Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Lutjegast

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, strepen op de ramen, vies water of huidirritaties? Vaak ontstaan deze problemen door een hoge waterhardheid. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 12.50 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het toepassen van de beste waterontharder in Lutjegast heeft als doel kalkvrij water in huis. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Via onze adviseurs tref je bruikbare info alle mogelijke waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 12.50 dH in Lutjegast.
 • Mogelijk heb jij last van irritaties zoals strepen op je ruiten en dichtgeslibde leidingen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Positieve gevolgen zijn: kalkvrije leidingen, verminderde eczeem klachtenen je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €220 per 12 maanden.

Onderwerpen: Tips bij een waterontharder kopenVoordelenIs het zinvol?Waterhardheid LutjegastTechnische detailsKostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9866
Gem. Gasverbruik M31510 M3
Gem. Stroomverbruik kWh25800 kWh
Gem. Waterhardheid12.50 dH

De voordelen van zacht water

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Zet het milieu op 1!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Te veel schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Lutjegast

Heb jij genoeg van apparaten die slecht werken en water met een vreemde smaak? Een groeiend aantal mensen kiezen voor de installatie van een professionele waterontharder. Dit systeem filtert kalk uit kraanwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, besparen op schoonmaakmiddelen, zacht en fris water en kalkvrije leidingen. In de omgeving van de gemeente Westerkwartier opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Voordelig een waterontharder laten installeren in Lutjegast hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Selecteer het type huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een professionele installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen heeft verschillende voordelen. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Professionele ontkalker.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkJe spoelt minder zeepproducten weg. Je stoot minder CO2 uit omdat je simpelweg minder energie gebruikt.
Langere levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals HR-ketels hebben geen last meer van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen boilers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Lutjegast?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Lutjegast. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot een verlaging van de maandlasten voor energie en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen. Maar heb ik het wel echt nodig? Daarvoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Lutjegast heeft een geschatte waterhardheid van 12.50. Definitie: hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, een zachte huid en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Noemenswaardig: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Lutjegast

De waterhardheid van het drinkwater in Lutjegast is om en nabij de 12.50 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 12.50 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 35,60 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-lutjegast-9866

Installateurs in de regio

Populaire merken en modellen

 • Aquatechnic Ultrasoft 6
 • Mooiwater Medium
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 25
 • Watergenius Blue Line Basic
 • Bayard Tenera 14

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het moge duidelijk zijn: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Het gros van de waterontharders (van merken als Aquacell) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Lutjegast minimaliseer je de dH waarde van 12.50 naar een Dh van ongeveer 2. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het resterende kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Op een gegeven moment zal de onthardingshars verzadigen. Eens per 5 of 6 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 machines: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. De voordelen zijn een voordelige prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: een hoger zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €780.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Het voordeel is: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en brede mogelijkheden. De nadelen zijn: de tarieven, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1025.

Enkele of dubbele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €400,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van een twee cilinderige installatie is dat je ook water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) tijdelijk geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Uitstekend geschikt voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders is niet schoner of beter, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Lutjegast.

Ook klaar met kalkaanslag?

Kom in contact met product-specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De totale kosten van een waterontkalker zijn erg wisselend. Dit loopt van €85 voor een magnetische ontharder oplopend tot wel €1850 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en het aantal liter. Naast deze eerste kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Tenslotte is er speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in ontkalkers zijn zo’n €790 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een uitgebalanceerde installatie zit ergens tussen de €1400 en €1950 incl. installatie. In het volgende schema tref je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Lutjegast.

Kijk jij ook naar de opties om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Ga aan de slag met onze online offerteservice en achterhaal de tarieven bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen en gratis modellen, verschillende installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €100
Mechanische waterontharderVanaf €740
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1200
Onthardingszout€25 per 50 kg
OnderhoudC.a. €145 per beurt
MontagekostenC.a. €170
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Lutjegast?
De hardheid van het kraanwater in Lutjegast schatten we op 12.50 dH. Dit cijfer in de provincie Groningen ligt rond de 10.79 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: betekent het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken en het textiel gaat langer mee.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die je uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je in de eerste plaats een waterontharder in huis laat plaatsen voor de directe immateriële voordelen. Denk aan comfortabel douchen, lekkerdere koffie en thee, kleding die langer mooi blijft en minder poets- en boenwerk. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat kan bereikt worden doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium bouwstenen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de extra cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats aan de hand van de regeneratie functie. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van deze theorie vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontharders met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Ook het schoonmaken van de machine is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Lutjegast.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Denk dan aan: verlaging van de maandlasten voor energie, lekkerdere koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een minder droge huid na het douchen, bestaande kalkaanslag verdwijnt, mooie schone glazen, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie