Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Ruinen

Heb je last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, koffie of thee dat bitter smaakt of een erg droge huid? De kans is groot dat dit komt door de hardheid van het water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 7.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Ruinen heeft als doel kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, en het is een duurzame investering. Hier verzamel je handige informatie met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 7.20 dH in Ruinen.
 • Mogelijk heb jij last van irritaties zoals aanslag op servies en dichtgeslibde leidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dit resulteert in langere levensduur van huishoudelijke apparaten, een zachte huid en textiel slijt minder snel.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. Profiteer van besparingen tot c.a. €275 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Is het zinvol?Waterhardheid RuinenHoe gaat het in z’n werk?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode7963
Gem. Gasverbruik M31840 M3
Gem. Stroomverbruik kWh31300 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Ruinen

Ben jij ook klaar met slecht werkende huishoudelijke apparaten of slecht schuimende schoonmaakartikelen? Een aanzienlijk aantal woningeigenaren installeren een slimme waterontharder. Een dergelijk product onttrekt calcium en magnesium aan het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op douchekop, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zijdezachte kleding en huid en een efficiëntere warmteoverdracht. In de gemeente Westerveld opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Ruinen wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Kies de grootte van het huishouden en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. De installateur stuurt jou zo snel mogelijk een goede offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Beste waterontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan langer meeDagelijkse apparaten zoals HR-ketels zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Water met meer smaakEen kop koffie, thee of een glaasje water is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld heetwaterkranen. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Ruinen?

Mogelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Ruinen. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water zorgt voor een verlaging van de maandlasten voor energie en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Kan ik dan niet zonder? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Ruinen heeft een gemeten waterhardheid van 7.20. Dit houdt in matig hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijvoorbeeld efficiëntere verwarming, zachter wasgoed en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Ruinen

De waterhardheid van het leidingwater in Ruinen is 7.20 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-ruinen-7963

Vergelijk prijzen in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Watertotaal Euro Twin 40
 • Hydrotense HighFlow EL-18
 • BWC Omega Jubileum 400
 • Ecowater ESM 11
 • Erie Maxima Eco32

Technische uitleg werking waterverzachter

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De moderne waterontharders (van merken zoals Durlem) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op basis daarvan verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Ruinen verklein je de dH waarde van 7.20 naar een zachte 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat overblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. Om de 6/7 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, de Dh waarde van het water en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De interne harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee installaties: Mechanische en elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een aantrekkelijk tarief, 0 energieverbruik en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: een relatief hoog zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Je koopt zo’n machine al vanaf €900.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gaat op vraag. Het voordeel is: besparing op regeneratiezout, de smart-functies en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: de tarieven, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1200.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €440,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het grootste voordeel van een twee cilinderige installatie is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Bij één cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) tijdelijk geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitermate handzaam als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt dus hetzelfde, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Ruinen.

Een woning zonder kalkaanslag?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterontharder liggen nogal uiteen. Je hebt ze vanaf €150 voor een magnetische ontharder tot zo’n €1425 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, het type ontharder en de doorstroomsnelheid. Behalve deze initiële kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je instemt met een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De onkosten van waterverzachters starten vanaf €830, excl. installatie. Een goed apparaat varieert tussen ongeveer €1550 en €2075 inclusief inregelen. In de tabel hieronder achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Ruinen.

Weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Ga aan de slag met onze waterontharder-vergelijker en bekijk actuele prijzen bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen gemakkelijk supersnel experts, soorten installaties en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €160
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €770
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €1040
Onthardingstabletten€40 voor 75 kg
OnderhoudVanaf €110 per jaar
MontagekostenBegint bij €170
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Ruinen?
De hardheid van het water in Ruinen is circa 7.20 dH. Het gemiddelde in de provincie Drenthe ligt rond de 6.55 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem haalt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere lagere energierekening en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn van mening dat je hoofdzakelijk een waterontharder in huis laat plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Je kunt denken aan een fijne douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, een glanzende vaat en veel minder poetsen in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door middel van pekelwater. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De effectiviteit van dit soort modellen is zeer twijfelachtig.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Apparaten met eigen ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schoon apparaat wordt voorgeschreven zodat het systeem efficiënt blijft werken. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Ruinen.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Zoals o.a. lager energieverbruik, lekkerdere koffie en thee, minder zeep en wasmiddel nodig, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, kleding blijft langer mooi, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie