Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Doldersum

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, slecht functionerende apparaten of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft wellicht te maken met de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 7.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterontharder in Doldersum heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Hier check je praktische informatie over de waterverzachters: wat is het precies, wat zijn de voordelen, en wat ben ik kwijt?

 • Een waterhardheid van 7.20 dH in Doldersum.
 • Dit is de oorsprong van situaties als een droge huid en matig presterende cv installaties.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn verlaging van de maandlasten voor energie, lekkere watersmaak en textiel slijt minder snel.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. Het kan veel opleveren, tot wel €280 per jaar.

Onderwerpen: De juiste waterontharder kopenVoordelenIs het zinvol?Waterhardheid DoldersumTechnische uitleg werkingInvesteringVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode8386
Gem. Gasverbruik M31840 M3
Gem. Stroomverbruik kWh31300 kWh
Gem. Waterhardheid7.20 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Het risico van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Strepen op de ramen.
 • Bittere smakende thee.

Gratis offertes voor een waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Doldersum

Heb je last van droge haren na een douchebeurt of kalkaanslag op je sanitair en apparatuur? Veel mensen lossen dit op met een goede waterontharder. Dit product haalt kalk en magnesium uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag meer, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, zachter wasgoed en een gunstig energieverbruik. In de buurt van de gemeente Westerveld vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Doldersum hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een lokale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Bezoek ook de pagina over: Ontharder informatie.

PluspuntBeschrijving
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. Verlaging van CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals boilers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Meer smaak aan het waterJouw koffie, thee of een glaasje water smaakt stukken beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Minder last van eczeemEen minder droge huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. De warmteoverdracht is minder effectief en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Doldersum?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Doldersum. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor maandelijks lagere energiekosten en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Doldersum zit met een waterhardheid van 7.20. Dit staat voor matig hard water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • De waterhardheid verlagen biedt comfort.
 • Voorbeelden zijn apparatuur die langer meegaat, kleding en ander textiel gaat langer mee en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Doldersum

De waterhardheid van het leidingwater in Doldersum ligt op ong. 7.20 Duitse graden. Dit betekent dat het water matig hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 7.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-doldersum-8386

Bekijk specialisten in deze regio’s

Interessante installaties

 • Culligan Medallist 910
 • Hydrotense StandAlone 18L
 • Delta Duplex unit
 • North Star 40UD
 • Kinetico Essential 17

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De moderne waterontharders (van merken zoals Pentair Fleck) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op basis daarvan verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Doldersum reduceert je de dH waarde van 7.20 naar een Dh van ongeveer 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit percentage kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemt men regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is hangt af van de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Eens in de 7 dagen zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 installaties: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een lage prijs, staat los van het stroomnet en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: een relatief hoog zoutverbruik, een lagere efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Beschikbaar vanaf €930.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, een slimme werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hoge kosten qua onderhoud. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1300.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €400,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het voordeel van een installatie met 2 cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) niet de beschikking tot zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst voor huishoudens met kinderen.
 • Twee cilinders is niet strikt noodzakelijk, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Doldersum.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Ontvang contactgegevens van professionals voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De investering van een waterverzachter variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €115 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €1950 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van ontharders beginnen vanaf ongeveer €840 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een uitgebalanceerd systeem gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1600 en €2175 (met montage inbegrepen). In het overzicht hieronder vind je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Doldersum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te laten installeren? Maak nu gebruik van onze waterontharder-vergelijker en check de huidige prijzen bij toonaangevende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe en gratis experts, soorten installaties en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €65
Waterontharder (mechanisch)C.a. €670
Elektronische waterontharderC.a. €930
Onthardingstabletten€17,50 voor 25 kg
OnderhoudstarievenCirca €95 per 12 maanden
PlaatsingskostenBegint bij €210
Tabel met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Doldersum?
De hardheid van het water in Doldersum komt uit op ong. 7.20 dH. Het gemiddelde in de provincie Drenthe ligt op 6.55 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt verschillende voordelen zoals lagere energiekosten en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Experts vinden dat je bovenal een waterontharder neemt voor het comfort. Je kunt denken aan een minder droge huid, zacht en fris water, zachter wasgoed en veel minder poetsen in huis. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium bestanddelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder worden de harskorrels schoongemaakt d.m.v. zout. Het onthardingszout is online te bestellen. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De uitwerking van magnetische producten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Een gereinigde installatie wordt voorgeschreven om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Je kunt er ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Doldersum.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: efficiëntere warmteoverdracht, fris kraanwater, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding blijft langer mooi, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie