de dH waarde van 6.90 naar een zachte 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Eens per week gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Dit noemt men regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De zoutbehoefte is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en het formaat (kleine of grote installatie). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We bieden twee types: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege een lage prijs, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €850.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een vaak gekozen systeem vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs komt uit rond de €350,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een machine met een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Extra handig voor wat grotere huishoudens.
 • Twee cilinders is niet strikt noodzakelijk, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Scherpenzeel.

Jouw hele huis kalkvrij?

Kom in contact met experts voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Van €65 voor magnetische ontharders tot ruim €2225 voor een innovatief elektrisch apparaat. De kosten hangen af van het model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eenmalige investering heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs geven een eenmalige korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De prijzen van ontkalkers beginnen bij €690 (montage niet inbegrepen). Een goed apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1600 en €2225 inclusief inregelen. In onderstaande schema tref je de geschatte kosten van een waterontharder in Scherpenzeel.

Benieuwd naar de kosten om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Start meteen met de offerte vergelijker en bekijk actuele prijzen bij professionele installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en vandaag nog modellen, verschillende opstellingen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €85
Mechanische waterontharderBegint bij €860
Waterontharder (elektrisch)Circa €1000
Tabletten€40 per 75 kg
OnderhoudstarievenCirca €100 op jaarbasis
PlaatsingskostenRond de €240
Rekenvoorbeeld van de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Scherpenzeel?
De hardheid in Scherpenzeel bedraagt 6.90 dH. De waarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit leidingwaterwat zorgt voor zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor efficiëntere verwarming en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die je in dit product steekt verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je voornamelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Zoals minder huidproblemen en huidirritaties, smaakvol water, kleding dat langer meegaat en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium stoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt het filter schoongespoeld a.d.h.v. pekelwater. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt waarbij wordt ingezet op magnetisme. De doeltreffendheid van deze theorie is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontharders met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone machine is noodzakelijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Sommige mensen kiezen ervoor om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Scherpenzeel.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: lager stroom- en gasverbruik, zacht en smaakvol water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, altijd een schone en zachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie